Tenisçi Diğerseği Rahatsızlığı Geçirenlerin Yapacağı Egzersizler

Kolunu çok fazla kullanan kişilerde görülen ve halk arasında tenisçi diğrseği olarak bilinen bu hastalık dirseğin dış tarafından el bileğine kadar uzanan kısımda giderek artan bir ağrının olması neticesinde meydana gelmektedir.

Tenisçi Dirseği Egzersizleri

Tenisçi dirseği olarak bilinen Lateral Epikondilit adındaki bu rahatsızlık daha çok kollarını kullanan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Kollarını zorlamakta olan kişilerde sıklıkla yaygın bir şekilde görülmektedir. Kolun ve el bileğinin fazla görüşmesi sonucunda ön kol kasları sıklıkla çalışmaktadır. Kasların gerilmesi sonucunda bu rahatsızlık ortaya çıkacaktır. Belirtileri arasında dirseğin dış tarafında ağrılar görülecek ve şişme meydana gelecektir. Kolun zorlanması neticesinde bu bölge içerisinde kas ve kemiklerin hasar görmesi söz konusu olacaktır. Bu bölglerde oluşacak yırtılmalar sonucunda oluşan rahatsızlığa halk arasında tenisçi dirseği denilmektedir. Daha çok 30 ile 50 yaş grubu arasında olan kişilerde görülmektedir.

 Belirtileri

  • Dirseğin daha çok dış tarafında bir ağrı oluşacaktır;
  • Bununla bilrikte ciddi oranda hassaslığında artası söz konusu olacaktır;
  • Ekin ve de bileğin kaldırması sonucunda şiddetli bir ağrının meydana geleceği, ağrını daha çok kolun gerilmesi sırasında oluşacağı;
  • Ağır bir eşya kaldırıldığı zaman gerçekleşecek ağrı;
  • El yumruk yapıldığı zamanlarda, el sıkışmalarında ve ya kapı kolunu çevrilmesi sonucunda gerçekleşecek ağrı olur.

Bu belirtiler günden güne artacaktır. Sizler de kolunuz üzerinde bu şikayetler sonucunda gündelik hayatınız içerisinde aksamalar söz konusu olduğu zaman bir ortopedi uzmanına görünmeniz gerekmektedir.

Evinizde Yapacağınız Egzersizler

  • Bileklerde oluşan bu ağrının dinmesi için yapacağınız bilek hareketi aslında çok basit olmaktadır. Elinizi omuz hizasında kaldırmanız gerekmektedir. Dirsek ve el bileği aynı hizada olacak ve kırılmadan bir duvara yaslamanız gerekiyor. El bileğinizi 90 derece olacak şekilde bir duvara bastırmanız gerekmektedir. Yaklaşık olarak 5 saniye bu şekilde tutun. Elinizin avuç içi tamamen duvara değmesi gerekmektedir. Beş saniye sonra indirin ve biraz dinlendikten sonra tekrar yapın. Bu hareketi günde 10’ar defa olmak üzere üç set olacak şekilde uygulamanız gerekmektedir;
  • Dirseğinizi kırın ve 90 derece olacak şekilde bükülü tutmalısınız. Bu hareketi yaparken ağrınızın biraz fazla olması söz konusu olabilir. Avuç içinizi açın ve yukarıya doğru tutun. Avuç içleriniz on saniye kadar tavana bakacak şekilde tutun. Ardından avuç içlerinizi aşağıya çevirin ve yine beş saniye tutacak şekilde durun. Bu hareketi on set olmak üzere günde üç defa uygulamanız ağrılarınızı hafifletmeye ve bileklerinizi güçlendirmeye yarayacaktır;
  • Dirsek hareketi yaparak da tenisçi dirseği rahatsızlığınızı tedavi etmeniz mümkün olacaktır. Bunun nedeni ise Kolunuzu düz bir şekilde tutun. Diğer elinizle dirseğinize destek vermelisiniz. Dirseğinizi kırarak avuç içlerinizin omzunuza değdirmeye çalışın. On saniye kadar bu pozisyonda tuttuktan sonra kolunuzu tekrardan eski haline getirmelisiniz. Bu 10 set halinde yapılması gerekmektedir. Gün içerisinde üç defa tekrarlanacak bir hareket olmaktadır.

 Bilek Kuvvetlendirme Hareketleri

Bilekleri güçlendirmek için 1 kilo gram ağırlığında bir nesneye ihtiyacınız olacaktır. Elinize aldığınız nesneyi kolunuzun vücudunuza paralel olacak şekilde yukarıya doğru kaldırmalısınız. Tavana doğru gelen bu nesneyi on saniye kadar yukarıda tutmalısınız. Daha sonradan aşağıya indirdikten sonra on saniye kadar bekleyip bu işlemi tekrarlamanız gerekmektedir.

 Avuç içiniz aşağıya bacak şekilde tutulur. 1 kilo gram ağırlığında olan nesne aşağıya bakcak şekilde tutulur. Ardından sadece bilek kısmı hareket edecek şekilde nesne yukarıya doğru kaldırılır. Burada dikkat etmeniz gereken sadece nesnenin bilek kısmından kaldırılması olacaktır. Bu hareketi gün içerisinde on defa tekrarlamanızın şart olduğunu da unutmamanız gerekmektedir. 

 Var olan 1 kilo gramlık nesneyi baş parmağınız en üstte olacak şekilde tutmanız gerekmektedir. Nesneyi baş parmağınız alta gelecek şekilde tutularak çevrilir. On saniye bekledikten sonra tekrar eski haline getirilir. Bilek beş saniye dinlendirildikten sonra tekrar yapılır. Bu hareketi de günde üç defa olmak üzere her seti onar defa yapmanız son derece faydalı olacaktır. 

 Dirsek 90 derece kıvrılması gerekmektedir. Elimizde olan bir kiloluk nesne tutularak yumuşak bir hareket ile bilek ilk önce yukarıya çevrilir. Ardından da aşağı doğru çevrilmesi gerekmektedir. Bu hareketi de on defa ve günde üç set olarak uygulamanız gerekmektedir. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle