Piyojenik Artrit Hakkında Merak Edilenler

Mikroplarla oluşan iltihaplı bir romatizma hastalığı olarak bilinmektedir.

Piyojenik Artrit

Mikroplara bağlı olarak gelişmekte olan tüm eklem iltihaplarına verilen isim olmaktadır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor olsa bile bu hastalıkların delici bir iğneden kaynaklandığı için oluşabilecek olduğunu belirtmelidir. Hastalık her zaman için kendisini belli edecektir. Şişme ilk olarak gözlemlenecek ve şiddetli bir ağrının oluşması da görülecektir. Kişinin piyojenik artrit bulunan bölgesinde işlev bozukluğu ortaya çıkması da mümkündür. Mikropların neden olduğu eklem boşlıklarında meydana gelmiş olan ciddi ve uzun vadeli bir hastalık olarak bilinmektedir. Piyojenik Artrit hastalığı her zaman için mikropların kişinin kapması sonucunda meydana gelecek olan iltihaplı bir hastalığa verilen isim olmaktadır. Bu hastalığın en sıklıkla görüldüğü yerlerin başında kalçalar ve dizler gelmektedir. Aslında vücut içerisinde bulunan her eklemde bu riskin bulunduğunu da bilmelisiniz. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde daha sıklıkla görülmesi mümkündür. Piyojenik Artrit üç şekilde bulaşmaktadır. Kan yoluyla bulaşacaktır. Bu durum çok yaygın olarak görülmektedir. Bir yaş altı çocuklarda direk yayılım söz konusu olacaktır. Vücutta infesiyın olduğundan bulunan bakteriler direk olarak geçecektir. Direk inokulasyon Bakterilerin aspirasyon sırasında direk şekilde etkilenecektir. 

Belirtileri

Piyojenik Artrit hastalarında daha çok yüksek ateş görülmektedir. Vücutta genel olarak bir halsizlik söz konusudur. İştahsızlık olacaktır. Daha çok hastalarda mide bulantısı ve akabinde kusma da görülecektir. Bunların dışında inflamasyon olarakta birçok bulgular ortaya çıkacaktır. Etkilenmiş olan eklem üzerinde şişlik görünmektedir. Çok fazla ısı artışı görülecektir. Bulunduğu bölgede kızarıklık ve de hassasiyet olması da mümkün olacaktır. Piyojenik Artrit atağı olduğu zaman hastalarda dizlerini hareket ettirememe meydana gelecektir. Yürürken topallama görüşeceği gibi ileriki zamanlarında ise yürüyememe ortaya çıkacaktır. Daha çok tek eklemi etkileyecektir. Her yaş grubunda görülmesi mümkün olan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi ile doğrudan alakalıdır. Ve bağışıklık sistemi çöken kişilerin eklemlerine girerek bu hastalığın oluşması mümkün olacaktır. 

Daha çok dizlerde ve kalçayı etkiliyor olsa da diğer eklemlerde de görülme riski vardır.

Eklem boşluğunda oluşması sonucunda kişinin gündelik hayatını yakından tehdit edecektir. Kemiklerde osteomyellit ya da apse olmasına da neden olacaktır. Çoğu vakalara bakıldığı zaman hastalığın akut olduğu gözlemlenmektedir. İlk belirti her zaman için bir anda ortaya çıkacaktır. Eklem kırmızılaşacak ve şisecektir. Kişi dokunduğu zaman sıcaklık hisseder. Zamanla yürüme kabiliyetinin azalacak olduğunu ve zamanla hastanın artık eklem kısmını oynatamayacak olduğu için hayat standartları kısıtlanmış olacaktır.

Tedavisi

4 temel amacı bulunmaktadır. İlki Bu hastalık her zaman için tedavi edilebilir bir hastalık olmaktadır. Doktor tarafından verilecek antibiyotik sayesinde iltihabın kuruması söz konnusu olacaktır. Bunun yanında tabii ki eğer iltihap kurumadığı zamanlarda hekim tarafından cerrahi müdahale olacaktır. İkincisi ise her zaman için sıvının drenajı sayesinde eklem içerisinde bulunan mikropların yok olmasını sağlamaktır. Üçüncü tedavi yöntemi eklemin geçici bir şekilde desteklenmesi olarak ortaya çıkacaktır. Dördüncü tedavi yöntemi ise Hastalığın her zaman için ilerlememesi için doktor tarafından rehabilitasyonun yapılması uygun görüşecektir. Bütün bunlara rağmen gelişme yaşanmadığı zamanlarda cerrahi müdahale yapılacaktır. 

İltihaplı romatizma hastalığı olduğundan doktorun gerek görmesi durumunda iltihap seviyesine bakmak için kan tahlili yapmakta isteyebilir. Bu kan tahlilinde CRP eğer ki yüksek çıkarsa vücudunda iltihap var demektir. Her yaşta insanda görülecek olduğundan sizler de çok dikkatli olmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Eklemlerin arasında bulunan bu iltihabın kuruması için doktor tarafından ön görülen ilaçlar zamanında alınması gerekmektedir.

Antibiyotik tedavisi çok fazla olmamaktadır. En fazla bir hafta boyunca tedavi devam edecektir. Hasta antibiyotik tedavisine olumlu bir şekilde yanıt vermesi sonucunda farklı tedavi yolları denenecektir. Sizlerde uzun süre geçmeyen eklem ağrısı yaşadığınız zaman bu durumu ciddiye alarak doktora gitmelisiniz. 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle