ArtrosentezNasıl Uygulanır ve Yan Etkileri Nelerdir?

Artrosentez bir eklem ağrıya neden olduğunda şişme görülüyorsa ve üzerinde kızarıklıkta bulunuyorsa eklem içerisinde sınırlı hareket alanı olması durumunda doktor tarafından bir şırınga kullanılacak ortada ki sıvıyı boşaltmak için kullanılan bir yöntem olmaktadır.

Artrosentez

Artrosentez vücudumuzda bulunan eklemlerin neden olduğu ağrıların sonucunda şişme meydana geliyorsa ve dış yüzeyinde kızarıklık oluştuğu zamanlarda eklemler üzerinde sınırlı hareket meydana gelecektir. Bir doktor kişinin eklem içerisinde bulunan bu sıvıyı boşaltmak için iğne ya da şırınga kullanarak artrıcentez uygulaması yapacaktır. Bu alınan sıvı ise test için daha sonradan kullanılacaktır. Eklemlerde masfal ağrıya neden olacaktır. Bunun sonucunda şişilecek ve kırmızımsı bir alan oluşması neticesinde de eklemlerde sınırlı sayıda hareket edilecektir. Doktor tarafından eklem içerisinde birikmekte olan bu suvuyu çıkarmak için bir iğne ya da şırınga kullanabilir. Bu prosedüre artrocentez veya eklem aspirasyonu adı verilmektedir. Teşhis için laboratuvar testleri için basıncın her zaman hafifletilmcesi ve eklem ağrısının giderilmesi için ya da her ikisi içinde sıcı elde etmek için bu yöntem uygulanmaktadır. En sıklıkla sıvı alınan bölge ise dizlerimiz olmaktadır. Bununla bilirlikte şişlik meydana geldiğinde kızarıklıkta oluşuyorsa kalça, dirsek, bilek ve ayak bileği gibi diğer eklemlerde de sıvı alınması söz konusu olacaktır.

Sinoviyal Sıvı

Şırınga yolu ile eklemlerden alınmakta olan sıvılara eklem sıvısı ya da sinovyal sıcı adı verilmektedir. Normalde kaygan olan bu sıvı aynı zamanda da yapışkan olmaktadır. derzlerde bulunmaktadır. Bu sıvı birçok eklemlerde az miktarda bulunmaktadır. Kıkırdak düz olduğundan eklemin hareketini kolaylaştırmak için kemikler arasında bir yerde tampon görevini de uygulamaktadır. Bursae Sinoviyal Sıvı denilen eklemlerde kaygan ince keseler sinovyal sıvı içermektedir.

Eklemleri çevrelemekte olan yumuşak doku arasında bulunan sürtünmeyi azaltmakla görevli olmaktadır. İltihaplanması sonucunda şişme meydana gelecektir. 

Artrosentez Ne Zaman Uygulanır?

Bu işlem üç nedenden dolayı uygulanmaktadır. Teşhis koymak için ek bilgi hastada ihtiyaç duyulması sonucunda, eklemlerde ki basıncı azaltmak ve kişinin ağrısını dindirmek rahatsızlığını hafifletmek amacı ile yardımcı olacaktır. Terapötik bir enjeksiyon yapıldığında fazla sıvı alınması gerektiği zamanlarda da uygulanmaktadır.

Teşhis

Eğer ki bir doktor aşağıda yazmış olduğumuz nedenlerden şüphelenmesi sonucunda bunları ekarte etmek için bu sınıvının alınmasını istemesi de önerebilecektir.

  • Kişinin eklemlerinde bir enfeksiyon olması;
  • Gut, psödogout, iltihaplı romaitzma hastalıklarının olması;
  • Bursit;
  • Travmatik bir yaralanma sonucunda, eklem boşluğuna kanamanın meydana gelmesi,
  • Kişilerde fazla sıvı olması sonucunda eklemlerde basınç meydana geliyorsa ve ağrıya neden oluyors.

Şırınga yolu ile toplanmakta olan sıvı daha sonra analiz edilmesi gerekmektedir. Analiz edilecek olan sıvı teşhis ve de tedavinin gerçekleşmesinde ise son derece faydalı olacaktır.Hastaya eğer ki bir tanı konulduğu zamanlarda doktor ağrılı ve de şişmiş olan bir eklemi sadece hasta konforunu da iyileştimek için aspirebilir. Bir hastanın kireçlenmesi olması durumunda hastanın enfeksiyon ya da başka bir sorunu görünmemesine rağmen doktor tarafından bu uygulama yapılabilir. Analiz için laboratuvara göndermek yerine alınan sıvı imha edilecektir. 

İyileşme Süresi

Hastalardan sıvı alındıktan sonra onların yanında mutlaka bir refakatçinin olması gerekmektedir. Lokal anestezi altında olacağı için kişiler 2 ile 4 saat arasında tekrardan eklemlerine his kazzanılması gerekmektedir. Hastalarda daha sonradan ağrı artışı gözlemlenmektedir. Bu ağrı bir ya da iki gün boyunca devam edecektir. Doktor tarafından hastalara sıklıkla anti inflamatuar özelliğine sahip olan ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Şişmeyi önlemek için doktor tarafından bandaj içerisine sarılması da mümkün olacaktır.

Yan Etkileri Nelerdir?

Bu uygulama sonrasında en sıklıkla yaygın olarak görülmekte olan yan etkileri arasında geçici olan eklem rahatsızlığı görülmektedir. İğne eklem içerisinde girdiği zamanlarda tendonlarını ya da kan damarlarını veya sinirleri kazılabilir ya da delebilir. Hastanın anesteziye karşı herhangi bir alerjik reaksiyon göstermesi de mümkün olacaktır. Nadir de olsa iğne deliği sinovyal eklem boşluğuna kan ve enfeksiyon bulaştırma riski de görülmektedir. Bu çok az görülen bir durum olmaktadır.

Eğer ki sizlerde de çok şiddetli bir ağrı görüldüğü zamanlarda, aşırı şişme meydana geldiği zamanlarda yüksek ateş olduğunda enjeksiyon bölgesinde renk dökülmesi olduğunda hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle