Romatoid Artrit Hakkında Merak Ettikleriniz

kemikleri birbirine bağlamakta olan eklemlerin iltihaplanması sonucunda iltihaplı romatizma yaşanmaktadır.

Romatoid Artrit

Romatoid Artrit

İltihaplı romatizma bütün coğrafyalarda görülmektedir. Bu hastalık her yaşta ortaya çıkacak olduğunu da unutmamalısınız. Daha çok 30 ile 50’li yaşlarda olan insanlarda görülmektedir. Ve yapılan araştırmalar sonucunda kadınlarda daha sıklıkla görüldüğü ortaya çıkmıştır. Hastalığın niçin olduğu günümüzde hala bilinmemektedir. Fakat genetik olacağı ve çevresel olan faktörlerin de Romatoid Artrit oluşmasında etken biçimde rol oynayacaktır. Genetik Yatkınlık: Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ailede birden çok kişide bu hastalık görülmektedir. Çevresel Faktörler: Özellikle sigara içmek bu hastalığı tetiklediği konusunda araştırmalar günümüzde hala sürmektedir. Hastalığın çok sinsi bir şekilde başlaması nedeniyle birkaç haftaya yayılarak belirtisini ancak o zaman gösterecektir. Kişinin küçük eklemlerinde ortaya çıkacaktır. Obez olan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle de her zaman ideal kilonuzda olmanız hastalığa yakalanmamanızı sağlayacaktır. Hastada her zaman için yorgunluk belirtisi olacaktır, eklemlerde ağrıda olacak ve aynı zamanda da şişlikte meydana gelecektir. Hastalarda daha çok uyku sırasında şiddetli bir ağrı ile uyanacaklardır. Ve bu kişiler uyandıkları zaman sabahları birkaç saat eklemlerinde tutukluk görülecektir. 

Eklem ağrısının oluşmasında birçok neden sıralanabilir. Bunların başında tendonların iltihabını saymamız mümkün olacaktır. Ayrıca eklem zarının iltihabı da buna neden olacağı gibi eklemlerin aşınmaları ya da aralığın daralması sonucunda meydana gelecektir. Bu ağrılar göz ardı edilmeden bir hekime gidilmelidir.

Kalp, göz ve akciğer tutulması

Kalp Tutlumu Romatoid artritin en sıklıkla oluştuğu belirtilerden bir tanesi de kalp tutulumu olacaktır. Eklem iltihaplı romatizma yaşamakta olan kişilerin %30unda kalp tutulması görüşmektedir. Akciğer tutulum şekli plörezi olmaktadır. Romatoid artritin zamanı ve süresi hastalığın aslaında şiddeti ile arasında bir ilişki olmamaktadır. Akciğer tutulumu hastalığın habercisi olabilir. Özellikle de sigara içen kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Romatoid Artrit hastalığında göz tutulması kendisini belli eden ve en sıklıkla görülen tutulmalardan bir tanesidir. Göz yaşının azalması sonucunda kuru göz oluşacaktır. Bu durum hastalığın daha geç dönemlerinde meydana gelecektir. Gözlerde aniden bir kızarma olacağı gibi aynı zamanda da şiddetli bir yanma olacaktır. 

Osteoartrit ve romatoid artrit arasındaki farklar

Osteoartrit 40 yaşlarında başlamakta olan bu hastalık uzun yıllar boyunca sinsi bir şekilde kendisini belli edecektir. Sadece birkaç eklem içerisinde oluşacağı gibi ağırlığımızı taşımakta olan kalça ya da diz gibi eklemleri de tutacaktır. Sabahları uyandığı zaman kişinin katılığı oldukça fazla görülmektedir. Bu hastalıkta halsizlik olmayacağı için kişi kendisini yorgun hissetmeyecektir. Romatoid Artrit ise 25 ile 50’li yaş aralığında başlayacaktır. Bu rahatsızlık birkaç hafta içerisinde en fazla bir ay içerisinde kendisini gösterecektir. Küçük eklemlerde meydana gelecektir. Tedavi edilmediği zamanlarda sakatlığa kadar gidecektir. Nedeni günümüzde hala bilinmemektedir. Eklemlerde kızarıklık olacağı gibi aynı zamanda da şişliğinde oluşması meydana gelecektir. Kilo kaybının olacağı ve yüksek ateşinde olacağı bu hastalıkta kişi kendisini çok yorgun hissedecektir.

