Romatoid Artrit Belirtileri ve Etkileri Nelerdir?

Dünyada en çok görünen iltihaplı romatizma hastalıklarının biridir. Yaş ilerledikçe iltihaplı romatizma olması mümkündür.

Romatoid Artrit Belirtileri ve Etkileri

Romatoid Artrit Belirtileri ve Etkileri

 Romatoid Artrit daha çok küçük eklemlerin ve dirseklerde bulunan eklemlerde oluşan bir hastalık olmaktadır. 6 haftadan daha uzun bir süre geçmediği zamanlarda kronik romatoid artrit denilmektedir. Oluştuğu eklemlerde çok ciddi hasara neden olacaktır. Bağışıklık sistemini doğrudan etkileyecek bir hasarın oluşmasına neden olacaktır. Sadece eklemlerde değil, birçok organıda etkileyecek olan otoimmün bağışıklık sisteminde oluşacak bir hastalıktır. Eğer ki tedavi edilmediği zamanlarda tutmuş olduğu eklemde sakatlığa kadar devam edecektir. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Romatizmal iltihaplanmanın asıl nedeni bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda çevresel faktörlerin ve genetiğin çok fazla etkili olduğu konusunda bilgiler vardır. Hastalarda sigara içilmemesi önerilmektedir. Bu durumda iyileşmenin daha da geç olacağı bilinmektedir. 

Belirtileri

Tutulan eklemlerde ilk olarak çok ciddi oranda ağrı meydana gelecektir. Bunun yanı sıra şişlik oluşacaktır. Hareketlerde kısıtlanma olacağı da gözlemlenmiştir. Eklem üzerinde sıcaklık artışı olacaktır. Sabahları ya da dinlendikten sonra bir saatten daha uzunca sürecek olan tutukluk hissi ciddi boyutlara varacaktır.  

Hastada eklem dışı belirtilerinde olması söz konusu olacaktır. Halsizlik olduğu için kişinin sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesine neden olacaktır. Bu kişilerde kilo kaybı görülecektir. Anemi ve yorgunluk hastalığın ilerleyen zamanlarında ortaya çıkacak bir durumdur. Çok sıklıkla olmasa da bazı hastalarda el üzerinde veya vücudun farklı bölgelerinde; ağrımayan yumrular oluşabilir. Tendon iltihabı da gözlemlenecektir. Tendonlarda bulunan sinirlerin iltihaplı dokular yüzünden sıkışacaktır. Bu durumda da tuzak nöropatilerin oluşması meydana gelecektir. Eğer ki el bileği eklem tutulması yaşanıyorsa elin üç ya da dört parmağında uyuşmalar ve karıncalanmalarda merdana gelecektir. Bu hastalık sırasında diğer organlarda zarar görebilir. Kalp zarında ve akciğer zarında da hastada iltihaplanma meydana gelecektir. Hastanın geceleri artmakta olan şikayetleri son derece fazlalaşacaktır. Gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli ağrıları olacaktır. 

 Her zaman için romatoid artritin belirtileri arasında ilk olarak eklem ağrısı bulunmaktadır. Çok fazla hassaslaşacak olduğundan hastanın yakınmaları sık olacaktır. Her iki eklemlerin bileklerinde sitematik olarak görülecektir. Aynı zamanda da eklemlerde katılık görülme olasılığı da çok fazla olmaktadır. Özellikle sabah uyandığı zaman kişinin yarım saatten daha uzunca bir süre eklem bölgesinde var olan katılık nedeniyle tutukluk yaşayacaktır. İltihaba bağlı olarak bulunduğu bölge üzerinde şişlikler oluşacaktır. Bu şişliklerin eklemlerin aralığı dışında sıvı birikmesine neden olacaktır. Bu şişlikler aynı zamanda iltihaba bağlı olan ödemler sayesinde de gelişmektedir. Halsizlik çoğu kişide görünmektedir. Bu hastalar kendilerini sürekli olarak yorgun hissedecektir. İlerleyen evrelerinde ise ciddi oranda hareket kaybı yaşanmasına neden olacaktır. 

Kalça Tutulumu

Kalça üzerinde eklem ağrısının olması ve tutulma ile meydana gelecektir. Kalıcı eklem hasarlarına yol açacaktır. Bu bazı durumlarda kötürüm hastalığı olarakta insanlar tarafından adlandırılmaktadır. Sadece kalça ağrısı olmayacaktır. Uyluklara kadar uzanan bir romatizma türü olacaktır. Kalça romatoid olduğu zamanlarda yorgunluk, iştah kaybı söz konusu olacağı gibi aynı zamanda yüksek ateş ve şişkinliğin olmasına neden olacaktır. Bu hastalık bir anda ortaya çıkacağı gibi kademeli olarakta ortaya çıkması söz konusu olacaktır. İlk zamanlarda kalçada ağrı hissedilmeyecektir. Fakat daha sonradan bu ağrı ciddi miktarda hissedilecektir. Bele ve kasıklara kadar yayılacaktır. 

Akciğer Tutulumu

Bu hastalarda daha çok yorgunluk meydana gelecektir. Özellikle derin bir nefes almaya çalıştığı zamanlarda alamayacaktır. Hastanın her zaman kuru öksürük şikayeti olacaktır. Hastanın şikayetlerinin artması sonucunda hekime başvurduğunda mutlaka geç kalınmadan tedaviye başlanması gerekmektedir. Akciğer tutulumu yaşandığı zaman kalıcı bir hasarın olmaması çok önemlidir. Kalıcı bir hasar olmadan her zaman için kişinin tedavisi yapılmalıdır. Daha çok bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaçlar doktor tarafından verilecektir. Bu dönemde solunum şikayetleri olacağı için hastanın sigara içmemesi doktorlar tarafından önerilmektedir. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle