Romatoid Artrit Hastalarında İş Gücü Kaybı ve Rapor Alma Süreci Nasıl İlerler?
Romatoid Artrit bir eklem hastalığıdır ve hastalığa yakalanan kişilerde ciddi iş gücü kayıpları görülebilmektedir. Bununla beraber gündelik aktiviteler yapılamaz duruma gelebileceği için rapor alma durumu söz konusu olabilir.
İçindekiler
Romatoid Artrit Hastalığı
Eklem hastalıklarından olan Romatoid Artrit’in ciddi iş gücü kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalığa sahip olan kişilerin erken emekli olduğu da bilinmektedir. Erken emekliliğin yanı sıra hastalığın sebep olduğu pek çok sonucu beraberinde getirebilmektedir. Yapılan araştırmalarda bu rahatsızlıktan dolayı yaşam kalitesinin de ciddi anlamda düştüğü gözlemlenmiştir. Öncelikle Romatoid Artrit hastalığında rapor oranının yüzde 40’ın altına düşmemesi gerekmektedir. Yüzde 40 ve altındaki hastaların rapor alma olasılığı çok düşüktür. Yapacağınız araştırmalarda romatizmal hastalıklarda bu oranın baz alındığını görebilirsiniz. El, el bileği ve ayak eklemlerinde yaşanan iltihaplanmaların sonucu olarak ortaya çıkan bu hastalıklar her yaşta karşı karşıya kalabilirsiniz ancak daha çok 40 yaşı itibariyle görülebilmektedir.
Romatoid Artrit Nedenleri ve Belirtileri
Romatoid Artrit hastalığının nedenleri ve belirtilerinin de bilinmesi önemlidir. En önemli nedeni bağışıklık sistemindeki virüslerdir. Bağışıklık sisteminde yaşanan pek çok değişimle beraber hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra eklem çevresinde gelişmekte olan iltihaplanma bir süre sonra eklemlerde hasarlara neden olabilmektedir. Hastalığın belirtilerine baktığımızda eklem dışı ve eklem içi belirtiler olmak üzere ikiye ayrıldığını görebiliriz.
Ekleme ait belirtilerde şişlik, eklemler üzerinde sıcaklık artışları, ağrı ve 1 saat kadar süren tutukluluk hissi yaşanabilmektedir. Eklem dışı belirtilerde ise hafif kilo kaybı ve ateş görülebilir. Yorgunluk da en çok görülen nedenlerdendir. Hastaların dörtte birinde ise el üstü ve dirseklerde ağrısız yumrular meydana gelebilmektedir. Dokunun iltihaplı olması nedeniyle yaşanan bu durumlar için kısa sürede tedavi süreci başlatılmalıdır.
Romatoid Artrit Rapor Alma Durumu
Romatoid Artrit hastalığı için engelli raporu alınabilmektedir. Belirttiğimiz üzere bu hastalık ciddi anlamda iş gücü kaybına sebep olur. Teşhis konma sorununda da dikkatli olunması gerekir. Hastalığın seyrine göre yapılacak müdahalelerde doktor raporu alınabilir. Bunun yanı sıra ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonları engellemek adına doktorun uygulayacağı tedavi yöntemleri de son derece önemlidir.
Romatoid Artrit hastalığında yüzde 40 ve üzerindeki değerler rapor alabilmektedir.
Romatoid Artrit Tedavi Edilebilir mi?
Günümüzde tedavi edilebilir hastalıklardan olan Romatoid Artrit, doğru sonuçlar vermesi için kesintisiz bir süreç uygulanmaktadır. Tedavi sadece hastaya özeldir ve bu yüzden 1-3 ay arasında sürebilir. Herhangi bir diyet türü uygulanmaz fakat hastaların ideal kilolarını kontrol etmesi önemlidir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin sigarayı kesinlikle bırakması ve düzenli bir yaşam plânına geçmesi önerilir.
Hastalık ağrılı bir şekilde seyrediyorsa;
- Sorunlu olan eklemin istirahati sağlanmalı. Yani ilgili eklemi yormadığınız sürece ağrı ve sızı azalabilir.
- Parmaklarda yaşanan ağrılarda elinizi dinlendirmelisiniz. Diz bölgesinde yaşanan şişlik ve ağrılarda ise merdiven çıkmak ya da dizi katlamak oldukça yanlış bir hareket olarak bilinmelidir.
- Sıcaktan uzak durulmalı ve kaplıcalara girilmemelidir.
- Sürekli hareketsiz kalmak da yanlış bir durumdur.
Ağrılı bir şekilde seyreden romatoid artrit hastalığında rapor alma şansı çok daha yüksektir. Çünkü hasta iş göremez duruma gelmiş olabilir.
Hastalık sakin bir dönemde seyrediyorsa;
- Eklemler zorlamadan gündelik yaşama devam edilmelidir.
- Çok fazla aktivite yapılmamalıdır.
- El bileklerine direnç uygulanmamalıdır.
- Bükme ve sıkma gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Yumuşak toprakta yürünmemelidir.
Hatalıkta sakatlık yaşanmışsa;
- Gündelik yaşamı kolaylaştıracak işlemler yapılmalıdır.
- Yürüme bölgelerinde ayağın takılmaması için dikkatli olunmalıdır.
- Kaygan ve ıslak zeminlerde yürünmemelidir.
- Tuvalette destek demirler kullanılmalıdır.
Söz konusu hastalıkta ayrıca dikkat edilmesi gerekenler bu şekildedir. Riskli durumlardan kaçınmalı ve tamamen doktorun tavsiyelerine göre hareket etmelisiniz. Ciddi bir rahatsızlık olarak bilinen Romatoid Artrit, eklem şikâyetlerinin geçmesi durumunda da dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Tamamen doktor tavsiyeleriyle hareket edilmeli ve sürecin hem gece hem de gündüz takip edilmesi de son derece önemlidir. Rapor konusunda ise yapılacak muayenelerin ardından doktorunuz ilgili süreci başlatarak size yardımcı olacaktır.