Romatoid artrit hastalarının dikkat etmesi gerekenler

Romatizma hastalarının en sıklıkla karşılaştıkları fazla kilo olmaktadır. Hastaların her zaman için ideal kilolarında olmalarına dikkat çekilmektedir. Hasta her zaman için beslenmesine çok dikkat etmelidir. Beslenme listesine protein ağırlıklı özellikle somon balığını eklemesi gerekmektedir. Hasta doğal olan yollarla mutlaka C vitamini alması gerekmektedir. Ayrıca kemiklerinin güçlenmesi içinde hastanın yaz aylarında güneş görmesi gerekmektedir. Romatoid hastalarının gün içerisinde en az 2 litre su içmesi doktorlar tarafından önerilmektedir. Diş etinde oluşabilecek problemleri ortadan kaldırmak için muhakkak diş hekimine altı ayda bir gitmesi şart olmaktadır. Her zaman için nemli ve soğuk havalar romatizmal ağrıların artmasına neden olacaktır. Bu nedenle nemsiz yerlerde durulması gerekmektedir. 

Genetik Bir Hastalık Mıdır?

Romatoid artrit günümüzde en sıklıkla görülmekte olan eklem iltihabına verilen isim olmaktadır. Genellikle bu hastalığın kronik olması nedeniyle sürekli olacaksa bile arada sırada alevlenme dönemleri olacaktır. Belirtileri arasında ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kaybına da neden olan iltihaplı bir hastalığın olduğunu bilmelisiniz. Nedeni tam olarak bilinmiyor olsa da kadınlarda 3 kat daha sıklıkla görülmektedir. Daha çok 20 ile 30 yaş arasında olan insanlarda görülmektedir. Bu hastalığın nedeni günümüzde tam olarak bilinmiyor olsa da bağışıklık sisteminin bozuk olan kişilerde kendi vücudunda bulunan organları tanımayacaktır. Ve bu nedenle de buna savaş açacaktır. HLA-DR4 genini taşımakta olan hastalarda daha sıklıkla görülmektedir. Her zaman için yatkınlık hali olacaktır ve geçiş gösterecektir.

Hastalığın Özellikleri Nelerdir

Tedavisinde her zaman için ağrının azaltılması hedeflenmektedir. İltihabın kuruması için antibiyotik tedavisine başlayacaktır.

Eklemlerde hassaslık olacaktır. Sıcak olması ile bilinmektedir. Etkilenen eklemlerde sistematik olarak tutulum söz konusu olacaktır. Daha çok el bileklerinde ve el parmaklarında iltihaplanma sonucunda görülmektedir. Kişi halsiz olacağı için kendisini çok yorgun hissedecektir. Nadiren hastalarda ateş olacaktır. GEnel olarak kendisini iyi hissetmeyecektir. Uzun süreli dinlendiği zamanlarda ya da sabah uyandığında katılık hissedecektir.

Bu hastalığın tanısını günümüzde koymak için herhangi bir test olmaması nedeniyle tanı biraz geç konulabilir. Doktora gittiğiniz zaman sizlerde bu hastalığın olup olmadığını anlamak için sizin hikayenizi dinleyecektir. Ve İltihaplı romatizma olup olmadığını öğrenecektir. Bir takım laboratuvar testleri ve Radyografiler de istemesi mümkün olacaktır. En son olarak da eklem sıvısı alarak bunun incelemesini yapacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle