Diz Kireçlenme Ameliyatı Genel Aşamalar ve Hastanın İyileşme Süreci

Diz kireçlenmesi ameliyatı günümüzde başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca iyileşme sürecinde doktor tavsiyelerine kesinlikle dikkat edilmelidir.

Diz Kireçlenmesi Ameliyatı

Diz bölgesinde kireçlenme yaşayan hastaların, hastalığın ilerlememesi adına diz kireçlenmesi ameliyatı olması gerekmektedir. Bu süreçte öncelikle hastalığın genel teşhisinin konulması ve ardından yapılacak görüntüleme teknikleriyle birlikte hasta ameliyat sürecine hazırlanmaktadır. Bu işlemlerde farklı uygulamalar tercih edilebilir. Başlangıç sürecinde hastalara diz protezi yapılması daha mantıklıdır. Çünkü bu ameliyat hastaların hayat standartlarını yükseltebilmektedir. Bunlar ek olarak gündelik aktivitelerin kısıtlanmaması ve rahatça hareket edilebilmesi adına da diz protezi yapılması önem arz etmektedir. Diz bölgesinde kireçlenme problemi yaşayan kişiler için öncelikle ağrı kesici tedavisi başlatılabilir fakat sonuç alınmadığı zaman mutlaka diz kireçlenmesi ameliyatıyla beraber diz protezi takılmalıdır.

Ameliyat Süreci

Diz kısmında yaşanan bu tür sorunların kaynağının incelenmesinden sonra ameliyat süreci başlar. Kısmi ve total olmak üzere iki türde yapılan bu ameliyat ile birlikte yeni protez takılır. Cerrahi yöntemlerle birlikte diz bölgesine konulan protez sayesinde hasta 3 gün kadar hastanede istirahat eder.

Ameliyatın ardından 1. Günde yürüme aktiviteleri, 2. Günde merdiven çıkabilme ve inebilme aktiviteler ve 3. Günde tek koltuk değneğiyle birlikte yürüme aktivitelerine başlanabilir. Doktorun tavsiyelerine göre hareket edilmesi gerektiğinden, hastanın işlemlerden sonra yaşayacağı tüm ağrılar doktorla paylaşılmalıdır.

Diz kireçlenmesi ameliyatının farklı yöntemleri de bulunmaktadır. Diz protezinin yerleştirilmesiyle yapılabilen bu ameliyat ayrıca artroskopik debridman, osteotomi, artrodez ve kısmi diz protezi şeklinde uygulanır.

Osteotomi yöntemi: Bu yöntem sadece dizin iç kısmında yaşanan kireçlenmelere karşı uygulanır. Bunun yanı sıra bu yöntemde, kemiğe atılacak kesi ile beraber bir takım düzeltmeler yapılır ve kireçlenmeye karşı uygun sonuçlar alınabilir.

Artroskopik Debridman yöntemi: Diz kireçlenmesinin ilerlemediği durumlarda doktor, diz protezinin yerleştirilmesinin erken olduğunu düşünüyorsa bu yöntem kullanılır. Bu yöntem kolayca uygulanır ve iyileşme süreci de oldukça kısadır. Genel amaç ise hastanın ağrılarını azaltmak ve genel diz protez ameliyatının ertelenmesini sağlamaktır. Dizdeki kireçlenme ilerlemiş ise bu yöntem kullanılmaz.

Artrodez yöntemi:  İlgili uygulamada kireçlenmenin etkili olduğu eklem, kesi yardımıyla çıkarılır ve her iki uç birleştirilerek kaynaması sağlanır. Ayrıca dizdeki ağrı bu yöntemle geçebilmektedir. En çok da dizde tümör ve enfeksiyon olması durumunda tercih edilir.

Kısmi diz protez yöntemi: 40 yaş ve üzeri hastalarda tercih edilen bu uygulamada küçük bir kesi açılır ve diz bölgesindeki kireçlenme giderilir. İyileşme süreci de oldukça hızlıdır.

Diz protezi ameliyatı 45 dakika ile 1 buçuk saat arasındaki bir sürede tamamlanır. Bu süre dışında devam eden ameliyatlarda genel bir diz ameliyatının yapıldığı söylenebilir.

 Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

Ameliyatın ardından hastanın ağrısız bir yaşam sürmesi amaçlanmaktadır. Bu yüzden ilk 3 ya da 4 gün hastanede kalınması önemlidir. Bu tedavi ve istirahat evde de devam edebilir. Bol miktarda D vitamini almak, spor yapmak ve güneşlenmek, diz protezinin gevşemesini engellediği gibi kullanılan protezin iltihaplanmasını da engelleyebilmektedir. Bu yüzden mutlaka doktorun tavsiyelerine göre hareket etmeli ve tüm süreç başarılı bir şekilde devam ettirilmelidir.

Ameliyattan sonra da yapılması gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle hijyen durumuna dikkat edilmeli ve bol bol yürüyüş yapılmalıdır. Belirttiğimiz üzere bol miktarda güneşlenmek, sağlıklı beslenmek ve D vitamini almak önemlidir. Bununla beraber bir takım hastalıklara yakalanmamak gerekir. Boğaz, cilt ve akciğer hastalıkları hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir çünkü bu hastalıklarla beraber ortaya çıkan iltihaplanmalar proteze ulaşarak farklı sorunlara neden olabilir.

Ameliyat Olunmazsa Ne Olur?

Diz kireçlenmesi ameliyatı olunmadığı zaman farklı sorunlar yaşanabilir. Öncelikle bu hastalığın kendiliğinden geçecek bir hastalık olmadığını unutmayın. Ayrıca fizik tedavi ve sadece ilaçlarla da bu hastalık geçmemektedir. Kireçlenmeden kaynaklı olarak ortaya çıkan ağrıların zamanla artması, ameliyat olunmamasından kaynaklanmaktadır. Bu ağrılar zamanla diz dışında kalça, sırt ve bel bölgesinde de meydana gelebilir.

 

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle