Çene Kireçlenmesi Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
İnsanların her kulağının önünde bulunmakta olan temporomandibular eklemleri bir menteşe görevi görmektedir. Konuşmamızı yemek çiğnememizi sağlamakta olan bu eklem aynı zamanda da çenemizi hareket ettirmemiz konusunda da yardımcı olmaktadır.
İçindekiler
Çene Kireçlenmesi
Çene kemiğini tutan temporomandibular adlı her kulağın önünde bulunmakta olan eklem vardır. Bu eklem çeneyi bağlanamta olan bir menteşe görevi görmekte olup her insanın çenesini yukarı aşağı doğru hareket ettirmesini ya da yana doğru hareket ettirmesini sağlamaktadır. İnsanlar bu eklem sayesinde konuşabilir yemeklerini çiğneyebilir ve esnemektedirler. Bu eklem çene ve kasların bozuklukları nedeniyle de meydana geleceği gibi eklemin yanlışlıkla yerinden oynaması nedeniyle de olabilir. Nedenini tam olarak bilinmemektedir. Dişhekimleri tarafından belirtileri çene kaslarında ve eklem kısımlarında olan problemler sebebi ile kaynaklandığı düşünülmektedir. Çene kireçlenmesinin nedenleri arasında başınıza ya da boynunuza ağır bir darbe almanız sonucunda yaralanmalara neden olabilir. Dişleri fırçalarken eklem üzerinde çok ciddi bir baskının oluşmasına neden olacaktır. Eklem hareket ettirildiği zamanlarda ağrının oluşması. Eklemler üzerinde artrit meydana gelmesi.BAzı kişiler stres yüzünden yüz ve cene kaslarını sıkmaktadır. Dişlerin sıkılması da bu konuda çok büyük bir etken olduğu da bilinmektedir.
Belirtileri
Bu rahatsızlık daha çok şiddetli bir ağrının oluşmasına ve kişilerde rahatsızlığa neden olacaktır. İnsanların tek tarafını ya da iki çene eklemini de ekleyebilir. Erkeklerde her zaman için daha fazla görülmesi ile bilinmektedir 20 ile 40 yaş arasında ki insanlarda en yaygın olarak görülmektedir. Kişinin yüzünde hassasiyet ya da ağrının oluşması, çene eklemi boyunca bir ağrı olması herhangi bir şey çiğnerken konuşurken ağzını hareket ettirmesi durumunda var olan şiddetli ağrı. Ağzını açmaya çalışırken ağrının artması. Açık ya da kapalı ağzı olduğu zamanlarda kilitlenme hissi. Yüzün genelinde yorgunluk hissi.
Yüzlerin genelinde bir şişme meydana gelecektir. Ayrıca bunların dışında diş ağrısı, baş ağrısı, boyun ağrısı ve baş dönmesi kulak çınlaması ve kulak ağrısı da kişilerde görülmektedir.
Teşhis
Bu rahatsızlık nedeniyle diş çürüğü, sinüs sorunlarının olması artrit ve diş eti hastalıkları belirtileri de kişilerde görülmektedir. Bunun neden kaynaklandığını anlamak için diş hekimine gitmek gerekmektedir. Apruyu ve hassasiyeti anlamak için çene eklemini kontrol edilmesi açma ve kapama sırasında ses gelip gelmemesine dikkat edecektir. Diş hekiminin gerçeği anlamak için diş eklemlerinizin tam bir röntgen filmini ya da MR çekimini de istemesi söz konusu lacaktır. Tam bir tarama yapıldığı zamanlarda doktor tarafından her zaman için teşhis konulması da söz konusu olacaktır.
Tedaviler
Doktor tarafından verilmekte olan ilaçların şişmeyi azaltacağı gibi antiinflamatuar etkisi olması nedeniyle de ağrınında azalması söz konusu olacaktır. Sizler de bu ilaçları doğru bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Nemli sıcak ve sığuk paketlerini her zaman için uygulamanız gerekmektedir. Bunlar çene ekleminizin olduğu bölgeye en fazla 10 dakika boyunca uygulamanız gerekmektedir. Böylelikle hem şişlik hem de kan dolaşımı hızlanacak olduğundan ağrı azalacaktır. Kişinin sert yiyeceklerden kaçınması gerekmektedir. Bir süreliğine sizlerde yoğurt patates püresi süzme peynir pişmiş yumurta meyve ve sebzeleri de yemeniz son derece faydalı olacaktır. Sizler de aşırı çene hareketlerinden her zaman için kaçınmanız gerekmektedir. Özellikle de sakız çiğnemek ya da buz çiğnemek gibi bir şey yapmamalısınız. Bağırmaya ya da şarkı söylemeye sizler de çenenizi asla zorlamamalısınız.
Çene ekleminde kireçlenme olanlar için gece bekçisi adı verilmekte olan plastik ağızlıklar son derece faydalı olmaktadır. Üst ve alt dişlerinizin üzerine oturacaktır. Böylelikle dişleriniz birbirine değmeyecektir. Dişlerinizin sıkışmasını azaltacaktır. Böylelikle sizlerin gece uyurken dişlerinizi sıkmayacaksınız. Eğer diş hekimi tarafından ısırık problemlerinizin olduğu anlaşıldığı zamanlarda taç köprü ve dirsek kullanılacaktır. Bunlar sayesinde ısırık problemlerinin önüne geçilmiş olacaktır.
Kaynaklar
- https://www.medicinenet.com/temporomandibular_joint_syndrome_tmj/article.htm
- https://www.emedicinehealth.com/temporomandibular_joint_tmj_syndrome/article_em.htm
- https://www.nidcr.nih.gov/oralhealth/Topics/TMJ/TMJDisorders.htm
- https://www.nhs.uk/conditions/temporomandibular-disorder-tmd/
- http://www.merckmanuals.com/professional/dental-disorders/temporomandibular-disorders/overview-of-temporomandibular-disorders