Romatoid Artrit Tanısı Nasıl Konulur?

Romatoid Atrit ya da bir diğer adıyla iltihaplı eklem romatizması hakkında merak ettiğiniz her şey burada

Romatoid Artrit Tanısı

Romatoid Artrit Tanısı

Romatoid Artrit en sıklıkla görülmekte olan eklem iltihaplarına verilen isimdir. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genellikle kronik bir durum olarak kabul edilmektedir. Eklemlerde birçok belirti gösterecektir. Ama en çok eklemlerde ağrı, şişlik ve katılık olur. Daha sonraki günlerde ise fonksiyon kaybına neden olacaktır. Eklem iltihabı hastalığı daha çok kadınlarda görülmektedir. Erkeklere oranla 3 katı daha fazla görüldüğü bilinmektedir. DAha çok el bileklerinde ve kollarda görülmektedir. Burada kieklemleri her zaman için simetrik tutacaktır. Bu nedenle de bir diz ya da bir eli tuttuğu zaman diğerinde de aynı şekilde tutacaktır. Bu hastalıktan ilk olarak küçük eklemler etkilenmektedir. Tırnaklara yakın eklemlerdeki görülmektedir. Bunun dışında da kalça ve dizlerde sıklıkla görülecektir. Ve omurilik vertebralarında da görülmesi olağandır.

Belirtileri

Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olmaktadır. Yoksa yapılan araştırmalarda bu hastalık ciddi hasarlara yol açtığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle de hastalığın ne kadar erken teşhisi konulursa iyileşme şansı da o kadar fazla olacaktır. Bu hastalık sonuçta bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Otoimmunite insanların kendi dokularını algılamayacak ve onlara savaş açacaktır. O dokuyu yok etmeye çalışacaktır. Çoğu romatizma hastalıkları bu şekilde oluşmaktadır. Bizlerin faydalı olarak almış olduğumuz bir takım gıdalar aslında bizlerin sağlığını bozmaktadır. Bu nedenle de hayvansal gıdaların çok yoğun bir şekilde tüketilmesi, hastanın protein tozlarını çok sık bir şekilde kullanması, son yıllarda romatolojik hastalıkların artmasında büyük bir pay oynamaktadır. 

 

  • Hasta kendisini sürekli olarak yorgun hissedecektir;
  • Sabah iltihaplı romatizmanın olduğu yerde sertlik hissedecektir;
  • Güçsüzlük bununla birlikte gelecektir.
  • Hastanın hafif grip gibi bir rahatsızlık geçirmesi;
  • Kas ağrısı;
  • Ağızda kuruluk olması;
  • Göz yaşının azalması.

Oluşan eklemlerde ciddi boyutlarda ağrı oluşacaktır. Şişlik bununla birlikte kendisini gösterecektir. Hareket kısıtlığı ciddi anlamda olacaktır. Var olan eklem üzerinde sıcaklık olur. Sabahları kalktığı zaman en az bir saat boyunca süregelen tutukluluk hissi de olacaktır. Hastanın eklem dışında da belirtileri olacaktır. Bunların arasında hafif bir ateş ve kilo kaybı gözlemlenir. Halsizlik nedeniyle sürekli olarak kendisini yorgun hissedecektir. 

Tanı

Günümüzde bu hastalığı koymak için yapılacak herhangi bir test bulunmamaktadır. Fakat hastaya bazı kan tahlilleri isteyip kanında iltihap olup olmadığı anlaşılacaktır. Hastanın öyküsü dinlenecektir. Ailesinde bu rahatsızlığın olup olmadığı sorulacaktır. Fiziksel muayene dışında hekimin gerekli görmesi durumunda röntgen filmi de çekilecektir. Ve bilgisayarlı tomografi ile de kesin sonuca varılacaktır. Bu sayede de hastalığın tedavi şekli kararlaştırılacaktır. Daha çok hastanın tedavisinde uygulanacak olan metotlar hastanın ilaç tedavisi olmaktadır.Düzenli olarak ilaçlarını aldığı zaman ve fizik tedavisini de yaptığı zaman eklem iltihabının yok olmasını sağlayacaktır. Eğer ki geç fark edilmiş olması durumunda hasta ameliyat olması söz konusu olacaktır.

Bu eklemler en az 6 haftadan uzun süre olması ve el üzerinde şişlik olması sonucunda var olan ağrı ile doktora başvurulmaktadır.

Diyet

Romatizma hastalığı yaşamakta olan bir insan doktor tarafından verilen ilaçlarla birlikte herzaman için beslenmesine de çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalığı her zaman için kontrol altına alabilmek mümkün olacaktır. Sadece yapmanız gereken sizlerin dengeli beslenmeyi bilmeniz olacaktır. Böylelikle hastalığınızı kontrol altına almış olacak ve ilaçların dozlarını da azaltmış olacaksınız. Son zamanlarda romatizma hastalıklarının çok fazla artmasının nedenlerinden bir tanesi de yanlış beslenme olmaktadır. Beslenme bozuldukça insanların hayatı içerisinde çok daha ciddi sorunlar olmaya başladı. İltihaplı romatizma yaşamakta olan bir kişinin her zaman için nasıl yemek yemesini bilmeli, öğünlerini asla atlamamalı ve günde en az 2 litre su tüketmelidir. 

Yüzden fazla romatizma türünün olduğu göz önüne alırsak sizler de her zaman için besinlerinizi uzman bir diyetisyen tarafından olmasını sağlamalısınız. Diyet içerisinde her zaman için organik beslenmeye dikkat etmelisiniz. Obez olan hastalar kendi ideal kilolarına inmeleri için muhakkak diyet yapmaları gerekmektedir. Yağlı yiyeceklerden her zaman için kaçınmanız gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle