Artroskopi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Artroskopi eklemlerimizi ve iç yapısını görüntülemek için küçük kesilerden içeriye bir kamera yardımı ile girilerek hastalığın tanısını ya da ameliyat işleminin gerçekleşmesini sağlayacak bir cerrahi yöntem olmaktadır.

Artroskopi, menisküs ya da kireçlenme gibi hastalıklarda kıkırdağı aşınmış olan eklemleri görüntülemek için kullanılmakta olan bir yöntem olmaktadır. Küçük kesiler kullanılarak bir kamera yardımı ile eklemin içerisine girilerek yapılmaktadır. Günümüzde iyileşme süresi daha erken olduğu için tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

İyileşme Süresi

Ameliyat genel anestezi altında ya da lokal anestezi ile sadece bölgenin uyuşturulması sonucunda yapılmaktadır. Hastanın şiddetli ağrıları olacağı için ağrının kontrol altında olması için bir takım ağrı kesiciler hastaya verilebilir. Lokal anestezi kullanılarak yapılması durumunda bölgenin uyuşukluğu geçtiği zamanlarda yine ağrı olacaktır. Hastanın menisküs çevresinde hissizleşme lması görüldüğü için birkaç saat boyunca hastanede kalır. Genellikle ameliyatı olan kişiler aynı gün taburcu edilmektedir. Artroskopi ameliyatında küçük kesilerden içeriye girecek olduğundan insizyon bakımından da az olmaktadır. Her iki taraftan 5 mm olan kesilerden oluşmaktadır. Bunedenle de kesiler küçük olduğundan yara bölgesinde bulunan doku drenajının kısmını absorbe edebilir. Yaranın üzeri ameliyat sonrasında bandaj ile kapatılmaktadır. Bu bandaj mutlaka doktor tarafından ya da hemşireler tarafından çıkarılması gerekmektedir. Kesiklerin olduğu bölge mutlaka kuru tutulması gerekmektedir.

Hastalarda çok sık görülmese bile bazı kişilerde eklem ağrısı, şişme ve kızarıklığın yanı sıra sıcaklık hissininde olduğu gözlemlenmektedir. Bu durumda derhal doktoruna bilgi verilmesi gerekmektedir. 

Artroskopi ameliyatı sonrasında birkaç gün boyunca oluşan ağrıyı aza indirmek için menisküs bölgesine buz uygulaması yapılması gerekeceği gibi ameliyat olduğu eklemi yüksek bir yerde tutması da istenecektir. Eklemi güçlendirecek bir takım egzersizler hareketleri de hastalığın iyileşmesinde önemli yol oynamaktadır. Egzersizler sayesinde eklemin kuvvetinin hızlı bir şekilde oluşmasını sağlayacaktır. Ayak tedavisinde genellikle steri şeritler kullanılarak dikişler kapatılmaktadır. Bunlar 10 gün içerisinde kendiliğinden düşmektedir. Fakat ameliyat sırasında doktor tarafından dikiş atıldığı zaman 14 gün içerisinde alınması gerekmektedir. Ameliyattan yaklaşık olarak 48 saat sonra kişi duş alması önerilmektedir. 

Egzersizler

Eklemlere artroskopi ameliyatı yapıldığı zamanlarda bir süre sonra doktor tarafından bulunduğu ekleme göre bir takım egzersizler yapması istenecektir. Bunlar dizleriniz için son derece önemli olmaktadır. Sizlerin çok fazla acı hissetmeden yapacak olduğunuz egzersiz hareketleri ile daha hızlı iyileşmeniz sağlanacaktır.

  1. Egzersiz: Dizlerinizde bulunmakta olan kuadriseps kaslarınızın çalışmasını yapmak için son derece önemli olan bir egzersiz türü olmaktadır. Artroskopi ameliyatı sonrasında dizleri çalıştırmak için sıklıkla tavsiye edilmektedir. Düz bir zemine sizler de sırt üstü yatmalısınız. Ayaklarınızın altına bilek kısmına bir rulo şeklinde havlu koymalısınız. Havluyu ittirmeli ve diz kısmınızı düz olmasını sağlamalısınız. Herhangi bir acı hissetmemeniz çok önemli olmaktadır. 10 defa uygulamalısınız. 
  2. Egzersiz: Dizlerinizin bükülmesini sağlamakta olan hamstring kaslarınızın çalışmasına yardımcı olan bu hareketi de sizlerin 10 defa tekrar etmeniz gerekmektedir. Yere sırt üstü olacak şekilde uzanın dizlerinizi kırarak kendinize doğru çekin. Ameliyat olan ayağınızı ileriye doğru uzatın. 10 saniye kadar bekleyin ve daha sonradan tekrar başlangıç pozisyonuna gelin. 
  3. Egzersiz: Bu hareket sayesinde kalçalarınızı da çalıştıracak olduğunuzdan kan akışını dengelemiş olacaksınız. Bu nedenle de artroskopi cerrahi tekniği uygulanmakta olan hastalara fizik tedavi doktorları tarafından uygulanmakta olan bir egzersiz şekli olmaktadır. Yere yüz üstü olacak şekilde uzanmalısınız. Bacaklarınızı kendinize doğru çekerek kalçanıza değdirmeye çalışın. Daha sonradan ayaklarınızı ileriye doğru düz bir şekilde uzatın. Bu hareketi 10 defa tekrarlamalısınız. 
  4. Egzersiz: Dizlerinden ameliyat olmuş bir kişi için bacak kaldırması son derece önemli olmaktadır. Sizler de yere sırt üstü olacak şekilde uzanmalısınız. Ameliyat olmayan bacağınızı kendinize doğru çekin. Ameliyat olan bacağınz düz bir şekilde uzatın. Diz kapağınızdan asla kırmadan yerden 10 santim kadar kaldırın. 10 saniye boyunca bu şekilde tuttuktan sonra indirin. Bu hareketi 10 defa tekrar etmelisiniz. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle