Bacak Kırığı İyileşme Süreci ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Bacak kırıkları son derece ciddi hasarlara neden olan durumlar arasındadır. Başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde iyileşme süreci de kısalmış olacaktır.

Bacak Kırıkları ve Tedavisi

Daha çok üst bacak kısmında görülen fakat ayak bileklerinde de meydana gelen bacak kırılmaları, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bacak kemiklerinin herhangi birinde yaşanan kırılmalarla birlikte çatlamalar sonucunda da oluşabilen bacak kırıklarının şiddetli ağrılara neden olduğunu söyleyebiliriz. Tedavi süreci ise kırığın bacaktaki yaralama ve şiddetine göre yapılmaktadır. Düşmeler, trafik kazaları, silah yaralanmaları ve bazı travmalarla birlikte bacak kırıkları ortaya çıkabilir. Bacağın kırıldığı bölgeler ise daha çok uyluk kemiği ve kaval kemiği bölgeleridir. Ayrıca baldır kemiğinden de bacak kırılabilir. Gündelik aktiviteleri tamamen etkileyen ve yürümeyi engelleyen bu kırıkların kısa sürede teşhis edilerek tedavi sürecine alınması gerekir. Günümüzdeki modern uygulamalarla birlikte tedavi süreçlerinin genel olarak başarılı olduğunu söylemek de doğru olacaktır.

Bacak Kırığı Belirtileri

Bacak kırığı yaşandığında birçok belirtiyi de beraberinde getirir. Bacak bölgesinde şişmelerin yanı sıra morarma, yürüyememe sorunu, bacakta şekil bozuklukları ve hareket etmeye çalışınca şiddetli ağrılar, bacak kırığının bir belirtisidir. Öte yandan yeni yürümeye başlamış olan çocuklarda da bu durum gözlemlenebilir. Ancak bu durumu söyleyemedikleri için ağrı esnasında ağlamalar yaşanır. Böyle bir durumda kısa sürede doktora başvurmakta fayda var.

Bacak Kırığı Nedenleri

Kırık bacak nedenleri ile ilgili olarak bacakların aşırı kullanılması, spor yaralanmaları, düşme ve önemli travmaları örnek olarak gösterebiliriz. Düşme durumunda kaval ya da uyluk kemiklerinde ciddi kırıklar yaşanabilir. Bebekler ve çocuklarda da bu durum geçerlidir. Sert bir zemine düştüklerinde kaval kemiği ile uyluk kemiği zedelenerek kırıklara sebebiyet verebilmektedir.

Nedenlerden bir diğer önemli travmalardır. Trafik kazası gibi sonu ölümle sonuçlanabilecek travmalarda bacak kırıkları çokça görülür. Çünkü diz bölgesi çarpışma sırasında arada kalabilir bu yüzden de ciddi sıkışma sonucunda kırılabilir.

Spor yaralanmaları da nedenler arasındadır. Daha çok hokey, basketbol ve futbol spor dallarıyla ilgilenen sporcuların gerçekleştirdikleri riskli hareketler, bacak kırılmalarını beraberinde getirebilir. Ayrıca bisiklet sürme ile tırmanma aktivitelerinde de bu sorun yaşanabilir.

Son olarak bacakların aşırı kullanımdan kaynaklı kırılabileceğini unutmamalısınız. Kemik çatlaklarına neden olan aşırı zorlama, kaval kemiğini ciddi anlamda etkilemektedir. Fazla yürüme, dans, zıplama ya da uzun mesafeli koşularda bu sorun yaşanabilir.

Bacak Kırıklarında Risk Faktörleri

Bazı sağlık koşulları ve fiziksel aktiviteler, bacak kırıklarının risk faktörleri arasındadır. Bacaktaki kemiklerin şiddetli kullanıldığı yürüyüş ve bazı spor aktivitelerinin stres kırıklarına neden olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak sağlık koşulları da kırıkları beraberinde getirebilir.

Yüksek kemerli ayaklar ile düz tabanlılık, kemik yoğunluğunda azalmalar, diyabet ve romatizma gibi hastalıklar, bacak kırıklarındaki diğer risk faktörleridir.

Bacak Kırıkları Tedavisi

Tedavi süreci, kırıkların yaşandığı bölgeye göre değişmektedir. Çocuklarda ise bu durum yaş faktörüne bağlı olarak gerçekleşir. Kırıkların incelendiği kategoriler ise şu şekildedir;

  • Tam kırıklar
  • Eksik kırıklar
  • Kapalı kırıklar
  • Açık kırklar
  • Parçalı kırıklar
  • Yerinden çıkan kırıklar
  • Yaş ağaç kırıkları

Çocuk ve erişkinlerde görülen bu durumlarla birlikte kısa sürede tedavi sürecine geçilir. Önce hastanın bacakları ayarlanır. Acil serviste başlayan bu süreç doktorların bacaklara atel takmasıyla star alır. Bunun sonucundaki kırık teşhislerinde kemik parçaları uygun duruma getirilir. Hastadaki ağrı şikâyetlerine göre öncelikle kas gevşeticiler ile sakinleştirici ilaçlar sunulabilir. Daha sonra ise genel anestezi altında ameliyat başlar. Yaşanan bazı kırıklarda kırıklı bacak alçıya alınarak ortaya çıkan şişliğin inmesi beklenebilir.

Bacak kırığı tedavisinde ayrıca fizik tedavi süreci de başlatılabilir. Bacakların eski haline dönebilmesi adına rehabilitasyon hizmeti de verilebilir. Fakat şiddetli yaşanan vakalarda bu rehabilitasyon süreci birkaç aydan uzun sürebilmektedir.

Ameliyat sürecinde bacak içerisinde bir aygıt yerleştirilir. Kemiklerin tam olarak iyileşmesini sağlayan aygıtlar daha sonra çıkarılabilir. Bu süreçte farklı komplikasyonlar görülme riski çok azdır. Bacak iç kısmından yapılacak ameliyatların yanı sıra dış kısımdan vidalanan cihazlar sayesinde de iyileşme sürecine başlanabilir. İyileşme süreci tamamen kırığın şiddetine göre değişeceği için ameliyattan sonra doktorun tavsiyelerine uymanız gerekecektir.

Bacak Kırılmasını Önleme Yolları

Bacak kırılmalarını önlemek adına bir takım tedbirler alabilirsiniz. Öncelikle kemiklerinizin sağlam olmasını sağlamak adına bol D vitamini almalı ve peynir, yoğurt ve süt tüketimi gerçekleştirmelisiniz. Buna ek olarak uygun olan spor ayakkabılarını kullanmalı ve vücudunuz için alternatif faaliyetler yapmalısınız.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle