Ayak Tarak Kemiği Kırıkları Belirtileri, Tedavi Yöntemleri ve Uygulanabilecek Egzersizler

Ayak tabanından parmak uçlarına uzanan ince ve uzun olan tarak kemiklerinde meydana gelen kırıklardır. Şiddetli ağrılara neden olan ayak tarak kemiği kırıklarının çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

Ayak Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri

Ayak tarak kemiği kırığı; yapısı gereği oldukça karmaşık olan ayağın tabanında bulunan kemiklerden herhangi birinde oluşan kırıklara verilen isimdir. Ayağın anatomik yapısının bu kadar karmaşık olmasının nedeni; diğer kemik dokulara göre daha hassas olması ve bu sebeple ayak kemiğinde kırık ve çıkıklar yaygın olarak görülür.

Ayak tarak kemiği; tabanında bulunan ve parmakların başlangıcına kadar uzanan kemiklere verilen isimdir. Ayaklar; yürürken, spor yaparken yani ayakta durduğumuz her an bütün vücudun ağırlığını taşırlar. Bu sebeple ayağın tam orta yerinde olan tarak kemiklerinde ortaya çıkan kemik kırıkları üzerine binen yükten dolayı oldukça ağrılı olmaktadır.

Beş adet olan ince ve uzun tarak kemiklerinin tıp dilindeki adı metatars kemikleridir. Ayak tarak kemiği kırıkları bu sebeple metatarsal kemik kırıkları olarak da bilinir.

Kırık ayak tarak kemiği röntgeni

Genelde profesyonel sporcuların başına gelen kemik kırıkları; insandaki kırılması en kolay kemiklerdendir. Osteoporoz ve romatoid artrit gibi hastalıklar ayak tarak kemiklerinde kırık oluşmasına neden olabileceği gibi tedavi edilmeyen tarak kemiği kırıklarının sonucunda da oluşabilirler. Karşılaşılan kırık vakalarının büyük bir kısmı; ayak üzerine sert bir maddenin düşmesi, aniden bir tekme atılması veya fiziksel aktiviteler sırasındaki ani hareketler sonucunda gerçekleşmiştir. Spor faaliyetleri, uzun mesafe koşular ve egzersizleri yaşı genç olanlar daha çok yaptıkları için; ayak kemik kırıkları yaşlılarla karşılaştırıldığında gençlerde daha çok görülür.

Ayak tarak kemik kırığına neden olabilecek başlıca durumlar:

  • Isınma hareketleri yapmadan egzersize başlama
  • Uygunsuz veya rahatsız ayakkabı tercihi
  • Burkulma
  • Yaralanma
  • Hızlı ve yoğun egzersizler

Teşhis, Tedavi ve İyileşme Süreci

Tarak kemik kırığı olabileceğinden şüphelendiğiniz bir durum oluşursa veya anlamlandıramadığınız bir ağrı meydana gelirse derhal uzman bir doktora uğrayın. Ayağınızda tarak kemiklerini ilgilendiren bir kırık varsa doktorunuz çekilecek röntgen filminde bunu rahatlıkla belirleyebilecektir. Nadiren de olsa CT veya MR tarama da istenebilir. Teşhis aşamasında; tedaviye başlanmadan önce belirlenmesi gerekenler;

  • Ayak tabanından parmaklara uzanan 5 kemikten hangisinin kırıldığı
  • Kırılmanın kemiğin hangi bölgesinde gerçekleştiği
  • Kırılmanın şiddetinin
  • Kırılmanın çevresine verdiği zararın

Bu tarz kemik kırıkları çok şiddetli ağrılara neden olurlar. Hasta; yürümeye çalıştığında hatta ayakta durduğunda bu ağrı daha da artmaktadır. Bu nedenle hastalık teşhis edildikten sonra ilk yapılması gereken şey güçlü kemik ağrılarının giderilmesi yönelik olacaktır. Etkilenen bölgedeki ağrının hafifletilmesi için parasetamol etken madde içeren anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilir.

Ayak tarak kemik kırığının neden olduğu ağrıların hafifletilmesi için etkilenen bölgeye buz koyulabilir. Uygulanacak buz tedavisi minimum 10 dakika maksimum 30 dakika sürmelidir. Buz; kırık olan bölgedeki kanın akış hızını düşürerek enfeksiyon, şişkinlik ve morarma riskini azaltacaktır.

Tarak kemiği kırıklarının tedavi sürecinde dinlenme ve fizik tedavi egzersizleri büyük yer tutar. Kırığın büyüklüğüne ve etrafındaki dokuya verdiği zararın boyutuna bağlı olarak ilaç veya herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan sadece dinlenerek ve tavsiye edilen egzersizleri uygulayarak da iyileşme gerçekleşebilir. Ayak tarak kemik kırıklarının tedavi sürecinde çok gerekli değilse ayaklarınızın üzerine basmamalısınız. Yapmanız gereken bir iş veya gitmeniz gereken bir yer varsa tekerlekli sandalye aracılığıyla veya koltuk değneklerinden yardım alarak gitmelisiniz.

Ayağın anatomik yapısını bozan büyük bir kırılma gerçekleşmedikçe ameliyat yapılmaz. Böyle büyük kırıklarla pek sık karşılaşılmadığından ayak kemik kırıkları tedavisinde en az başvurulan yöntem cerrahi müdahaledir. Büyük kırıklar ve kırık kemik uçlarının birbirine sürterek çok şiddetli ağrılara neden olduğu durumlarda ilaç tedavileri ve fiziksel tedavi egzersizleri ile olumlu yanıt alınamazsa uzman doktorlar ameliyat yapılmasına karar verebilirler.

Fizik Tedavi Egzersizleri

Egzersiz 1

Anlatacağımız egzersiz; ayağınızda iyileşme belirtileri görülmeye başladıktan sonra yapılması gereken bir harekettir. Bu egzersizle ayak tabanındaki metatars kemikleri esneklik kazanarak eski sağlıklı günlerine hızla dönecektir.

Bir yere oturup sağlam olan ayağınız yere basarken diğerini yerden 10 cm kadar yukarı kaldırıp resimdeki hareketi yapın.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle