Omuz Kırığı Tedavi Yöntemleri ve Fizik Tedavi Uygulamaları

Omuz kırıkları ciddi anlamda ağrılara neden olan rahatsızlıklardan biridir. Bu konuda en önemli durum erken teşhis ve tedavi uygulamalarıdır. Doktorun tavsiye edeceği fizik tedavi süreçleriyle de tedavi süreci devam edebilir.

Omuz Kırığı ve Tedavisi

Omuz bölgesinde bulunan kemiklerde yaşanan deformasyonlarla beraber omuz kırığı görülebilmektedir. Bununla beraber ortaya çıkacak bulgular eşliğinde hızlı bir şekilde tedavi sürecine başlanmalıdır. Klavikula kırıkları olarak adlandırılan köprücük kemiği kırıkları daha çok omzun üstüne düşme ya da el üzerine düşme gibi durumlarla kendini göstermektedir. Elbette tanı konulma sürecinde bir takım muayeneler yapılır ve gerekli teşhis konulduktan sonra hızlı bir şekilde tedavi sürecine geçilir. Cerrahi olarak yapılabilen omuz kırığı tedavisi ayrıca fizik tedavi uygulamasıyla da gerçekleştirilebilmektedir. Bu konuda önemli olan durum hangi tür omuz kırığının gerçekleştiğini saptamaktır. Kürek kemiği kırıkları, kol kemiği kırıkları ve kol kemiği cisim kırıkları da bu kategoride incelenebilmektedir.

Omuz Kırığı Kimlerde Görülür?

Omuz kırığı, vücuttaki genel kırıkların yüzde 5 oranını oluşturmaktadır. Genç yaşlarda olan kişilerde ateşli silah yaralanmaları, yüksekten sert düşme ya da trafik kazaları gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Buna ek olarak yüksek enerjili travmalarda da yaşanabilir. Yaşlı kişilerde bu durum osteoporozla birlikte görülebilmektedir. Bu yüzden evde yürürken yaşanabilecek düşmelerde ya da diğer basit travmalarda omuz kırığı yaşanabilmektedir.

Omuz Kırığında Teşhis Nasıl Konulur?

Omuz kırığının bazı bulguları vardır. Eğer kişi bazı omuz hareketlerini yapamıyor ve kolunu kaldıramamaya başlıyorsa hemen bir doktora görünmelidir. Bunun yanı sıra kolunu kaldırmada güçlük yaşayan kişiler de omuz kırıklarıyla karşılaşabilir. Tanı konulma işleminde ise fizik muayene ve radyolik inceleme gerçekleştirilmektedir.

Tanı konulma işleminin ardından kırık bölgesindeki ayrışma miktarı ve parçalanma durumu, tedavinin seçiminde çok önemlidir.

Genel olarak görüntüleme tekniklerinden bilgisayarlı tomografi ile de omuz kırığı teşhisi konulabilmektedir. Bu süreçlerin ardından başarılı bir şekilde tedavi sürecine geçilebilir.

Omuz Kırığı Tedavisi

Omuz kırığı tedavisi incelenirken kırıkların hangi bölgede ve düzeyde gerçekleştiği kontrol edilmektedir. Bu süreçte köprücük kemiği tedavisi için hastanın sırt bölgeleri skapula ile desteklendikten sonra her iki omuz da geriye doğru çekilir. Daha sonra konservatif olarak tedavi sürecine başlanır. Cerrahi uygulamalar bu bölgeler için kısıtlıdır ancak bölgede yararlanma, şekil ve duruş bozukluğu ve kaynamama durumu var ise cerrahi olarak tedavi yapılabilmektedir.

Omuz kırığı tedavisi konusunda kürek kemiği kırıkları için farklı bir yol izlenir. Bu bölgede daha çok kırıklı bölgede şişlik ve tüm omuz bölgesinde ağrılar ortaya çıkacaktır. Tedavi sürecinde yine konservatif işlemler yapılmakla birlikte kaymış kırıklar tedavi edilir.

Kol kemiğinde yaşanan üst uç kırıklarıyla ilgili olarak yapılacak tedavi yöntemi de önemlidir. Bu işlemin yapılması için kol kemiğinde iki, üç ya da dört parçalı kırıkların oluşması gerekir. Omuz hareketleri bu kırıklarda çok kısıtlıdır ve ciddi şişlik vardır. Konservatif tedavi ile birlikte hastaya üçgen askı takılır. Ayrıca kırığın kaynaması 1 aydan fazla süreci kapsayabilir. Herhangi bir fonksiyon kaybını engellemek için sürekli olarak doktor muayenesi gerçekleştirilmelidir.

Omuz kırığı tedavisi bu şekillerde yapılabilmektedir. Eğer bölgedeki kırık parçalar 1 santimden fazla ayrışmış ise ya da kırık olan parçanın 45 derecelik açılanma durumu söz konusu ise cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Özet olarak şu şekildeki süreç takip edilir;

  • Stabil kırıklar sadece kol askısı ile tedavi edilebilir
  • Çok az miktarda ayrışma gösteren ve stabil olmayan kırıklar vida ya da tel tespiti ile tedavi edilebilmektedir.
  • 2 veya 3 parçadan meydana gelen ve ayrışma gösteren kırıklar, cerrahi müdahaleler ile tedavi edilir.
  • Yaşlı hastalarda genel olarak proksimal humerus protez yöntemi tercih edilir.

Omuz kırıklarında elbette fizik tedavi süreci de çok önemlidir. Fakat bu süreç, rahatsızlığın ilerleme kaydetmediği durumlarda başlatılır.

Fizik tedavi başlamadan önce yapılacak tespitler de önemlidir. Kuvvet kaybı, işlev kaybı, hareket kaybı ve duruş bozukluğu gibi durumlar detaylı olarak incelendikten sonra tedavi sürecine geçilebilmektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 1,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle