Medial Malleol Kırığı Nedenleri, Tedavisi ve Fizik Tedavi Süreci
Ayak bileğinin iç tarafında bulunan ve kaval kemiğinin sonu olan çıkıntının olduğu bölgeye medial malleol denir. Kırılması durumunda hasarın şiddetine göre çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Ameliyat yapılması durumunda; sonraki süreçte fizik tedavi egzersizleri çok önemlidir.
İçindekiler
Medial Malleol Kırığı
Medial malleol; ayak bileğinin iç tarafında çıkıntı şeklinde olan kemiğe verilen isimdir. Aslında bu başlı başlına ayrı kemik değildir. Tıp dilinde tibia adıyla bilinen kaval kemiğinin sonu; ayak bileğimizin iç tarafında bulunan çıkıntıdır. İşte bu bölgeye medial malleol adı verilir. Trafik kazaları, spor yaralanmaları ve ani burkulmalarda gerçekleşebilen bu bölgedeki kırılma ayak bileğinin içe veya dışa doğru dönmesiyle medial malleol üzerinde kırılmaya neden olabilecek bir gerginlik oluştuğundan kırılma gerçekleşebilir.
Medial malleol kemiğinde bir kırık olması durumunda karşılaşılacak belirtiler; diğer kemik kırılmalarından farklı olarak sadece o bölgeyi etkilemektedir.
- Ayak bileğinin iç tarafında ağrı
- Ayak ve ayak bileğinde şişkinlik
- Morarma
- Yürüme zorluğu
Bu belirtilerle karşılaşılması durumunda derhal uzman bir doktora gidilerek medial malleol kemiğinde bir kırık olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Çekilecek bir röntgen filmi aracılığıyla rahatlıkla medial malleol kırıklarının teşhisi yapılabilir.
Medial malleol; ayak bileğinin yapısını oluşturan en temel kemiklerdendir ve dışardan gelebilecek zararlı etkenlere karşı çok sert bir yapıdadır, kırılması çok zordur. Bu sebeple medial malleol kırıkları ile karşılaşan doktorlar; ayak ve bilek çevresini oluşturan diğer kemik ve bağlarda daha tehlikeli bir yaralanma olabileceği ile ilgili endişe duyarlar. Medial malleol kırığı olan herhangi bir hasta; eklem çevresinde olabilecek başka bir kırık veya bağ dokularda hasar olup olmadığının dikkatlice izlenmesi gerekir. Bu sebeple; medial malleol kırığının teşhisi için sadece röntgen filmi yeterli olsa da olabilecek başka kırık ve hasarların tespiti için başka testler de yaptırılabilir.
Medial malleol kırığı görülen kişide; yaşam boyu artrit hastalığına yakalanma riski %10 artmaktadır.
Medial Malleol Kırığı Tedavisi
Tespit edilen medial malleol kemiğinde kırık vakalarının büyük bir kısmının tedavisi ameliyatla gerçekleştirilmektedir. Böyle olması her kırığın tedavisinde ameliyat yapılacağı anlamına gelmez. Daha az şiddetli kırıklar cerrahi müdahale olmadan da tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedavi yöntemi olarak; etkilenen bölgenin alçıya alınması veya ayak bileğini sabit tutacak şekilde bağlanması örnek gösterilebilir.
Ayak bileğindeki kırığın etkisiyle kan damarlarında veya sinirlerde bir hasar oluştuysa öncelikli olarak uygulanmak istenen yöntem kapalı redüksiyondur. Kapalı redüksiyon; kırılmış kemiğin cerrahi müdahale olmadan kapalı yöntemlerle orijinal duruma getirilmesine denir. Kapalı ameliyat adıyla da bilinir. Ayrıca kırılma dışarıdan alınan bir darbe sonucu oluştuysa ve ayak bileğinin dış kısmında yaralanmalar mevcut ise doktor tarafından antibiyotik ilaçlarlar da reçete edilebilir.
Açık redüksiyon: Ameliyatın; kırılan kemik görülerek, cerrah tarafından yeniden konumlandırılarak sabitlenmesi şeklinde olan ameliyattır. Bu sabitlenme; özel olarak üretilen vida, çubuk, tel veya plakalar kullanılarak yapılır. Kırılan kemiklerin, kırıldığı yerden ayrılması durumunda, ameliyat yapılmasının zorunlu olduğu ve kapalı redüksiyon şartlarının oluşmadığı durumlarda uygulanan medial malleol kemik kırığı tedavi yöntemidir. Ameliyat için genellikle genel anestezi uygulanır ancak anesteziye uygun olmayan bünyeler için bölgesel anestezi de kullanılabilir.
Medial malleol kırığı ameliyatında yapılmak istenen kemiğin sabitlenmesi durumu özel olarak üretilen vida, çubuk, tel veya plakalar kullanılarak yapılır.
Ameliyat Sonrası Süreç ve Fizik Tedavi
Ameliyat sonrası süreçte doktorunuzun ve fizik terapi uzmanının tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Ameliyat olduğunuz ayağınız üzerine basmanız, üzerine ağrılık koymanız iyileşmeyi geciktirecektir. Bu sebeple yapacağınız fizik tedavi egzersizleri ağırlıksız hareketler olmalıdır. Ortopedi uzmanınız zamanla ayağınızdaki iyileşmeyle bağlantılı olarak bacağınıza uygulayabileceğiniz ağırlık miktarını belirtecektir.
Genellikle ameliyattan sonra yaklaşık 9 ile 12 hafta sonra kişi yürümeye başlar ve 3-4 ay sonra günlük işlerini kendi başına yapabilecek duruma gelir. Spor yapabilecek duruma gelmesi için biraz daha zaman gereklidir ancak bu süreç fizik tedaviye gerek önemin verilip verilmediğiyle bağlantılı olarak uzayabileceği gibi daha erken de gerçekleşebilir. İyileşmeyi hızlandırmaya çalışmak yeni sorunlara ve hatta ikinci bir ameliyata gerek duyulmasını sağlayabileceğinden doktor ve fizyoterapistin talimatlarına uyulması çok önemlidir.
Kaynaklar
- https://www.verywell.com/medial-malleolus-fracture-2549418
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/ankle-fractures-broken-ankle
- http://www.podiatryinstitute.com/pdfs/update_2015/2015_26.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1285323/