Kürek Kemiği Kırığı Tedavi Aşamaları ve İyileşme Süreci

Kürek kemiği kırıkları düşme sonucunda ya da kuvvetli bir şekilde çarpma sonucunda meydana gelen kırıklar olmaktadır. Yaralanma sonucunda hastalarda şiddetli olan ağrı söz konusu olacaktır. Bu ağrı kolu her hareket ettirme isteğinde giderek artacak olan ağrılar arasında olmaktadır.

Kürek Kemiği Kırığı

Kürek kemiği üzerinde ve de çevresinde kas sistemi tarafından korunmakta olan üçgen tarzında bir kemik olmaktadır. Çoğu kemik kırığı yaşanması durumunda kişilerin ameliyat yapılmadan tedavi oranlar daha fazla olmaktadır. Kişilerin geçirmiş olduğu trafik kazalarında, yüksek bir yerden şiddetli bir şekilde düşmeleri neticesinde ya da bir yere çok şiddetli bir şekilde çarpma sonucunda kürek kemiğinde kırıklar oluşmaktadır. Diğer kırıklar ise sıklıkla kaburga kırıkları, omuzlarda kırıklar olmasına neden olmaktadır. Bu kırık türü akciğerlere ve omuriliğin zarar görmesine neden olmaktadır.

Sıklıkla 25 ile 45 yaş arasında olan erkeklerde daha çok görülmektedir. Kişinin bu durumu yaşaması sonucunda iç organlarında ciddi oranda etkilenebilmesi söz konusu olacaktır. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinde sıklıkla kişilerin kuvvetli bir şekilde ve de şiddetli olan doğrudan bir travmaya maruz kalması sonucunda meydana gelecektir. Omuz ya da kol üzerine düşen kişilerde de görülmektedir. Bu düşmenin genellikle yüksekten bir yerde ve de çok şiddetli olması durumunda meydana gelecektir. Bir sopa yoluyla doğrudan vurulması sonucunda da sıklıkla kişilerin yaşamakta olduğu bir rahatsızlık olmaktadır. 45 günde ya da 60 gün içerisinde iyileşme görülmektedir.

Belirtileri

Kişilerde kürek kemiği kırığı yaşanması sonucunda ilk belirti şişme olmaktadır. Bu şişme ilk yarım saat içerisinde oluşmaya başlayacaktır. Bu süre zarfı içerisinde kişilerde ağrı da meydana gelecektir. Omzun üst kısmında ve sırtın kırık bölgesinin üst kısmında morluğun olması gözlemlenmektedir. Bu süreçler içerisinde kişiler kollarını her hareket ettirdikleri zaman içerisinde ciddi oranda bir ağrı yaşamaları söz konusu olur. Bu ağrı kişilerde yaralı kolu vücuda yakın tutmaya ve de hareket ettirmemeye kişinin çalışmasına neden olacaktır. Kişiler sıklıkla kollarını kaldırmakta da güçlük çekeceklerdir. Göğüs duvarının her nefes hareketi sonucunda derin bir şekilde nefes alması sonucunda kişilerin omuz kısmında oluşan ve göğüs kafeslerinde ciddi oranda artacak olan bir ağrı meydana gelecektir. Kişilerin omuz düzleşmiş gibi duracaktır. Ve zaman içerisinde tedavi edilmediği zamanlarda deforme bir görüntünün oluşmasına da neden olacaktır. Omuzlarda şişme meydana geldiğinde ve her hareket ettirme sonucunda ciddi bir ağrı olması sonucunda kişilerin özellikle de omuz bölgeleri üzerinde deforme olan morlukların oluşması sonucunda tıbbi tedavi alınması gerekmektedir. Bazı kişilerde bu kırık sebebi ile nefes almakta zorluk çekeceklerdir. Karın ağrısı da yaşayacak olan kişilerin olduğu bilinmektedir. Kol ağrıları daha sıklıkla görülmektedir. Bu kol ağrıları aynı zamanda bir süre sonrasında kırık sebebi ile uyuşmalara ve de karıncalanmaya neden olacaktır.

Doktor tarafından ilk olarak fiziksel muayenesi yapılacaktır. Ardından ise teşhisi koyabilmek amacıyla kişilere görüntülenme testleri söz konusu olacaktır. 

Tedavi

Tanısı konulması amacıyla doktor tarafından röntgen filmi çekilmesi sonucunda dokulara ve de damarlara, sinirlere bir zarar verip vermediği anlaşılmayacaktır. Bu nedenle de zararın olup olmadığını anlamak amacıyla MR çekimi ve de bilgisayarlı tomografi çekilmesi sonucunda anlaşılacaktır. Kırıktan şüpheleniyorsanız o zaman sizlerde kolunuzu hareketsiz bırakmanız gerekmektedir. Her saat başı 20 dakika boyunca bir havluya sarmış olduğunuz buz kompresi yapmanız ağrının azalmasını ve de şişliğin inmesini sağlayacaktır. Doktor tarafından tanı konulması sonucunda kişilerin ağrılarını azaltmak amacıyla ve bölgede iltihaplanmayı önlemek için anti inflamatuar özelliğine sahip olan ilaçlar reçete edilecektir. Kürek kemiği kırığı yaşamakta olan kişilerin kemik kaynaması olana kadar kollarını çok fazla hareket ettirmemeleri gerekmektedir. Bu nedenle de 6 ile 8 hafta arasında kişilerin kollarının askıya alınması söz konusu olacaktır. Birçok kişi beslenmesine dikkat etmesi sigara ya da alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durması neticesinde daha erken iyileşmesi söz konusu olmaktadır. Kişilerin kolları kol askısı sonucunda sabitlenecektir. Bu sabitleme işlemi kemik kaynayıncaya kadar devam edecektir. Sonra doktor tarafından röntgen filmi çekilecektir. Eğer ki kemik kaynaması görülmediği durumlarda kişilere cerrahi tedavi uygulanması da söz konusu olabilir.

Cerrahi yöntemi ortopedi doktorları tarafından uygulanması gerekmektedir. Kişilerin kemik hizalanması yapıldıktan sonra vida ya da teller ile kemik tutturulacaktır. Ve iyileşmesi daha iyi sağlanacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle