Kemik Kırığı ve Çatlağının Belirtileri ve Etkileri

Kemikler insan vücudunun iskeletini oluşturmaktadır. İnsanların kaslarını hareket ettirmelerini, yürümelerini, ayakta durmalarını, diz çökme eylemi içerisinde bulunmalarını sağlayacakları gibi iç organlarımızın da herhangi bir hasar görmemesini sağlayacak ve kemik iliği sayesinde kan hücrelerinin üretimini sağlayacak organlarımızdır.

Kemik Kırığı 

İskeletimizi oluşturan kemiklerin insan vücudu içerisinde yürümesini sağlayan, ayakta durmasını ve hareket etmesini sağlamakta olan insanların akciğer, karaciğer gibi iç organlarının zarar görmesini engelleyecek olan kemiklerin şiddetli çarpma, travma geçirilmesi ya da düşme sonucunda kırılmalarına neden olacaktır.

Kemiğin insan vücudunda çok önemli bir yeri olmaktadır. Kişilerin vücudunun kalsiyumunu yeteri miktarda alması sonucunda bütün kalsiyumlar kemikler üzerinde toplanmaktadır. Bu kalsiyum ise birçok hormonu yakından ilgilendirmektedir. Bir kemik kırılması sıklıkla kişilerin bir darbe alması neticesinde meydana geleceği gibi düşmesi sonucunda da olacaktır. Kemiklerimiz çok kuvvetli olmaktadır. Fakat bu kuvvetin dayanamayacağı durumlar içerisinde kırıklar meydana gelecektir. Bütünlüğünün kaybı sonucunda da kırıklar meydana gelir. Bir kırık ya da kemik çatlaması aynı durum sayılmaktadır. Kemiğin birbirinden ayrılmama durumuna ise çatlak denmektedir. Hasar gören kemik yaralandığı zaman meydana gelecektir. Bu durumun şiddetli bir kuvvet oluştuğunda kemik kırıklarının olmasının nedeni kemiğin kuvvetini aşan kırıklara neden olur.

Sıklıkla yaşlı ve de kemik erimesi olan kişilerde kemiklerinde kalsiyum eksikliği ve D vitamin eksiliğinden kaynaklı olarak düşme ya da darbe sonucunda kemik kırıkları ya da kemik çatlakları meydana gelir. Kemik kırıkları ya da çatlakları her yaşta kişilerde görülmektedir. Bebeklerde kemik kırıkları birkaç hafta içerisinde iyileşme göstermektedir. Çocuklarda ise kırığın yerine, büyüklüğüne ve de uygulanmış olan tedaviye göre iyileşme süresi 3 hafta ile 6 hafta arasında değişiklik gösterecektir. Yetişkin olan bir kişide ise kırık kemik kaynama süresi ve kişinin eski sağlığına kavuşması durumu kırığın nerede olduğuna bağlı olarak 6 hafta ile 12 hafta arasında değişecektir.

Pelvis ya da kalça kemiği kırıkları ise daha uzun süreli iyileşme süresi olan kırıklardır. Bu kırıklar yaşlı insanlarda kemik erimesi meydana gelmiş olan kişilerde olduğu zaman daha da uzun sürecek olan kaynama süreleri olur.

Belirtileri

Kemik kırılması sonucunda kişilerde sıklıkla ağrının olması söz konusu olur. Bu ağrı çok şiddetli olması nedeniyle çatlak ya da kırık yaşamakta olan kişilerin kırığın olduğu kemiğini kullanamazlar. Ayaklarında olması durumunda ayaklarının üzerine basamaz ve yürümezler. Kollarında olduğu zamanlarda ise kişiler kollarını her hareket ettirdiklerinde ağrı yaşamaktadırlar. Şişme görülmektedir. Kırığın olduğu yerde gözle görülür bir biçimde şişme meydana gelecektir. Kişilerde iltihaplanma kemik kırıkları ya da çatlaklarından sonra görülecek belirtileri üzerindedir. Eklem kırıkları kişilerin üstünde ya da altında olacağı için hareket ettirmekte zorluk çekeceklerdir. Hastalığı yaşamakta olan kişilerde sıklıkla kemik kırılması nedeniyle bulunan bölgede morarma veya kızarıklık görülmesi de söz konusu olacaktır. Bu morarmayı ve şişliği azaltmak amacıyla kişilerin buz kompresi yapmaları gerekmektedir. Kırık olan yer üzerinde gözle görülür bir biçimde şekil bozukluklarının olması da söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kemiğin kırık olup olmadığı daha net olarak anlaşılır. Kişilerde bazı durumlarda kemik kırılması sonucunda uyuşma ve karıncalanma da meydana gelecektir.

Bazı durumlarda ise kişiler genellikle düşme, motor ya da araba kazaları sonucunda açık kırıkların oluşması söz konusu olacaktır.

Açık kırık yaşamakta olan bir kişinin kemik her zaman için deriyi delerek dışarı çıkacak olması nedeniyle kişilerde kanama meydana gelecektir. Bu durumda vakit kaybetmeden kişinin açık kırık yaşaması neticesinde kemiğin deriyi delerek çıkması gibi durumlarda vakit kaybetmeden kişinin uzmanlar tarafından ilk yardım alması gerekmektedir. Kişilerde kırık olması sonucunda sıklıkla kırığın ya da çatlağın oluştuğu bölge üzerinde hassaslık meydana gelecektir. Bu hassaslık o bölgeye dokunulması durumunda ciddi ağrının oluşmasına neden olacaktır. Kırık olan bölgede deforme oluşmaya başlayacaktır. Ağrı kişinin her hareketinde ya da kırık üzerine basınç uygulaması sonucunda daha da artacaktır. Hareket kabiliyetinde yetersizlik olacağı için kişilerde sıklıkla da fonksiyon kaybı olması söz konusu olur. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle