Eklem Romatizması için Hastanelerin Hangi Bölümüne Başvuru Yapılmalı?

Eklem Romatizması hastalığı, ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu konuda gerekli tetkikleri yaptırmak için mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.

İltihaplı Romatizma Hastalığı

Daha çok eklemlerde ortaya çıkan iltihaplı romatizma hastalığı ile ilgili genel bilgileri paylaşırken, bu hastalığa hangi bölümün baktığını da sizlere aktarıyor olacağız. Öncelikle farklı nedenlerden dolayı vücudun bir takım bölgelerinde etkili olan bu hastalığın önemli belirtileri bulunmaktadır. Eklemlerde ağrı ve hassasiyet ile gelişen bu durum 5 haftadan uzun bir sürede harekete karşı dirençleri kısıtlamaktadır. Ayrıca sabah uyanıldığında yarım saatten fazla süren hareket zorlukları yaşanabilir. Buna ek olarak ayak ve el parmaklarında belirtiler çok daha güçlü olacaktır. Son olarak ise eklemlerde kızarma ve şişme ile kendini belli eder. Bu belirtilerle karşılaşan kişiler çok hızlı bir şekilde hekim kontrolünden geçmelidir.

İltihaplı Romatizma Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Romatizma hastalığı olan kişiler en fazla eklem ağrılarından şikâyetçidir. Ancak birçok hasta bu şikâyetleri yaşarken hangi bölüme başvuracağını bilmemektedir. İltihaplı romatizma dışında romatizmal hastalıkların pek çok farklı şekilde ortaya çıktığını görebilmekteyiz. 200’den fazla rahatsızlık grubunda incelenebilen bu hastalığın yanı sıra bağ dokusu hastalıkları, dejeneratif hastalıklar, antifostolipid sendromu, Behçet hastalığı, akut eklem romatizması, metabol hastalıklar ve amiloidoz gibi hastalıklar da romatizmal rahatsızlıklar olarak incelenmektedir.

İltihaplı romatizma hastalığı için kişilerin Ramotoloji bölümüne başvurarak tedavi olunması gerekir.

Romatizmal ağrılar soğuk ya da sıcak havalarda daha fazla etkisini gösterir. İltihaplanma sürecine giren bir hastalık ilerlediği sürece hastanın çok daha zor süreçlerden geçmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden uzmanların anlık olarak tetkikler yapması ve tanı koymasının ardından tedavi sürecine geçilmesi önemlidir.

Çocuklarda immünoloji ve nefroloji bölümlerine başvurarak romatizmal hastalıklar hakkında tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.

Hangi Şikâyetlerde Doktora Başvurulmalıdır?

Romatizmal hastalıklarda genetik geçişler söz konusu olabilmektedir. Eğer hastada şu durumlar yaşanıyorsa mutlaka doktora görülmelidir;

  • Genç ve orta yaşlı kişilerdeki küçük eklemlerde ağrılar ve şişlikler
  • Boyun ve sırt ağrıları
  • Ağız ve göz kuruluğu
  • Genital ve ağız bölgesinde aftların oluşumu
  • Ayak ve el parmaklarında beyazlaşma
  • Morarma ve sararma
  • Deride sertlik
  • Kas ağrıları
  • Saç dökülmeleri
  • Tekrarlamaya başlayan ateş
  • Göğüs ağrı ve atakları

Eğer bu durumlardan bir ya da birkaçı meydana geliyorsa mutlaka ramotoloji bölümüne başvurmanız gerekecektir.

İltihaplı Romatizma Hastalığı Sakatlığa Neden Olur mu?

İltihaplı romatizma hastalığı için erken tanı çok önemlidir. İç organ tutulmalarını ve sakatlıkları önleyebilen erken tanının konulmasıyla beraber hastalığın hikâyesi de doktor tarafından dinlenmektedir. Bunun yanı sıra eforla beraber gelişen nefes darlıkları, tutulmaların ilk belirtileri olabilmektedir. Hastadaki kalp, hipertansiyon ve diğer durumları etkileyen bu hastalığın epilepsi, baş ağrısı ve unutkanlık gibi durumları da söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden herhangi bir sakatlık durumunun yaşanmaması adına mutlaka erken teşhisin konulması gerekmektedir.

İltihaplı Romatizma Hastalığının Kesin Tedavisi Var mıdır?

Romatizmal hastalıklar daha çok kronik hastalıklar olarak bilinir. Hastalıktaki tedavi sürecinin genel amacı yalnızca hastalığı kontrol altına almak değildir. Hastalardaki fonksiyonel durumları kontrol etmek ve hayat kalitesini artırmak için de tedaviye başlanabilir. Büyük oranda başarıyla tamamlanabilen tedavilerde sadece ağrı kesiciler kullanılmaz. Temel ilaçların kullanılmaya başlanmasıyla beraber hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Günümüzde son zamanlarda bu hastalık hakkında önemli gelişmeler yaşandığından dolayı hastaların endişe duyacağı bir durum söz konusu değildir. Ayrıca kortizon ilacıyla ilgili de pek çok araştırma yapılmaktadır. Kortizon, romatizmal hastalıklarda kullanılan genel bir ilaçtır ve gerektiği zaman uygun dozda ve elbette uzman doktorun kontrolü altında kullanılabilmektedir.

 

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle