Romatoid Artrit Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri
İltihaplı romatizma hastalığı insanların hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle de doktor tarafından ön görülen kimyasal ilaçları kullanması gerekmektedir.
Romatoid Artrit Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri
İnsanlarda oluşan eklemlerinde oluşmakta olan iltihaplı romatizma günlük hayatı son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Sizlerde eğer ki eklem yerlerinde ağrı hissediyorsanız o zaman doktora gitmeli ve hekim tarafından uygun görülecek ilaçlar verilecektir.
Steroid olmamasına rağmen Aspirin çok kullanılmaktadır. Hastanın çok şiddetli bir ağrısı olacaktır. Bu ağrı özellikle de sabah kalktığı zaman daha da şiddetlenecektir. Bu nedenle de aspirinin çok etkisi olduğu için insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bu ilaç daha çok hastalığın başlangıç aşamasında ve hastalığın seyri içerisinde kullanılmaktadır. NSAİİ grubunda olan ilaçların heosi (voltaren, naprosyn, majezik gibi ilaçlar ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Fakat bu ilaçlar tek başına asla yeterli olmadığını da bilmelisiniz. Hastalığın her zaman için iyileşmesi amacıyla ek ilaçlarında kullanması gerekmektedir. Sadece NSİİ grubunda olan ilaçları tüketmek hastalığın gelişmesini sağlamayacaktır.
Sulfasalazin: Omurga dışında bulunan organlarda kullanılması mümkün olacaktır. Bu ilacın omurga da bulunan romatizmanın dışında kalan iltihaplı romatizmaları giderdiği bilinmektedir. Sulfonamid adında bir madde içerisinde fazlaca bulunmaktadır. Fakat alerjisi olan kişilerin kullanırken dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Fakat ilacın kullanım süresi uzadıkça var olan o yan etkilerin azaldığı da gözlemlenmiştir.
Salazopyrin En Tab (Sulfasalazine): Bu kimyasal ilaç anti enflamatuar grubunda olan antibiyotik etkisi yapacak olan bir ilaç olmaktadır. Kullanan kişilerin iltihaplarını kurutmak amacı ile doktor tarafından reçete edilecektir. İltihaplı romatizması olan kişilere sıklıkla verilir ve çok kısa süre içerisinde de başarılı sonuç elde edilecektir. Fakat bu ilacında her kimyasal ilaçta olduğu gibi bir takım yan etkileri olacaktır. Mide, cilt ve karaciğer gibi organlarıyan etkileri yan etkileri arasında olacaktır. Ayrıca ak yuvarlarda azalma olduğu gibi alyuvarlarda da azalmanın ortaya çıkacak olduğu bir ilaçtır.
Eğer ki bayanlar gebelik düşünülüyorsa en az 3 ay önceden bu ilacı bırakmak gerekmektedir.
Kortizon (Steroidler): Kortizon da tedavi seçeneklerinden bir tanesi olmaktadır. Bu ilacın yan etkileri çok fazla olması sebebi ile hekimler daha çok en son bu ilacı hastaya vereceklerdir. Hasta diğer tedavi yöntemlerini uygulamasına rağmen bir türlü cevap veremediği zamanlarda bu ilaç kullanılacaktır. Kortizon oral yolla ya da engeksiyon ile kullanılacaktır. Bu ilaçlar içerisinde prednizon, prednol gibi ilaçlarda bulunmaktadır. Romatizması olan kişilerin daha çok rahatlamasını sağlamak amacı ile doktor tarafından verilecektir. Fakat bu ilaçlar rahatlama sağlamış olsa bile unutmamalısınız ki uzun süreli kullanımlarında hastanın birçok yan etkiye maruz kalacaktır. Çok ciddi yan etkilerinin olduğunu da unutmamak gerekmektedir.
İnfliximab: Ülkemiz de romatizmal hastalıkların tedavisinde 10 yıla aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Bu ilaçların arasında Etanercept adlı ilaçta bulunmaktadır. İltihaplı romatizmanın tedavisinde son derece başarılı olmaktadır.
Analjezikler: Bu ilaçlar ağrı kesici olmaktadır. Yaygınlıkla kullanmaktadır. Hastanın en sıklıkla parol, vermiden gibi ilaçları tüketmektedir. Bunun yanı sıra novalginde iltihaplı romatizma hastalıklarında sıklıkla kullanılmakta olan bir hastalıktır.
Methotrekstat: İltihaplı romatizma hastalıklarında en sıklıkla kullanılmakta olan bir ilaç grubu olmaktadır. Bu ilaçlar daha çok yüksek dozda kullanıldığı hastalıklar kanser hastalıklarıdır. Romatizmal hastalıklarda ise haftanın belirli günlerinde sadece kullanılmaktadır. Ve çok düşük tozlarda verilmektedir. Bu grup içerisinde olan ilaçları her zaman için sağlıklı olan kişilerin kullanması gerekmektedir. Daha çok kalp, karaciğer gibi hastalıkları olan kişilerin kullanımının uygun olmadığı da bilinmektedir.
Boneplus efervesan tablet: hastalara daha çok kemik erimesini önlemek için verilmektedir. Bağlardaki dokunun güçlenmesi ve var olan iltihabın yok olarak insanın günlük yaşantısına kavuşmasını sağlayacaktır. Kemiklerde romatizmal hastalıklar nedeniyle kemiklerinde bir bozukluk çıkması sonucunda tedavisinde kullanılacaktır. İlacın çok ciddi yan etkileri olmamaktadır. Baş ağrısı ya da kas ağrısı gibi geçici olan yan etkileri olmaktadır.
Kaynaklar
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/romatoid.pdf
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Romatoid-Artrit.pdf
- http://cerrahpasa.istanbul.edu.tr/hastane/romatoid-artrit-hastaligi-ile-ilgili-merak-edilenleri-konunun-uzmani-istanbul-universitesi-cerrahpasa-tip-fakultesi-romatoloji-bilim-dali-ogretim-uyesi-doc-dr-serdal-ugurlu-ile-konustuk/