Psöriatik Artrit Nedenleri ve Tedavi Yöntemi
Halk dilinde sedef hastalığı olarak bilinmektedir. Cilt hastalığı geçirmiş olan kişilerde görülmekte olan eklem iltihabının ismidir. Şikayetler her zaman kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.
İçindekiler
Psöriatik Artrit
Psöriatik artrit, bir eklem hastalığıdır. Cilt hastalığı yaşamış olan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
Bir eklem iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacak ve belirtileri her zaman kişiden kişiye göre değişiklikler göstermektedir. Hastalık tek bir eklemde ortaya çıkacağı gibi birçok eklemde de ortaya çıkacak olduğunu unutmamalısınız. Psöriatik artrit, bulunduğu eklemin hasar görmesine neden olacaktır. Erken tanı konulduğu zaman tedavisi daha da koaly olacaktır.
Sedef hastalığı olarak bilinen ve cilt üzerinde döküntülerin olmasına, kızarıklıkların ve pullanmanın da olduğu bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Fakat bir takım sedef hastalığı yaşamakta olan kişilerde eklemlerde görülmektedir.
Bu hastalık vücudun herhangi bir yerinde meydana gelmesi gözlenmiştir. Bazı hastalarda tek bir eklemde oluşurken, bazı kişilerde ise birden fazla eklemin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Büyük eklemlerde omurga, bel, boyun ya da ayaklarda görülmektedir. Bazı kişilerde ise ayak ya da el parmaklarında oluşan şişlik yanında kızarıklığında görüldüğü bilinmektedir.
Tırnakların içe çekilmesi, çukurlaşması ya da tırnağın ayrılması gibi değişik belirtileri olmaktadır. Yan etkisi az olan ilaçların hastaya verilmesi sonucunda hastanın eklem iltihabının kuruması mümkün olacaktır.
Belirtileri
- Eklemlerde hassasiyet oluşur;
- Sabah kalktığınız zaman sertlik;
- Şişmiş eklemler;
- Yorgunluk;
- Ağrı.
Neden Olur?
Günümüzde hala neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki %40’lık genetik olarak oluştuğu bilinmektedir. Ailesinde Psöriatik artrit yaşamakta olan kişilerde görülme olasılığı daha sık olmaktadır. Geçirilen enfeksiyonlu hastalıklar sonucunda bağışıklık sisteminin çökmesi sonucunda da ortaya çıkacağı bilinmektedir. Bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.
Kimlerde Görülür?
Kadınlarda ve erkeklerde aynı oranla görülmektedir. Daha çok 30 ile 50’li yaşlarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bazı kişilerde çocukluk çağından itibaren oluşması da bilinmektedir.
Çeşitleri Nelerdir?
Eritrodermik Psöriazis: En az görülmekte olan, fakat aşırı derecede zorlukları olan bir hastalık olmaktadır. Sedef hastalığının olduğu eklem üzerinde şiddetli bir ağrının olması söz konusu olacaktır. Bölge üzerinde yanma ve kaşıntınında olacağı gözlemlenmiştir. Kızarıklıklar nedeniyle estetik açıdan olumsuz bir görüntü oluşmasına neden olacaktır.
Guttate Psöriazis: Bu türünde kırmızı lekeler üzerinde görülmekte olan beyaz lekeler bulunur. Aşırı bir kaşıntı olacaktır. Ve bununla birlikte yanma da meydana gelir. Kişi kendisini kaşımaktan alı koyamayacaktır. Hastalığın daha da alevlenmesi sonucunda kişi zor zamanlar yaşayacaktır.
Aplak Psöriazis: En çok görülen türü olmaktadır. Ölü derinin dökülmesi sonucunda meydana gelir. Kuru cilde sahip olan insanlarda daha sıklıkla görülmektedir. Vücut üzerinde çatlakların oluşması da gözlemlenmiştir. Sizlerde cildinizi nemli tutarak tabii ki bunun önüne geçebilirsiniz.
Fleksural Psöriazis: Daha çok kilo problemi yaşamakta olan insanlarda meydana gelmektedir. İlk aşamalarında çok fazla zorluk çıkarmayacak olsa da ilerleyen evresinde kişinin zor zamanlar yaşamasına neden olacaktır. Bacak arasında ve koltuk altı gibi sürtünme olan bölgelerde görülmektedir.
Teşhis
Psöriatik artrit yaşamakta olan kişinin romatoloji hekimine gitmesi gerekmektedir. Eklemlerde oluşan hasarı görmek için doktor tarafından röntgen filmi çekilecektir. Omurgaları ve eklemleri daha detaylı olarak inceleyip teşhis konulması için MR ve ultrason da isteyebilir. Kan tetkitleri sonucunda hastalığın teşhisi konulacaktır. Hastaların çoğunluğunda anemi olduğu ortaya çıkmaktadır. Deriden biyopsi alınması sonucunda sedef hastalığının olup olmadığı kesin olarak belirlenir.
Tedavisi
Hastalığın kontrol altında tutmak için eklemlerde ki hasarı önlemek için romatizma ilaçları kullanılmaktadır. Doktor tarafından verilen bu ilaçlar düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Sedef hastalığının alevlenmesini sağlayacak ilaçlardan uzak durmak gerekmektedir. Hastalık sırasında eğer ki cilt üzerinde ciddi hasarlar meydana geldiğinde cerrahi müdahale yapılabilir.
Sedef hastası olan bir kişinin her zaman için erken tedavi olması gerekmektedir. Kişinin ilerleyen zamanlarda kalp ve damar hastalıklarınında ortaya çıkacağı görülmektedir.
İyi Gelen Yiyecekler
Kuruyemiş olarak ceviz, badem ve yer fıstığı sedef hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Çinko içeren sığır eti, mantar, süt ürünleri tüketmelidir.
İlaçlar
Hastaya steroid olmayan ilaçlar uygulanmaktadır. Naprosyn, diklofenak gibi ilaçlar verilecektir. Bu ilaçları kullanırken mutlaka tok karnına ve mide koruyucu bir ilaç kullanılarak alınması gerekmektedir. Eklem içerisine kortikosteroid enjekte edilebilir.
Kaynaklar
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Ps%C3%B6riyatik-Artrit.pdf
- http://dergipark.gov.tr/download/article-file/190641
- http://www.romatizmahastaliklari.com/tr/icerik/14/psoriatik-artrit-sedefe-bagli-artrit
- http://www.romatoloji.org/hasta/preview/25
- http://kutup.dicle.edu.tr/ekitap/0039587.pdf
- http://www.ftrdergisi.com/uploads/sayilar/234/buyuk/31-331.pdf
- http://www.drtolgayuceturk.com/tr/icerik/38/sedef-romatizmasi-psoriyatik-artrit-