Çene Kemiği Kırığı, Ameliyatı ve İyileşme Süreci

Çene kemiği kırığı ile ilgili bilgilendirme ve ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkındaki bilgilerimizi sizler ile paylaşmaktayız. Ameliyat süreci meşakkat gerektiren bir süreçtir.

Kafatası ile çene arasında bulunan bağlantı noktasında oluşan yaralanmalar sonucunda oluşan hasara çene kırığı adını vermekteyiz. Çene kırığı çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşabilmektedir.  Buna örnek olarak trafik kazaları, çene bölgesine isabet eden ağır darbeleri örnek olarak verebiliriz.

Çene Kırığı Belirtileri

Kırık belirtileri fiziksel olarak oldukça belirgin belirtilerdir ve bölgede bulunan ağrı yüz bölgesine yayılmakla beraber kişiyi son derece rahatsız etmektedir. Belli başlı belirtilerini sıralayacak olursak;

  • Kanama
  • Bölgede şişlik
  • Şiddetli ağrı
  • Nefes almada zorlanma ( kırığın derecesine göre)

Kırık bölgesini hareket ettirememe gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.Kırık sebebiyle oluşan ağrılar birden ortaya çıkmakla beraber dayanılmaz bir boyuta ulaşmakta ve dişlerde, yüz bölgesinde morarmalar meydana gelmektedir. Kırılmalar sonucunda yumrular meydana gelmekle beraber yüz bölgesinin birden fazla alanında farklı belirtilerde ortaya çıkmaktadır.

Kemik kırığı

Çene Kemiği Kırığı Ameliyatı

Kırık belirtileri gözlemlenen kişi vakit kaybetmemek adına hemen doktora başvurmalıdır. Kırık ameliyatı cerrahi operasyon kapsamında tedavi edilmekle beraber kemik kırığının durumu saptanmaktadır. Bu esnada en önemli detay çene kırığının sabitlenerek eğer düzeltilmesi daha zor bir kırık mevcut ise bu esnada farklı cerrahi müdahaleler ile çene kemiği kırığı tedavisi gerçekleştirilir.

Ameliyat uygulaması cerrahi bir operasyon olduğundan dolayı hastanenin ekipmanlarının sizlerin sağlık sorununu karşılayabilmesi adına önemli bir yere sahiptir. Ortalama olarak 1 ile 3 saat süren bir süre zarfı içerisinde çene ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Ameliyat uygulaması sonucunda aşırı bir kırık durumu söz konusu değilse alt ve üst çenenin birbirine bağlanması gerekmemektedir.

Genel olarak uygulanmakta olan çene kırığı ameliyatları sonucunda hızlı bir şekilde ilerleme kaydedilmektedir. Bölgede iyileştirmeyi hızlandırmak için sargılı ve yahut telli kapatma yöntemi ile destek sağlanmalıdır. Bu sargılar çenenin sabit bir şekilde durmasına ve çok fazla hareket etmemesine olanak sağlamaktadır. Sargı uygulaması çenenin altından başlayarak komple baş bölgesi kapsanarak sarılır.

Ameliyat uygulaması kimi zaman platin ile tedavi uygulamasında bulunulurken kimi zaman ise vida yöntemi ile kırık hatlara titanyum mini plak vida sistemi uygulanarak farklı bir tedavi uygulamasında bulunulmaktadır. Bu tedavi uygulaması hastanın kemik kırığı durumu göz önünde bulundurulur. Ameliyat uygulaması genel anestezi uygulaması kapsamında gerçekleştirilmekte. Ağız içerisinde yapılan ufak bir kesi sayesinde ağza giriş imkanı sağlanır ve kemik hattı düzeltilmektedir.

Kırık hattının stabilizasyonunu

  • Eriyebilir plak ve vidalar
  • Diş ve çenenin yapısına uygun formlu teller ve arklar
  • Titanyum plak ve vidalar
  • Eksternal fiksatör dış kısımdan uygulanabilir araç gereçler
  • Silikon, metil metakrilat, titanium meş gibi alloplastik malzemeler
  • Kemik tozu ve hazır kemikler kullanılmaktadır.

Çene Kırığı Ameliyatı Sonrası

Kemiğin kırılması ameliyatı sonucunda genellikle şiddetli ağrı olmamakla beraber diş ağrısı gözlemlenebilmektedir. Bu süreçte doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanmanız önerilir. Ağrının yanı sıra iyileşme sürecinde gözlemlenen bir diğer durumda kilo kaybıdır. Kilo kaybının oluşum sebebi çene kırığı sebebi ile kişi sağlıklı beslenmemektedir bu yüzden bu süreçte kilo kaybı olduğu gözlemlenmektedir. 

Uygulama şekline göre dış kısımdan yapılacak müdahalelerde cilt yapısında iz kalması söz konusu olmaktadır. Şeker hastaları, sigara kullananlar ve beslenme bozukluğu olan kişilerde iyileşme süreci zorlu geçmektedir. Uygulama sonrasında belirgin formlu farklı görünüme sahip izler söz konusu olduğu vakit tekrar bir cerrahi müdahale gerekebilir veya çok az bir yara izi kalarak yara kapanabilir. Bu tamamen çene kırığının durumuna ve sizin cilt yapınıza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Genellikle iyileşme süreci kemik kaynama süreci olarak baz aldığımızda 1-2 ay arasında olmaktadır. Çene kırığı ameliyatı sonrası gözlemlenen bir diğer etkileşimde ağız açıklığı olmakta. Ağız açıklığı özellikle eklemlere yakın olan bölgede kırığın yeteri düzeyde tespit edilemediği zamanlarda veyahut çene kilitlenmesi durumu meydana geldiğinde söz konusu olmaktadır. Bu durum kimi zaman geçiştirilebilecek bir belirti iken kimi zaman ise kalıcı bir sağlık problemine dönüşmektedir. Tüm bunların yanı sıra diş kayıpları sinir sıkışması ve benzeri durumlarında söz konusu olabileceğiniz belirtmeliyiz.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle