Romatoid Artrit Teşhisi Konulan Hasta Nasıl Beslenmelidir?
Eklemlerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sisteminin azalması ile dokuların iltihaplanması sonucunda oluşur.
İçindekiler
Romatoid Artrit Beslenme
Hastaların aşırı kilolu olmaması gerekmektedir. Kilo sorunu olan hastaların her zaman diyet yaparak normal kilolarında olması gerekmektedir. Romatoid artrit tedavisinde her zaman için diyet uygulanmalıdır. İskandinav bilim adamları tarafından bu hastalar için özel bir diyet geliştirilmiştir. Hastanın her zaman için vejeteryen gıdalar ile beslenmesi gerekmektedir ve gerekli olan vitaminleri de aksatmadan alması gerekiyor. Kalorili gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. İlk haftadan itibaren uymanız gereken sizlerin sebze ve meyve ağırlıklı olarak beslenmeniz gerekmektedir. Hastanın et ürünlerinden uzak durması gerekmektedir. İltihabın yok olması için her zaman iltihap kurutucu gıdalar tüketmesi gerekir.
Her zaman için yiyecek olduğumuz gıdaların bizlerin bağışıklık sistemini güçlendirmesine dikkat ederek tüketmemiz gerekiyor. Kalorili besinlerden uzak durmak bu hastalık için son derece önemli olmaktadır.Hasta bitkisel çaylar tüketmelidir. Daha çok yeşil sebzeli gıdalar tüketmelidir. Kullandığı tuz miktarını azaltmalı ve diyetisyen tarafından verilen diyete her zaman için uyum sağlaması hastalığın gerilemesinde son derece önemli olacaktır.
Bu hastalığın oluşmasında insanların bağışıklık sistemini zayıflatacak yiyecekler yenmesi çok büyük etki etmektedir. Hastanın glutenden, hazır mayalardan uzak durması gerektiği kadar buğday ürünlerini de yememesi gerekmektedir.
İlk haftadan itibaren çok düşük kalorili gıdalar tüketilmesi şarttır. Sabah kahvaltısında mutlaka yağsız süt ve yağsız yoğurt yenmelidir. Öğle olduğunda haşlanmış sebze tüketilmelidir. Akşam yemeklerinde protein alabilmek için soğuk balıklardan somun uskumru gibi balıklar ya da haşlanmış sığır eti tüketebilirsiniz. Fakat bunlar 150 gramı geçmemesi gerekmektedir. Her zaman için tuzu kısıtlamanız gerekmektedir.
Romatoid artritte neleri yemeli ve nelerden uzak durmalı
Hastalığın teşhisi konulduğu zamanlarda hayvansal ürünleri hastanın tüketmemesi gerekmektedir. Hastalığın tedavisinin gerilemesi için doktor tarafından uygun görülmekte olan ilaçların yanında her zaman beslenmeye de dikkat edilmesi şarttır. İdeal kilonuza kolaylıkla ulaşabilmeniz için uymanız gereken diyet listesine çok dikkat etmelisiniz.
- Beyaz un ile yapılmış olan bütün gıdalardan uzak durulması gerekmektedir;
- Şeker, tatlandırıcı ve çikolata tüketiminden kaçınmak gerekiyor;
- Günlük almamız gereken protein ihtiyacımızı sebzeler, bakliyatlar ve meyvelerden almamız önemlidir;
- Sıvı yağ, zeytinyağı gibi yağ türlerinden uzak durmamız gerekmektedir. Almamız gereken yağ miktarını kuru yemişlerden almalıyız;
- Zencefil ve zerdeçal doğal iltihap önleyiciler olmaktadır. Bunları diyet listemize her zaman için eklememiz gerekiyor;
- Bol miktarda klorsuz su içmek önerilmektedir;
- Soğuk deniz balıkları (somon, ringa ve uskumru) gibi balıklarda bol miktarda Omega-3 yağ asiti bulunmaktadır. Bunlarda romatizma hastalıklarında faydalı olmaktadır. Hastalar her zaman için kilo alımından kaçınmalısınız.
Romatoid artrit diyeti
Uygularken çok sabırlı olmamız gerekmektedir. Her sabah düzenli olarak kahvaltımızı yapmalıyız. Eskiden yeme alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekmektedir. Bir hafta içerisinde en fazla 3 tane yumurta tüketmemiz önerilmektedir. Kahvaltı içerisinde salatalık ve domates olmalıdır. 1 yemek kaşığı zeytinyağı alarak günlük yağ miktarınızı sizlerde bu yolla almış olacaksınız. Normal çay içmek yerine çay alışkanlığınızı da değiştirmeli ve yeşil çay tüketmelisiniz. Öğle yemeklerinde her zaman hafif gıdalar tüketmeniz gerekmektedir. Sebze yemekleri bu konuda son derece faydalı olacaktır. Kuru meyvelerden yapılmış olan komposto her zaman için sağlığa faydalı olur.
Kuşburnunun iltihap azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sizlerde sabah kalktığınız zaman tutukluk yaşamak istemiyorsanız uyumadan önce 1 bardak kuşburnu çayı tüketmeniz önerilmektedir. Akşam yemeklerinde soyaya ağırlık vermelisiniz. Daha çok yeşilik ile beslenmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Romatoid artrit diyeti için en önemli olan sağlıklı beslenmeyi yaşamımızda olmasını sağlamak olacaktır. Sizlerin hayatınız içerisinde her zaman dengeli beslendiğiniz zaman bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve
Romatoid artritte yenmemesi gerekenler
- Rafine edilmiş olan karbonhidratla;
- Şekerli gıdalar;
- Yemeklerde kullanılan katı yağ;
- Alkol;
- Beyaz ekmek;
- Hamur işleri;
- Konserve ürünleri;
- Baharatlar;
- Çay ve kahve
Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Gıdalar
- Kuşkonmaz;
- Brüksel lahanası;
- Yeşil yapraklı bütün sebzeler;
- Salatalık;
- Havuç;
- Ev yapımı yoğurt;
- Kefir;
- Hindistan cevizi;
- Zeytinyağı;
- Taze meyveler
Omega-3 yağ asitleri sizlerin bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayacaktır. Bu nedenle de soğuk deniz balıklarını tüketmeniz önerilmektedir.
Kaynaklar
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/34a9f84b-4463-4759-a530-50fbc652e4f8.pdf
- http://dis.beun.edu.tr/dosyalar/2017/04/tek/bag-dokusu-hastal.pdf
- http://tip.kocaeli.edu.tr/bolumler/ic_hast.php
- http://seldaoktem.com/romatizmada-beslenme/
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/romatoid.pdf