Çene Eklemi Ağrısı Nedenleri ve Günümüzde Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Çene eklemi ağrısının oluşum sürecinde pek çok faktör etkili olabilir. Bununla beraber günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde çene eklem ağrılarının önüne geçilebilmektedir.

Çene Eklemi Ağrısı

Daha çok çenenin hareket halinde olması durumuyla kendini belli eden çene eklemi ağrıları, klik sesiyle birlikte sorunlar yaşamaya başlayabilir. Çene ekleminde ortaya çıkan rahatsızlıklar sadece eklem yapısının bozulması ya da deformasyona uğraması sonucunda meydana gelir. Bununla beraber ağzın yeteri kadar açılamaması, çiğneme sorunları ve çene eklemi ağrıları da ortaya çıkabilir. Uzmanlar çene eklemi rahatsızlıkları ve çene ağrıları için birçok öneride bulunmakta ve bu ağrıların nasıl geçebileceğini de paylaşmaktadır. Yazımızın devamında çene eklemi ağrısının nedenlerini, tanı konulma sürecini ve uygulanabilecek olan tedavi yöntemlerini paylaşıyor olacağız. Ayrıca çene eklemlerinin vücutta çok önemli bir işlevi olduğunu söylemek de doğru olacaktır. Tedavilerle beraber egzersiz uygulamalarının da önemli olduğunu unutmayın.

Çene Eklemi Ağrısının Nedenleri

Çene eklemi ağrısı nedenleri olarak aşağıdaki maddeler sıralanabilir;

  • Duruş bozuklukları
  • Çenedeki kapanış sorunları
  • Diş rahatsızlıkları
  • Psikolojik durumlar
  • Tek taraflı çiğneme
  • Dişleri sürekli sıkmak ya da gıcırdatmak
  • Soğuğa maruz kalma
  • Travma
  • Sakız çiğneme
  • Sürekli ağızdan nefes alıp verme durumu
  • İltihaplı romatizma hastalıkları
  • Pipo tüketimi
  • Uzun süre telefonla konuşma
  • Uzun süreli keman çalma

Bu durumlar çene ekleminin ağrımasına neden olmaktadır. Ayrıca çene rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında çene düzeninin bozulması ve eklemde oluşacak bozukluklar da son derece etkilidir.

Bu tür durumların tanısı, gerçekleştirilecek muayenelerle ortaya çıkmaktadır. Sadece fizik tedaviyle değil, plastik cerrahi ya da diş hekiminin yapacağı değerlendirmeler de dikkatlice öğrenilmelidir. Genel bir ağız muayenesinde çene eklemiyle ilgili olan sorunların tamamı ortaya çıkacağı gibi bazı radyolojik incelemelerde de teşhis konulabilmektedir.

Çene Eklemi Ağrılarının Tedavisi

Çene eklemi ağrıları çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Doktor tarafından yapılan muayenelerin ardından hastalar doğru bir şekilde yönlendirilir ve artık tedavi süreci başlayabilmektedir.

Öncelikle uzman doktor bu tür ağrılar için ilaç tedavisi önerebilmektedir. Farklı ilaç gruplarıyla beraber diş hekimlerinin önereceği kas gevşeticiler ile ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca antidepresanlar da önerilebilir.

Eklem içine yapılacak injeksiyon işlemleriyle beraber çene eklemindeki kayganlığın artırılması amaçlanır. Ayrıca eklemde meydana gelen ağrılar da farklı enjeksiyon uygulamalarıyla giderilebilmektedir.

Splint tedavisi de günümüzde uygulanan yöntemlerdendir. Alt çeneye gece takılan splintler, eklem açıklığını meydana getirirken diş sıkmayı önlemek için kullanılabilir. Ağrıların kontrolü için ayrıca fizik tedavi uygulamaları tercih edilebilir. Ağızdaki açıklığın sağlanabilmesi ve kasın gevşetilmesi için fizik tedavi süreci çok önemlidir.

Günümüzde çene eklemi ağrılarında önemli olan bir diğer uygulama, soğuk ve sıcak tedavi uygulamalarıdır. Egzersizlerin yapılmasını kolaylaştıran bu durum ayrıca ağrıları azalabilmektedir.

Eklem disklerinin kayması nedeniyle meydana gelen çene kilitlenmelerinin açılması ya da kasların gerilmesi için kullanılan manipülasyon yöntemi de tercih edilebilir.

Çene eklemiyle ilgili hastalıklarda bu yöntemler genel olarak kullanılmaktadır. Doktor tarafından başarıyla uygulanabilen bu yöntemlerden önce hastaların yeterli bir şekilde bilgilendirilmesi de önemlidir. Bununla beraber çene eklemini doğru bir şekilde kullanmak da önem arz etmektedir. Tedavi sürecini kolaylaştıran bu durumla beraber büyük oranda başarı sağlanabilir.

Çeneyi Doğru Kullanma Yolları

Çeneyi doğru kullanma, çene eklemlerinde yaşanacak ağrıların giderilmesi için son derece önemlidir. Öncelikle duruş şeklinin gelişmesi önemlidir. Yani dudakların kapalı, dişlerin de açık olması gerekir. Ayrıca herhangi bir şey çiğnerken çenenin her iki yanını da eşit olarak kullanmanızda fayda var. Bunula beraber diş gıcırdatmayı ve aynı zamanda sıkmayı bırakmanız gerekmektedir.

Çerez tüketimi ve sakız çiğnemek de çene eklemlerinde ağrılara neden olacaktır. Ayrıca zor çiğnenen sert tüketim malzemelerinin tüketilmemesi gerekir. Son olarak doktorun önerdiği ilaçlar ve egzersizler dışında farklı bir duruma başvurmamalısınız.

Bu yöntemler sayesinde artık çene eklemlerinizi doğru kullanmış olacak ve oluşabilecek çene eklem ağrılarının da önüne geçebileceksiniz. Aksi takdirde son derece ciddi eklem ağrılarıyla karşılaşabilir ve çeşitli muayene süreçlerinden geçebilirsiniz.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle