El Bileği Kırıkları Genel Tedavisi ve İyileşme Süreci

El bileği kırıkları mutlaka erken teşhisle ortaya çıkarılmalı ve hızlı bir şekilde tedavi sürecine alınmalıdır. Çünkü bu tür kırıklar ilerleyen dönemlerde ciddi sakatlıkları beraberinde getirebilir.

El Bileği Kırıkları

Günümüzde sıkça rastlanılan el bileği kırılması erişkin dönemin yanı sıra çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde de görülebilmektedir. Çocukların küçük yaşta sürekli hareketli olması, erişkinlerin karşılaştığı farklı durumlar ve yaşlılarda da hatalı hareketlerden dolayı el bileği kırılabilir. El bileğinin kırıldığını anlamak için bir takım yöntemler vardır. Öncelikle el bileğinde kırılma olduğunu düşünen bir kişi doktora başvurmalıdır. El bileğinde yapılacak olan tetkiklerin ardından kırık tespit edilmiş olunur. Bu sürecin ardından hızlı bir şekilde tedavi başlar ve doktorun tavsiye edeceği tüm durumlara uyulması gerekir. Şimdi sizlere el bileği kırıklarının genel teşhisi ile birlikte yapılması gerekenleri aktarıyor olacağız.

El Bileği Kırıklarını Anlama Yolları

El bileği kırığının olup olmadığını anlamak için öncelikle röntgen çekimi yapılmalıdır. Bu sürece kadar olan sürede ise el bileği kırılmış olan kişi son derece ciddi ağrılar çekmektedir. Film çekildikten sonra doktor tarafından gerekli incelemeler yapılır ve teşhis konulur. Bu kırıkları anlama yollarından en önemlisi, kişinin şiddetli bir ağrıyla karşı karşıya olmasıdır. Kırık uçlarının birbirine sürtünmesiyle ortaya çıkacak olan bu ağrının dayanılmaz sonuçları olabilir.

El bileği kırıklarını anlama yollarından biri de bilekte morarma ve şişme belirtileridir.

El Bileği Kırığı Teşhisi Nasıl Konur?

Belirtiğimiz üzere ilk teşhis, el bileğinde çekilecek röntgen filmiyle yapılır. Bu süreçte ortopedi uzmanı tarafından yapılacak olan bazı tetkikler sonucunda da teşhis konur ve kırığın yeri tam olarak belirlenir. Ayrıca uygulanacak tedavi süreci de kırığın olduğu bölgeye göre değişir. El bileğinin ön kısmında bilek kemikleri vardır ve bu kemikler oldukça küçüktür. Bu bölgede skafoid isimli bir küçük kemik daha vardır ve aslında bu kemiğin kırılması çok daha fazla görülür.

Skafoid kemiğinin kırılmasının ardından son derece önemli bir süreç başlar. Ayrıca bu kemiğin iyileşme süreci çok uzundur. Ortopedistler farklı pozisyonlarda birkaç röntgen talebinde bulunabilir. Söz konusu kırığın tespit edilememesi durumunda kronik sakatlıklar yaşanabilir. Ayrıca hem parmakların hem de el bileğinin önemli hareketlerinde kısıtlanmalar yaşanabilir.

El Bileği Kırığı Tedavisi

Çocuklarda yaşanan el bileği kırılmalarına karşı ilk olarak alçı tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca kapalı yöntemler ile tedavi edilebilen bu durumun iyileşme süreci, kırığın yaşandığı bölgeye ve kırıkların şiddetine göre değişmektedir.

Bilek kısmında kırığın birbirinden ayrılmış olan her iki ucunun bir araya getirilmesiyle alçılama süreci başlar. El bölgesinin iç kısmından başlayan bu süreç bilek ile dirsek bölgesini kilitleyerek hazırlanır. Yaşlılarda bu süreç farklıdır. Yaşanabilecek kırıklarda ameliyatsız yöntemler kullanılabilmektedir. Yaşlılardaki iyileşme süreci 6 hafta kadardır. Ayrıca kırık uçlarının yerine tekrar oturtulması gibi tedavi seçenekleri de vardır. Ancak en güvenilir yöntem, alçılama tekniğidir.

Eklem iç kısmına kadar uzanmış olan ya da parçalı kırık olarak ortaya çıkan durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Kırıkların yerine ve tipine göre küçük vidalar kullanılır ve kırıklı bölge başarılı bir şekilde tespit edilir. Daha sonra kemik germe sistemiyle birlikte tedavi süreci başlatılmaktadır.

Yaşlı ya da çocuklarda ortaya çıkabilecek bu durumla beraber bilek bölgesinin alt kısmından geçen sinir ve damarlara çok dikkat edilmelidir. Bu sinir ya da damarlarda yaşanabilecek sorunlar, bazı sakatlıkları da beraberinde getirir.

El Bileği Kırıkları İyileşme Süreci

Yaşlı ve çocuklarda yaşanabilecek bu tür durumlarda, tedavi yönteminin kısa sürede belirlenmesi gerekir. Ayrıca iyileşme sürecine bakacak olursak; Çocuklarda yaşanan kırıklar kapalı yöntemlerle birlikte tedavi edilir. Bu sürecin ardından el bileği alçıya alınır ve yaklaşık 6 hafta kadar alçıda kalır. Daha sonra alçı çıkarılır ve koruyucu atel uygulamasına geçilir.

Çocuklarda iyileşme süreci 6 hafta sonunda başlar. Bu süre zarfında doktor tavsiyelerine uyulması oldukça önemlidir.

50’li yaş ve üzerinde yaşanabilecek el bileği kırılmalarında, iyileşme süreci farklıdır. Bu yaşlarda görülen rahatsızlıkların temelinde kemik erimesi olabileceği için süreç 3 aya kadar uzayabilir. El bileği kırıklarının kaynaması ve iyileşmesi ile beraber tam anlamıyla normal hale gelmesi 6 ayı bulabilmektedir. Bu yüzden erken teşhis son derece önemlidir.

El bileği kırıklarıyla ilgili bilinmesi gerekenler bu şekildedir. Çocukluk ve ileri yaş döneminde farklı uygulamalar ile tedavi edilebilen bilek kırılmaları, farklı sorunlara davetiye çıkarabilmektedir. İşte bu yüzden belirtilerinin görünmesiyle birlikte hemen bir ortopedi uzmanına görünmek son derece doğru bir davranış olacaktır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle