Bilek Kırığının Kaynamasına Ne İyi Gelir?

Bilek kırıkları çocuklarda 3 hafta ile 6 hafta arasında iyileşmesi söz konusu olacakken yetişkin bir insanda bilek kırıkları daha uzun sürmektedir. Ortalama 6 hafta ile 12 hafta arasında değişen bir süre içerisinde kaynaması beklenmektedir. Kırığın büyüklüğüne göre ve kişinin yaşına göre kaynama süresi değişiklik gösterecektir.

Bilek Kırığı

Bilek ulna adı verilen uzun ön kol kemiğinden ve kemikleri birbirine bağlayan 8 küçük kemikten oluşmaktadır. Bunlardan herhangi birinin düşme, darbe alması ya da geçirilen bir kaza sonucunda kırılması neticesinde kişilerde bilek kırıkları meydana gelmektedir.

Bilek kırıklarında her zaman için ağrı ve de şişliğin olması görüldüğü gibi bilek kısmında bulunan 10 kemikten bir tanesi kırıldığı zaman bunun sonucunda şekil bozuklukları ve morarma da sıklıkla görülmektedir. Kişilerin mutlaka tedavi olması doktor tarafından kemik yerine yerleştirildikten sonra hareketsiz kalarak kemiğin yerinden oynamaması için atel ya da alçıya alınması gerekmektedir. Kişilerde eğer ki kırık büyükse ya da geç tedavi edilmesi sonucunda veya bütün tedavi yöntemlerine rağmen kaynamamış olan bir kemiğin cerrahi yöntem uygulanarak tedavi edilmesi gerekmektedir. İyileşme süresi çocuklarda daha erken olduğu bilinmektedir. Ortalama 3 hafta ile 6 hafta arasında değişirken bu durum yetişkinlerde daha geç iyileşmeye neden olmaktadır. Bilek kırıkları 6 hafta ile 12 hafta arasında değişen süre içerisinde yetişkin bir insanda iyileşmesi beklenmektedir. Kişilerin bu süre zarfı içerisinde kollarında güçsüzlük olacaktır. Çünkü kollarını hareket ettiremedikleri için kas güçsüzlüğü söz konusu olur. Bu nedenle de kişilerin fizik tedavi egzersizleri yaparak kolunun eski sağlığına kavuşmasını hızlandırması gerekmektedir. 

Fizik Tedavi

Her zaman için fizik tedavi egzersizleri bilek kırığına iyi gelir. Bu nedenle de kişilerin uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapacak oldukları fizik tedavi işlemleri son derece fayda sağlayacaktır. Sizlerde acı çekmenizi azaltacak ve kolunuzun eski sağlığına kavuşmasını sağlayacak olan bu egzersizleri aksatmadan yapmanız gerekmektedir.

Kolunuzu bir masanın üzerine koyun. Bilek kısmınız boşlukta olacak şekilde durun. Eliniz ilk olarak düz durmalıdır. Daha sonra ilk hareket olarak el bilek kısmından aşağı doğru hareket ettirmelisiniz. Ardından 10 saniye bekledikten sonra bileğinizi yukarıya kaldırın. 10 saniye bekleyin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareketi 12 defa tekrar etmelisiniz.

Bir sandalyenin üzerine oturun. Bacaklarınızın üzerine kırık bileğinizi koyun. İlk hareket olarak eliniz her zaman size baksın. Daha sonradan yavaş bir şekilde ek bilek kısmından hareket ederek, kolunuzun hareket etmemesine dikkat edin ters çevirin. 10 saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönülür ve 10 saniye bekledikten sonra hareket tekrardan yapılır. 12 defa yapmanız bileğinizin eski sağlığına kavuşması için çok önemli olmaktadır.

Bir duvarın karşısında durun ve elinizin avuç içiniz duvara gelecek şekilde yaslayın. Daha sonradan elinizi bilek kısmından hareket ettirerek döndürün. 10 saniye kadar bekleyin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Beslenme

Kalsiyum

İyileşme süresini hızlandırmak istiyorsanız yediklerinize ve de içtiklerinize her zaman için dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle de kalsiyum açısından zengin olan yoğurt ya da süt ve süt ürünlerini tüketmek sizlerin sağlığınıza ve özellikle de kemik sağlığınıza da çok faydalı olacaktır. Kemiklerin daha hızlı kaynaması için kalsiyum depolamanız gerekmektedir. Kalsiyum açısından çok zengin olan besinler tüketmek her zaman için kemik sağlığınıza fayda sağlayacaktır.

D vitamini

Kemiklerin kollajen yapısını korumak için her ne kadar kalsiyum kemikler için faydalı olsa yeteri miktarda alsak bile bunu D vitamini olmadan kemiklerin asimile etmesi söz konusu olmayacaktır. O zaman yapmamız gereken her zaman için kemiklerin sağlığını zaman içerisinde koruması için bol miktarda D vitamini almak olacaktır. D vitamini almak amacıyla bol bol güneş ışığına maruz kalmamız gerekmektedir. Bunun için özellikle yaz mevsimi olduğu zamanlarda güneş ışıklarının vücudumuza temas etmesini sağlamamız gerekmektedir. Bunun dışında sardalya balığında da çok fazla miktarda D vitamini bulunduğundan beslenme açısından kalsiyumun asimile olabilmesi için ve kemiklerin daha hızlı bir şekilde kaynaması için sardalya balığı tüketmemiz gerekmektedir.

B vitamini

B12, B6 ve B9 vitamin eksikliği olan kişilerde her zaman için kemik incelmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de sığır eti, uskumru ya da yumurta bol miktarda tüketmemiz gerekmektedir. Aynı zamanda da kırıklar sırasında ortaya çıkan kimyasal tepkimelerin katalizör görevi görmesi ile bilinmektedir. 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle