Baker Kisti Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Sinovyal zarı diz eklemi içerisinde bulunmaktadır. Diz ekleminde bulunan sıvıyı çevrelemekte olan zarın dizin arka kısmına doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir.

Baker Kisti

Baker Kisti

Dizin arka bölümünde bulunan içi sıvıyla dolu olan kişinin gerginliği hissedecek olduğu bir çıkınyı olmaktadır. Bacağın esnemesi sırasında ya da uzattığınız zaman hemen ağrıya neden olmasıyla bilinen bir kist olmaktadır.Kıkırdak dokularının zedelenmesi ya da yırtılması sonucunda meydana gelecektir. Ayrıca kireçleme sorunu yaşamakta olan insanlarda da görülmektedir. Hasta için son derece rahatsız edici bir durum olacaktır. Bu hastalık Popliteal kist olarakta adlandırılmaktadır. Diz bölgesinde şişmeye neden olacaktır. 

Belirtileri

Hastalığın en belirgin özellikleri dizi büktüğünüz zaman ya da dizi uzattığınız zaman diz arkasında bir gerginlik oluşmasına neden olacaktır. Ayrıca üst baldır kısmında çıkıntılı bir şişlik oluşmasına neden olur. Bazı durumlarda bu içi sıvı dolu olan şişliğin patlaması söz konusu olabilir. Bu durumda bacağın alt dokularına da akacak olduğunu unutmamalısınız.Bazı kişilerde ise hiçbir şekilde belirti vermeyecektir. Eğer dizinizin arka kısmında şişlikle birlikte hareket halindeyken ya da ayağınızı uzattığınız zamanlarda ağrı oluşuyorsa sizler de ortopedi doktoruna bir görünmeniz gerekmektedir. 

Hastanın aktivite yaparken ya da egzersiz sırasında kist belirtileri kendisini daha da gösterecektir. Dizde ağrının oluşacağı ve sertliğinde oluşmasına neden olacaktır. Baker kisti sebebi ile Bacaklarda şişmeninde gözlemlediği durumlar olabilir.

Nedenleri

Baker kistinin oluşmasında birden fazla neden olacaktır. Fiziksel aktivite sırasında kişilerin bacağına bir darbe alması sonucunda ya da bacağı zorlaması sonucunda baker kistinin gelişmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca kemik erimesi yaşamakta olan kişilerde de sıklıkla görülmektedir. Yaşlı insanlarda bel bölgesinde ve de diz kısmında ki kemiklerin yıpranması sonucunda oluşacak bir durumdur. Bağışıklık sistemi sebebi ile eklem iltihabının oluşmasında da neden olacaktır. Gut hastalığı yaşamakta olan kişilerde de sıklıkla ortaya çıkacaktır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların daha sıklıkla bu hastalığı yaşaması söz konusu olmaktadır. Kadınlarda kemik erimesinin daha erken olması nedeniyle romatizmal hastalıklarda eklem ağrısının oluşmasına ve bu nedenle de baker kistinin oluşmasına neden olacaktır. Daha çok 40 yaş üzerinde bulunan insanlarda meydana gelecektir. 

Tedavisi

Bazı baker kistinin tedavi olmadan kendiliğinden geçecektir. Fakat kistin uzunca bir süre durması ve geçmemesi sonucunda tedavisi yapılması gerekmektedir. 

Kortikosteroid: Bu daha çok şişliğin büyük olması durumunda ve dizde dayanılmayacak kadar ağrının olması durumunda uygulanacak bir yöntem olacaktır. Doktor burada bulunan iltihabın dinmesinde yardımcı olacak Kortikosteroid iğnesi yapacaktır. Bu iğne sonucunda ağrınız dinecektir. Ve bir sürede kist ortadan kalkacak olsa da ilerleyen zamanlarda tekrardan ortaya çıkması söz konusu olacaktır. 

İğne Aspirasyonu: Kistin içerisine nüfuz ederek sıcı maddenin üzerine uygulanacak bir yöntemdir. Bu yöntem tek başına yapılmayıp ultrason eşliğinde yapılacaktır. 

Fizik Tedavi: Baker kistinin tedavisi sırasında hastanın fizik tedavi yapmasına karar verilebilir. Bunun dışında buz uygulaması ve koltuk değnekleri ile hastalığın tedavisi yapılacaktır. 

Çocukluk döneminde olduğu zamanlarda antiemfamatuvar ilaçlar ve elastik bandaj uygulaması söz konusu olacaktır. Eğer ki bu şişlik kullanılan ilaçlara rağmen geçmediği zaman cerrahi müdahale gerekebilir.

Komplikasyoları Nelerdir?

Baker kistinin en çok Komplikasyonu şişliğin yırtılması olacaktır. Bu durumda kalan kişi şişliğin içerisinde ki sıvının bacak kasına sızacaktır. Bu nedenle de bacakta ciddi oranda şişme olacaktır. Ayrıca kistin içerisinde ki sıvının sızması sonucunda bölgede tahriş olacak ve deride kaşıntı ve kızarıklık olmasına da neden olacaktır.

Bitkisel tedavisi İbrahim Saraçoğlu

Dizlerde sıvı kaybı yaşamakta olan kişilerin ağrıları ve günlük yaşamını da derinden etkileyecek olduğunu unutmamalısınız. Sizlerde Prof. Dr İbrahim Saraçoğlu’nun önermekte olduğu Hibiskus adı verilen bitkinin baker kistinin yok olmasında çok faydalı olacağını söylemektedir. Fakat kırmızı rengi olanlar tüketilmelidir.

Hibiskus çayını sizlerde aktardan aldığınız bitki ile yapmanız mümkün olacaktır. Bir bardak klorsuz kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar bu bitkiden atılır. Kısık ateşte 5 dakika boyunca kaynatılması gerekmektedir. Biraz ılıdıktan sonra bu çayı günde iki defa herhangi bir katkı maddesi olmadan içmeniz gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle