Artrit Hakkında Merak Edilenler

Vücut tarafından eklemlerde üretilmekte olan iltihaplara verilen isimdir.

Artrit

Caption

Vücudumuz tarafından üretilmekte olan eklemlerde meydana gelmiş olan iltihaplı duruma denmektedir. Bilek kısımlarında daha çok neden olmaktadır. İltihaplanma nedeniyle şişme ve sertleşme oluşacaktır. Eklemlerde ciddi bir ağrının oluşmasına neden olur. Eklemlerde artrit oluştuğu zamanağrı kendisini gösterecektir, şişliğin olmasına neden olacak ve hassaslık oluşacaktır. Isı artışı son derece fazla olacak ve bazı kişilerde de kızarıklık meydana gelecektir. Tabi ki eklemlerini hareket ettirmeye çalıştığı zaman kısıtlık olacaktır. Bu hastalıklar genellikle süresine göre akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel olarak 6 haftadan daha kısa olduğu zaman akut eğer ki 6 haftadan daha uzunca bir süre olduğu zaman ise kronik olarak adlandırılmaktadır. Tutulan eklem üzerinde major belirtiler olacaktır. Şişlik ve ısı artısının yanında bir de kızarıklık söz konusu olacaktır. Yüzeysel olan eklemlere bakıldığı zaman bu bulgular daha iyi gözlense bile kalça gibi derin eklemlerde ise var olan bulguların hepsine rastlamak mümkün olacaktır. Fakat en önemli bulgunun ağrı olduğunu da unutmaamk gerekmektedir. 

Çeşitleri

  • Romatizmal artrit;
  • Travmatik artrit;
  • Osteoartrit Artrit;
  • Bakteriyel artrit;
  • Kimyasal ve hormonal artrit;
  • Gut artrit

Romatizmal Artrit: Romatizmanın her zaman için en sevdiği yerlerin başında eklem bölgeleri gelmektedir. Halk arasında buna iltihaplı romatizma adı verilmektedir. En sıklıkla karşılaştığımız bağ dokusudur. Bu hastalıkta en etkili tedavi yöntemi akapuntur olmaktadır. 

Travmatik artrit; Herhangi bir nedenden dolayı eklemin zarar görme sonucunda oluşmaktadır. Eklemlerde şişme görülecektir. Travmatik bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Osteoartrit (Eklem Artriti); Halk arasında kireçlenme denmektedir. Kesin bir tedavisi olmamaktadır. Zamanla eklemlerin içerisinde bulunan sıvıların yok olması sonucunda kemiklerin birbirine değmesi sonucunda oluşmaktadır.

Bakteriyel artrit; Eklem çevresinde meydana gelen bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon çok ciddi olmaktadır. Ve ilerlemesi durumunda da cerrahi müdahale gerektirecektir.

Gut artriti; Eklemlerde birikmekte olan ürik asit nedeniyle oluşmakta olan bir hastalıktır. Proteinden uzak beslenmesi gerekmektedir.

Ne iyi gelir?

Her zaman için sakinleştirici bir özelliği olan Hint yağını artritin olduğu eklem üzerinde bir miktar sürülerek ovulması gerekmektedir. Gün içerisinde en az 3 diş sarımsak tüketmek sonucunda sizlerde doğal bir antibiyotik almış olacaksınız. Çünkü sarımsak içerisinde iltihap önleyici birçok madde bulunmaktadır. Zerdeçal son derece faydalıdır. İltihabın kurumasında yardımcı olacak ve her gün bir bardak ılık su içerisinde içecek olduğunuz zerdeçal sizin bağışıklık sisteminizi de güçlendirmiş olacaktır. Epsom tuzu: Sülfat ve magnezyum bakımından çok zengin olan bu tuz kan akışının hızlanmasına yardımcı olacaktır. Damarlarda ki sertleşmenin yok olmasında yardımcı olacaktır. Bu nedenle de sizlerde ellerinizde oluşan eklem romatizmasını gidermek istiyorsanız bir kabın içerisine ılık su koyun. Ve içerisine 2 kaşık epsom tuzu atın. Daha sonradan da ellerinizi bu suyun içerisinde bekletin. 

Tanı ve Tedavisi

Doktor en çok eklemlerde şiddetli ağrı ve de bunun yanında acı olması ayrıca sabah uyandığınız zaman eklemlerde oluşan sertlikleri ve cilt altında oluşan şişlikleri gördüğü zaman sizlerden bir takım testler yaptımanızı isteyecektir. Bu testler içerisinde röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi ve kan testleri olmaktadır.

Hekimler tarafından en çok şiddetli ağrıyı kesmek için ağrı kesiciler verecektir. Bunun yanı sıra kortizon ilaçları da son derece faydası olduğu bilinmektedir. Eğer çok iltihap oluşması durumunda hekim tarafından iltihabı kurutması için antibiyotikte vereceklerdir. Doktorun uygun görmesi sonucunda hastanın fizyoterapist eşliğinde fizik tedaviye girmesi de söz konusu olacaktır. Bunun yanı sıra sıcak ve soğuk uygulamaları ve her zaman için yapılacak masaj iltihabın yok olmasında çok etkili olacaktır. Artritin tam olarak bir tedavisinin olmaması nedeniyle uygulanmakta olan tedavi yöntemleri sadece ağrıyı dindirmek ve iltihabı kurutmak amacıyla yapılmaktadır.

Kullanılan İlaçlar

Doktor ön gördüğü zaman ilaç tedavisine de başlayacaktır. İlk olarak eklem üzerinde bulunan ağrıyı dindirmek için hastaya ağrı kesici verilecektir. Daha sonradan enflamasyonu azaltmak için aspirin, selekoksib ya da ketoprofen ilaçlarından bir tanesini verecektir. Kortikosteroidler türündeki ilaçlar enflasmasyonun azalması konusunda çok etkili olmaktadır. Fakat bu ilaçlar uzun süre kullanıldığı zaman yan etkileri çok olduğundan uzun dönemde kullanılması sakıncalı olacaktır. Deksametazon ya da prednizon gibi ilaçlardır. Doktorlar hastaya tanıyı koyduğu zaman daha çok modifiye edici antiromatizmal bazlı ilaçlarla tedaviye başlamaktadırlar. Auranofin leflunomid gibi ilaçlar kullanmaktadırlar.

 Romatoid Artrit 

küçük eklemlerde oluşan eklem iltihabına verilen isimdir. Oluştuğu eklemde büyük hasara neden olacaktır.

Enteropatik artrit:Crohn hastalığı iltihaplı bağırsak hastalıkları ile birlikte oluşan eklem iltihabına verilen isimdir. 

Gezici Artrit: El ve el bileklerinde meydana gelen daha çok ağır iş yapmakta olan kişilerde görülen bir rahatsızlık türüdür. Gezici artrit 5 farklı bölümde incelenmektedir. Tek başına bir eklem rahatsızlığıdır. Bu kişiler her zaman için yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmesi gerekmektedir. 

Periferik artrit: omurganın bünyesinde bulunan osteoartrit ya da romatoid gibi hastalıkların bünyesinde tutulmasına denilen isimdir. 

Lupus: Bağışıklık sisteminin kendisinin dokularını ve organlarını hedef aldığı zaman bunlar ile savaşacaktır. Kronik olan bir hastalıktır. 

Baş parmak artriti: yaşın ilerlemesi ile birlikte oluşan kıkırdak ve baş parmağın kemiklerinin aşındığı zaman ortaya çıkmaktadır.

Dizde Artrit: Çok ciddi ağrıların oluşmasına neden olacaktır. Diz ekleminin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Hastanın yürümesinde ciddi anlamda zorluklar ortaya çıkacaktır.

Çocuklarda artrit, en az altı hafta boyunca eklem üzerinde şişliğin olması gerekmektedir. Eklem şişliklerine dokunulduğu zaman ağrının oluşması söz konusu olacaktır. Genetik olarak ailesinde eğer ki artrit olan bir kişi varsa bu çocuğa da genleri ile geçebilecek olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca çocukların bir yere çarpma nedenleri ile ya da stres bile bu hastalığın oluşmasında büyük etken olmaktadır.

Artrit romatizma: eklemlerde ve de sinirlerde oluşan iltihapların hepsine verilen bir isim olmaktadır. Eklemlerde oluşan bu hasarın en sıklıkla oluştuğu hastalıkların başında gelmektedir.

İnflamatuar artritler, eklemlerin iltihaplanması sonucunda meydana gelen durumlara denilen isimlerdir. Ağrı, şişlik yürümede her zaman için zorluk çekecektir. Bu kişilerde boyunlarında ve bel arkasında şiddetli bir ağrının olması söz konusu olacaktır.

 

 Romatoid Artrit Diyeti

 Hastanın her zaman için diyetine uyması gerekmektedir. Şikayetlerinin azalması için yediğine ve de içtiğine sürekli olarak dikkat etmesi gerekmektedir. Daha çok iltihap söktürücü özelliği olan gıdalar tüketmesi onun bu rahatsızlıktan bir an önce kurtulacağı anlamına gelmektedir. Kuşkonmaz, sarımsak, soğan, brokoli gibi gıdaları tüketmesi onun daha sağlıklı olmasına neden olacaktır. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini de alabilmesi için yaz mevsimi olduğu zaman bol bol güneşlenmesinin şart olduğunu da eklemek istiyoruz. 

Omega 2 içeriği çok yüksek olan ve genellikle balıklarda olan bir yağ asidi olmaktadır. Her zaman için eklem ağrılarını gidermesinde Omega 3 çok faydalı olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemininde güçlenmesi için hastaların tüketmesi şart olacaktır.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle