Sedef Romatizmasının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığı kişilerin çoğunlukla dirsekler, dizler, ayak bilekleri gibi organları üzerinde kırmızı ve kabarık olan döküntüleri olan bir deri hastalığı olmaktadır. Bazı sedef hastalarının yaşamakta olduğu iltihaplı romatizma hastalığının türü olan sedef romatizması milyonlarca insanın yaşadığı bir sorundur.

Sedef Romatizması

Sedef Romatizması

Sedef hastalığı kişilerin ciltleri üzerinde kırmızı lekelerin beyaz renkte pulların kaplı olduğu bir hastalıktır. Çoğu kişi sedef hastalığını yaşadığı zaman sedef hastalığı daha gelişir. Cilt üzerinde lezyonlar çıkmadan da bu hastalığın meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Kişilerde sıklıkla eklem ağrısı görülmektedir. Bunun yanında özellikle de sabah uyandıkları zaman sertlik meydana gelir. Eklem üzerinde şişme görülmektedir.

Sedef romatizması yaşamakta olan bir kişinin bu rahatsızlık nedeniyle parmak uçları etkilenecek olduğu gibi aynı zamanda da omurga kısmı da içermekte olanlar vücudun herhangi bir bölgesini de etkileyebilir. Nispeten şiddetli olsa da bazı kişilerde hafif bir şiddeti de olabilir. Sedef romatizması yaşamakta olan kişilerde sedef hastalığı zaman içerisinde daha da kötüleşecek kronik hastalıklardır. Vücudun bir tek ekleminde görüleceği gibi aynı zamanda da eklemin yanındaki eklemleri de etkileyebilir. Sıklıkla belirtileri arasında el parmaklarında ve ayak parmaklarında kişilerin ağrı oluşacaktır. Bunun yanında kişilerde bu eklemleri üzerinde şişmelerde meydana gelecektir. En yaygın belirtileri arasında kişilerin ellerinde ve ayaklarında şişmeye bağlı olan deforme olması söz konusu olacaktır. Kişilerin tendonlarında ciddi olan ağrılar olacaktır. Özellikle de kişilerde ayak tabanında ağrının ciddi olması belirtileri arasında olmaktadır. Bazı kişilerin belinde de ağrı olmaktadır. Bu ağrılar sıklıkla omurganın pelvis arasında bulunan derzlerinde bulunan eklemlerde iltihaplanmasına da neden olacak bir durum olmaktadır. 

Eğer ki sizlerde de sedef hastalığı varsa ve bunun yanında bir de eklem ağrısı gelişmesi sonucunda bu durum içerisinde kalan bir kişinin bir an önce aksatmadan tedavi olmak amacıyla doktora gitmesi gerekmektedir. 

Nedenleri

Sedef romatizması yaşamakta olan kişilerin bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere ya da dokulara saldırması neticesinde ortaya çıkan çok ağrılı eklemleri etkilemekte olan bir hastalık olmaktadır. Anormal bir şekilde bağışıklık sistemine yanıt vermekte olan deri üzerinde inflamasyona neden olacağı gibi cilt hücrelerinde de aşırı üretilmesine de sebebiyet verecektir. Bağışıklık sisteminin neden olduğu bu durum sağlıklı dokulara tamamen dönüştüğü zaman genetik ve de çevresel faktörlerin de sıklıkla rol oynaması sonucunda meydana gelecek ağrılı bir hastalık olur. Çoğu kişiler bu hastalığı yaşamakta olduğu zamanlarda bununla birlikte gelişmiş görülen sedef romatizmasında kişilerin ailelerinde de bu hastalığın olması ihtimali her zaman için bulunmaktadır. Kişilerin fiziksel olarak bir travma geçirmesi sonucunda bakteriyel ya da enfeksiyon gibi hastalıkları yaşaması neticesinde kalıtsal olarak eğilimli olan kişilerde de sedef romatizmasını tetiklemesi ile bilinmektedir. Bu hastalığı çeşitli faktörlere bağlı olarak yaşayan kişiler vardır. Sıklıkla sedef hastası olan kişiler tek risk faktörü altında olmaktadır. Derilerinde bu hastalığı olan kişilerin lezyonlarında yaşamakta olanlar sıklıkla sedef hastalığının gelişme olasılığının fazla olması ile bilinmektedir. Kişilerin aile geçmişi de bu konuda çok önemli olmaktadır. Herkes sedef romatizmasını geçirebilir. Özellikle de 30 ile 50 yaş arasında bulunan kişilerde görülmektedir. 

Tedavi

Hastalığı yaşayan kişilerde sıklıkla parmaklarında bulunan kemiklerin yok olmasına neden olacağı için kişilerde kalıcı bir deforme olması ile sonuçlanacağı gibi aynı zamanda kişinin engelli olmasına da yol açacak bir durum olmaktadır. Ağrılı bir hastalık olmaktadır. Birçok kişide gözlerini etkileyecek olmasından görüş alanında azalmalar ve bulanıklığa da yol açacaktır. Şikayetlerinizin artması sonucunda doktora gittiğiniz zaman ilk olarak yapılacak fiziksel muayene neticesinde sizlerde bu hastalığın olup olmadığını anlamak için bir takım testler isteyecektir. MR çekilerek kişilerin vücutlarında ki sert ve yumuşak dokuların daha net bir şekilde görülmesi sağlanacaktır. Bunun dışında hastalığı yaşamakta olan kişilere laboratuvar testleri de istenecektir.

Doktor tarafından bir iğne kullanılarak eklem içerisinden sıvı alması sonucunda bunun testi neticesinde kişilerde var olup olmadığı da anlaşılacaktır. Bu hastalığın günümüz koşullarında herhangi bir tedavisi mevcut olmamaktadır.

Fakat uygulanacak olan tedavi yöntemleri kişilerde oluşan eklem ağrısının dindirmek konusunda ve hastalığın ilerleyip kemikleri deforme etmesi sonucunda oluşacak sakatlığı dinmesi amacıyla çok önemli olmaktadır. Kişilere bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar hem ağrıyı dindirecek hem de kişilerin hastalığının ilerlemesini engelleyecek olan ilaçlar olmaktadır. Antiromatizmal ilaçlar kişilerin eklemlerinde bulunan dokuların ve kalıcı hasarın olmasını engelleyecek ilaçlar olmaktadır. Fakat karaciğer, kemik iliği gibi organlara da hasar vermesi ile bilinmektedir. 

 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle