Skleroderma Hastalığının Nedenleri ve Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Skleroderma cilt üzerinde meydana gelebilen bir hastalıktır ve erken teşhisi son derece önemlidir. Günümüzde bu hastalık için uzmanlar tarafından tavsiye edilen bazı yöntemler bulunmaktadır.

Skleroderma Hastalığı

Skleroderma, sistemik bir hastalık olarak bilinmektedir. Ayrıca vücut organlarıyla birlikte deriyi de olumsuz yönde etkileyebilir. Hastalığın gelişimi, bağışıklık sisteminin kendi dokusuna karşı bir şekilde saldırmasıyla devam eder. Bu hastalık sadece ciltte olmamak üzere böbrek, kalp, bağırsak, böbrek, akciğerler ve vücudun pek çok bölgesinde inflamasyona neden olabilir. Bu hastalığın etkili bir tedavisi yoktur ancak hastalığın seyirleri için uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Sistemik skleroz olarak da adlandırılan bu hastalık sert cilt anlamına gelir. Cildin sertleşmesi ve kalınlaşmasıyla beraber dokuda yaşanan bazı sorunları beraberinde getirir. Ciltte sınırlı ve yaygın skleroderma olarak ikiye ayrılır. Kas ve eklemlerde görülenin yanı sıra kan damarları, kalp ve diğer organlarda da ortaya çıkabilir.

Skleroderma Nedenleri

Skleroderma nedenleri konusunda günümüzde hala devam eden tartışmalar söz konusudur. Genel nedenlere bakıldığında ise çevresel durumların ön plânda olduğu aktarılmaktadır. Bununla beraber hastalığın gelişim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar da paylaşılmaktadır.

Skleroderma hastalığı bulaşıcı olmamakla beraber kalıtsal özelliklerle ortaya çıkmamaktadır.

Kollajen üretiminin fazla üretilmesiyle beraber vücudun sertleşmesi, Skleroderma hastalığına neden olmaktadır. Yani vücut, işlevini yeteri kadar yapamadığı durumlarda bu rahatsızlıkla karşılaşılabilir.

Skleroderma Belirtileri

Başlangıç aşamasında deri sorunlarıyla kendini gösteren Skleroderma hastalığı daha sonraki süreçlerde hızlı bir ilerleme kaydedebilir. Ayrıca iç organlarda da görülmesi durumunda gerekli müdahalelerin yapılması gerekir. Bunun yanı sıra ilk belirtiler yüz bölgesinde, ellere parmakla basıldığı zaman iz bırakmamak kaydıyla ödem meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Bu süreç ise aylarca devam edebilir.

Skleroderma belirtileri konusunda ilerleyen aşamalarda deride ciddi sertleşmeler yaşanabilir ve yüz sinirine kadar yapılabilmektedir. Daha çok parmakların sırtında, ön kol bölgesinde ve el sırtında görülmektedir. Bu süreçte derinin genel görünümü parlak ve serttir.

Skleroderma aşırı ilerlemiş durumda ise parmak uçlarında küçülme görülmektedir. Ayrıca parlak deri ortaya çıkar. Parmakların bükülmesiyle devam eden bu süreç pençeli olarak da kendini gösterebilmektedir. Bu belirtilerle beraber yaraların da oluşum süreci başlayabilir.

Yüz derisinde gerilmelere de neden olan Skleroderma hastalığında, dirsek ve parmak uçlarında kemik çıkıntısı yararları oluşur. Ayrıca yüz derisinin gerilmesiyle beraber maskemsi bir yüz ortaya çıkabilir. Dudaklarda inceleme ve ağzın açılan kısmında daralma görülebilir.

Skleroderma belirtileri arasında son olarak dudak, yüz, dil ve avuç işlerinde kırmızı lekeler meydana gelebilmektedir.

Skleroderma Teşhisi

Skleroderma teşhisinin konulması son derece zor bir süreçtir. Söz konusu bulguların süreç içinde geç vakitte ortaya çıkabildiği için tanı konulma süreci de gecikebilir. Ayrıca bu hastalıkla beraber ortaya çıkabilecek farklı hastalıklar da olabileceği için geniş çaplı muayenenin yapılması ve meydana getirilen tanı seçeneklerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir.

Uzmanların bu hastalıkla ilgili elde ettiği bulguları incelemesinden sonra ayrıca hastanın tıbbi anlamdaki geçmişi de dikkate alınır. Ayrıca idrar testi, kan testi, akciğer grafileri, mide ve yemek borusu ile kalp ve endoskopik görüntüleme yapılabilmektedir. Tüm bu tetkikler özel olarak yapılır ve teşhisin konulmasıyla beraber hızlı bir şekilde muayene sürecine geçilmektedir.

Skleroderma Tedavisi

Günümüzde Skleroderma tedavisi anlamında pek çok bulgu kontrol edilmektedir. Ayrıca uluslararası anlamda bu tedavilerin belirlenmiş bir kuralı bulunmamaktadır. Daha çok cilt bakımı ve egzersiz tedavileriyle desteklenen bu süreç, elde edilen klinik bulgulara göre plânlanmaktadır. Ayrıca organların detaylı bir şekilde incelenmesiyle beraber sistemik açıdan gerekli araştırmalar sürdürülmektedir.

Tedavi uygulanacak olan organlarda ortaya çıkan şikâyetler, başlangıç aşamasında detaylarıyla incelenir. Ayrıca hastalığa özgü olan tedavi süreçlerde, hastalık seyrinin etkilenmemesi amacıyla kullanılan ilaçlar bulunmamaktadır. Söz konusu ilaçların etkileri ise sınırlıdır.

Belirtildiği üzere hastalıktan etkilenen iç organlara ve elde edilen klinik bulgulara göre bazı ilaçlı tedaviler uygulanmaktadır. Bununla beraber bağışıklık baskılayıcı uygulamalar da tercih edilmektedir. Tedavinin ilk başında aspirin benzeri ilaçlar kullanılabilir.

Skleroderma tedavisinde hastaların güneş koruyucu kremler kullanılması çok önemlidir. Çünkü güneşten korunmak için alınması gereken en önemli önlem budur.

Hastaların güneşten olduğu kadar soğuktan da korunması gerekiyor. Bu yüzden soğuk kış aylarında eldiven kullanılması zorunluluğu vardır. Hekimlerin önerisi dışında farklı bir yöntem belirlenmemeli ve tedavi sonlanana kadar bu tavsiyelerin dışına çıkılmamalıdır.

Bu hastalıklar yaşamaya çalışmak son derece zordur. Gündelik işlerin ciddi anlamda etkilenebildiği sklerodermada sindirimle ilgili sorunlar yaşandığı zaman daha sık fakat az yemek tüketmeli ve ara öğüne de yer verilmelidir.

Skleroderma Kimlerde Ortaya Çıkar?

Yapılan araştırmalarda 10 binde 2-3 kez görülebilen bu hastalık daha çok kadınlarda ortaya çıkabilir. 30 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda görülebilen Skleroderma hastalığında görülme sıklığı aslında kişilerin bağ dokusuyla ilgilidir. Bu yüzden çocuklarda da görülebilir fakat yetişkinlerde görülme olasılığı daha fazladır.

Bu hastalıklar yaşamaya çalışmak son derece zordur. Gündelik işlerin ciddi anlamda etkilenebildiği sklerodermada sindirimle ilgili sorunlar yaşandığı zaman daha sık fakat az yemek tüketmeli ve ara öğüne de yer verilmelidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle