Juvenil Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi
Juvenil Romatoid Artrit, kronik bir hastalıktır. Eklem iltihabı olarak bilinmektedir. Hareket kısıtlanması olur ve 16 yaşından önce görülmektedir.
Jüvenil Romatoid Artrit
Çocuklarda kronik olan bir hastalıktır. Hareket kısıtlanması nedeniyle gelişim bozukluklarının olması söz konusu olacaktır. Bu hastalığı tetikleyici birçok faktör bulunmaktadır. Kızamık, viral enfeksiyonlar stresinde neden olduğu çocukluk hastalığı olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemi ile yakından ilgilidir. otoimmün adı verilen bağışıklık sisteminin vücut içerisinde bulunan başka bir sağlıklı organı tanımaması ve ona saldırması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genetik olarak görülme riski oldukça fazladır. Her 1000 çocuktan bir tanesinde görülmektedir. Üç tane farklı tipte Jüvenil Romatoid Artrit görülmektedir. 6 ay içerisinde 5 veya daha fazla eklem tutması poliartiküs olarak adlandırılmaktadır. 5 eklemden daha azını tutmasına ise poziartküler adı verilmektedir. Bunların dışında bir de ateş görülmesi sonucunda JRA (still hastalığı adını alır. En çok 0 ile 16 yaş arasında görülmektedir. Daha çok 1 ile 3 yaş aralığında, kız çocuklarında 6 kat daha fazla görüşmektedir. Ülkeden ülkeye farklılıkların olduğu bir rahatsızlık olmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmaya göre her yüz bin çocuktan 64 tanesinde görülmektedir. Sosyo-ekonomik olarak hastalığın oluşmasında değişiklikler göstermektedir.
Etyolojisi belli olmaması nedeniyle, eklem bölgelerinde şekil bozukluklarının olmasına neden olan multisistemik bir rahatsızlık olmaktadır.
Hastalığın Çeşitleri
Poziartiküler Tipi: Daha çok diz ve ayak kısımlarında görülmektedir. Kol ve kalça eklemlerinde ise daha az görülmektedir. Hastalık çok ilerlediği zaman kalça eklemlerinde de görüşmektedir. Ateş görülmez. %60 civarında görülür.
Poliartiküler Tipi: %30 oranında görülmektedir. Eklem ayırt etmeksizin simetrik olarak görülmektedir. Hafif ateş görüldüğü gibi lenfadenopati görülecektir. Tendonların üst kısmında da dirsek ve diz gibi bölümlerde de romatoid olabilir.
Sistemik Jüvenil Romatoid Artrit: %10 gibi düşük oranda olur. Bu tanıyı koyması için herhangi bir laboratuvar testi bulunmamaktadır.
Belirtileri
- Sabah uyandığı zaman sertlik olması
- En az üç eklem bölgesinde tutulma olması
- El ve ayak bileklerinde erezyonların olması
- Romatoid nodül
Yukardaki belirtilerin dışında da şunlar görülmektedir: Sıklıkla çocuklarda yorgunluk görülmektedir. Çocuklarda iştah eksikliği, kilo kaybı ve büyüme geriliği ortaya çıkmaktadır. Sabah uyandığı zaman eklem katılığı hastalığın ilk belirtileri arasında olmaktadır. Eklem bölgesinde şişme ve ısı artışı olduğu gibi ağrı ve birçok fonksiyonlarını yitirme kaybı da yaşanması mümkün olacaktır.
Eklem çecresinde var olan kasların zayıflaması sonucunda sertleşmesi ile kasların deforme olmasına neden olacaktır. Eklemlerini hareket ettirdiği zaman çok büyük bir ağrı yaşamaya başlayacaktır.
Hastalığı yaşayan kişinin gözlerine de etki edecek olduğundan görme kaybının yaşaması da mümkün olacaktır. Genellikle akşam üstlerinde başlamakta olan yüksek ateş ve titreme olacaktır. Döküntü bu hastalığın belirtileri arasında olduğu gibi dalakta ve karaciğerde de büyüme meydana gelecektir.
Teşhisi
Jüvenil romatoid artrit teşhisi koymak oldukça zor olmaktadır. Birçok çocuk ağrıdan yakınmadığı için ve başka herhangi bir belirtisi de olmadığından teşhis etmek bir o kadar zor olmaktadır. Bu durumda iş aileye düşmektedir. Çocuğun zaman zaman topallaması ya da bir kolunu diğerinden daha çok kullanıyor olması hastalığın belirtileri arasındadır. Fakat yine de kesin teşhisi koymak için doktor bir takım laboratuvar tahlilleri isteyeceği gibi aynı zamanda da röntgen istemesi mümkün olacaktır.
Tedavisi
Günümüzde Jüvenil romatoid artrit hastalığının özel bir tedavisi olmamaktadır. Yapılacak olan tedavinin sadece çocuğun günlük hayatını ağrısız geçirmesini sağlayıp, gündelik hayatına devam etmesi olmaktadır. Doku hasarlarının giderilmesi için kullanılacak olan iltihabın kuruması için birçok ilaç takviyesi yapılacaktır. Bu alanda sadece çocuk hekiminin değil, aynı zamanda da farklı braşlarda olan hekimlerinde hastayı takip etmesi gerekmektedir.Göz hekimi, fizik tedavi hekimi, çocuk doktoru ve çocuk psikiyatristi gibi birçok doktor tarafından gözlemlenmesi gerekmektedir. Hastalık çok ilerlediği zamanlarda ortopedi uzmanı tarafından ameliyat edilebilir.
İlaçlar
Doktor tarafından değerlendirilmektedir. Doktorun uygun gördüğü ilaçlar hastanın düzenli olarak kullanması gereken ilaçlar olmaktadır. NSAİ adı verilen ilaçlar hastalığın ilerlemesinde önemli rol oynamaktadır.
Kaynaklar
- http://www.guncelpediatri.com/makale_883/Juvenil-Romatoid-Artrit-Tani-Ve-Tedavisi
- http://library.cu.edu.tr/tezler/8523.pdf
- http://immunoloji.uludag.edu.tr/notlar_seminerler/jra_tedavi_dosyalar/frame.htm
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/cocuk_sagligi/dr_kadir_sahin.pdf
- http://library.cu.edu.tr/tezler/8523.pdf