Kalça Kırığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kalça kırığı genellikle yaşlılarda sıklıkla karşılaşılmakta olan bir sorundur. Düşme sonucunda ya da bir darbe alınması neticesinde meydana gelecek bu kırık oldukça ciddi ve tedavi edilmesi gereken bir yaralanma türü olmaktadır.

Kalça kemik kırılması çok şiddetli bir darbe alınması neticesinde ya da düşme sonucunda görüleceği gibi kemik erimesi yaşamakta olan kişilerde de sıklıkla yaşanılan bir sorun olmaktadır. Tedavisi için mutlaka cerrahi yöntem uygulanması gerekmektedir. Kişinin eski sağlığına dönmesi ise oldukça uzun bir dönemi kapsamaktadır.

Belirtileri

Kişilerde neden olan sorunlar başında yan tarafından oluşan şiddetli darbeler neticesinde ya da düşme sıonucunda neden olan kalça kırıkları 50 yaşından sonra kemik erimesi olan kişilerde sıklıkla karşılaşılmakta olan sorunların başında gelmektedir. Fiziksel olarak kişinin darbe alması yanında motorsiklet kazalarında da sıklıkla görülmekte olan bir sorundur. Kemik erimesi yaşamakta olan kişilerin ileri ki yaşlarında ayağa kalktığı zamanlarda ya da bacaklarını hareket ettirirken bile kalça kemiği görülmesi söz konusu olacaktır. Aşırı kilolu olan kişilerde de sıklıkla neden olduğu gibi kemik kanseri olan kişilerde de neden olan faktörler arasında bulunmaktadır. Kalça kırığı yaşamakta olan kişiler düştüğü yerden kalkamayacağına neden olacaktır. Kalça ağrısı çekmekte olan kişiler bacaklarını kaldıramayacak olduğu için hareket kısıtlılığı da yaşayacaklardır. Kalça bölgesinde şişme görüleceği gibi aynı zamanda da kişilerde morarma da görülmesi söz konusu olacaktır. Kişi bacağının üzerine basamayacaktır. Çok nadir olan kalça kemiği kırığı yaşamakta olan kişiler birilerinin yardımı ile ayağa kalkabilir ve ağrı yaşasa bile birkaç adım atabilir. Hangi tarafta kalça kırığı yaşanıyorsa o bacak boyu biraz kısalması neden olacak durumdur.

Bacak kısmı kırık olan yönde dışa doğru dönerek hareket etmesi imkansız bir hale gelecektir. 

Tedavi

Kalça kırığı yaşamakta olan bir hastanın fizik muayenesi yapılacaktır. Bacağının duruş kısmına göre kişilerin hangi kalça tarafında kırık olup olmadığı anlaşılacaktır. Bu kişilerin bacaklarını oynatması istenildiği zamanlarda çok şiddetli bir ağrı yaşayacak olduğu için bacaklarını oynatmakta sorun yaşayacaktır. Hastanede ortopedi doktoru tarafından röntgen filmi çekilmesi söz konusu olacaktır. Bu röntgen filmi sonucunda kırığın tipi ve nerede olduğu tespit edilecektir. Fakat kırık tipinin tam olarak anlaşılmadığı durumlar içerisinde kişilere tespit edebilmek için bilgisayarlı tomografi yapılması istenecektir. Bunun sonucunda kalça kısmında dokularda zarar görüp görmediği de anlaşılması daha kolay olacaktır. Kalça kırıkları cerrahi yol ile tedavi edilmesi ve neden olduğu düşme sonucunda dokularda zarar gördüğü zamanlarda ameliyat ile bu dokular da iyileştirilmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında kişi yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta arası boyunca hareketsiz kalması istenecektir. Bu nedenle de kişilerin hareketsiz bir şekilde durması için alçıya alınacaktır. 

Ameliyat

Ameliyat için ön hazırlık yapılması gerekmektedir. Kişinin çok ağrısı olacağı için hastaya uygun olan yan etkileri olmayan ağrı kesiciler verilmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında kişilerde oluşabilecek iltihaplanma süresini aza indirmek amacıyla kişilere gerekli olan antibiyotik tedavisinin başlanması gerekmektedir. Kalça içerisinde ağrıların olduğu için şırınga ile uyuşturucu ilaçların verilmesi de söz konusu olacaktır. Ameliyat sırasında kişilerde kalça kırığını iyileştirmek amacıyla ve kalçanın sabit kalabilmesi için vidalama, plakalar, platin, teller kullanılması söz konusu olacağı gibi çok ileri olan kişilerde kalça protezi takılacaktır. Çoğu hastalarda kalça kırığının tipine uygun olarak platin takılmaktadır. Bunun yanında platin takılmayacak hastalara ise kalça protezi takılması söz konusu olarak kalça protezi sonucunda tedavisi ameliyat ile yapılacaktır. Kalça protezi takılan hastaların iyileşme süresi her zaman için daha hızlı olmaktadır. Bu kişiler 4 hafta boyunca yatak dinlenmesi söz konusu olacakken platin takılan hastalarda ise daha uzun süre yatakta dinlenmesi gerekmektedir. Kırık kaynayınca hastanın bir süre daha koltuk değnekleri ile dolaşması ve rehabilitasyon tedavisine girmesi gerekmektedir. Yapılacak fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi sonucunda kişilerin normal hayatlarına dönmesi de mümkün olacaktır. 

Ameliyat Riskleri

Kalça ameliyatları çok ciddi olan ameliyatlar olması nedeniyle kişilerde kan pıhtısının oluşmaması için kan sulandırıcı ilaçlar verilmesi gerekmektedir. Bu kan sulandırıcı ilaçlar pıhtı oluşmasını engellemektedir. Kan pıhtısı olması kişilerin ölüm riskine neden olacağı için ve bacaklarını hareket ettiremeyecek olduğundan mutlaka ilaçlarını zamanda kullanması gerekmektedir. Kişilerin ameliyt sonrasında enfeksiyon riskininde çok fazla olduğu unutulmaması gerekmektedir. Enfeksiyon riskine karşı verilecek olan antibiyotik tedavisi mutlaka zamanında alınması gerekmektedir. Kişinin kendi hijyenine de dikkat etmesi son derece önemli olmaktadır. Ameliyat komplikasyonları arasında kişilerin kırık kaynamadan hemen önce takılan protezin yerinden oynaması söz konusu olacaktır. Bu nedenle de protez çevresi içerisinde kişilerde istenmeyen yan etkiler protez çevresi içerisinde kemik kırıklarının oluşmasına da neden olur. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle