Kireçlenme Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İki kemiğin birbirine sürtmesini engellemek için eklemler arasında yastık görevi görmekte olan kıkırdaklar vardır. Bu kıkırdakların zamanla veya bir darbe alınması sonucunda yırtılarak aşınması sonucunda iki kemiğin birbirine sürtünmesi sonucunda kireçlenme meydana gelir.

Kireçleme

Kireçlenme

Kireçlenme hastalığı dejeneratif bir eklem hastalığı olarak bilinen eklem iltihabı olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık eklemlerde bulunan kıkırdakların parçalanması sonucunda ilişkili olmaktadır. Vücudumuzda bulunan eklemlerin kıkırdaklarının hepsinde görülmektedir. Neredeyse her eklem üzerinde görülmesi mümkün olmaktadır. En sıklıkla görülen ağırlıklarımızı taşımakta olan kalça eklemleri ve dizlerimizde kişilerin kilolu olması sonucunda görülmektedir. Kilolu olan kişilerin omurgalarında da görülmektedir. Parmaklarda ve baş parmakta ya da boyun gibi bölgelerde de etkilemesi bilinmektedir. 

Nedenleri

Bu hastalığın daha çok yaşlanma ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Kişilerin yaşının ilerlemesi sonucunda kıkırdak kullanımıda daha fazladır. Bu nedenle de eklemler yıllar içerisinde sürkli olarak kullanılmasının neticesinde kıkırdağın aşınmasına neden olacaktır. Eklem ağrısı ve de eklemlerde şişme görülmesi sonucunda ciddi oranda bir hasar görünmesine neden olacaktır. Kıkırdağın giderek azalması sonucunda dejenere olmasına neden olacaktır. Gelişmiş olan kireçlenme hastalığı içerisinde eklemlerde kemiklerin birbirine sürtmesini engel olacak yastık görevi görmekte olan kıkırdak tamamen kaybolacaktır. Bu nedenle de kireçlenme için erken teşhis her zaman için çok önemli olmaktadır. Kıkırdak kaybından sonra kemiklerin birbirine sürtmeleri başlayacaktır.

Bu da kişilerin eklemleri bölgesinde şiddetli bir ağrının olmasına neden olacaktır. Kıkırdaklara zarar verip iki kemiğin sürtünmesi sonucunda kemik uçlarında çıkıntıların oluşması da söz konusu olacaktır. 

Kireçlenme hastalığı bazen genetik olarak da insanlarda görüldüğü gözlemlenmiştir. İkinci nedeni olarak kişilerin fazla kiloları neden olmaktadır. Kişinin obezite rahatsızlığına yakalanması eklemlerinde oluşan travma sonucunda da meydana gelecektir. Eklemlerine alacağı bir darbe sonucunda yırtıklar oluşabilecektir. Ayrıca kişilerin doğumsal olarak anormal eklemlerinin olması, diyabet hastalığı ya da iltihaplı romaitzma yaşamaları gibi hormonal bozukluklar da kireçlenme hastalığının oluşmasında çok önemlidir.

Obezite olan kişilerde erken teşhis edilmesi için yaşı kaç olursa olsun bir doktora görünmesi gerekmektedir. Eklem dokularında sıklıkla kişilerin egzersiz yapmamaları nedeniyle de sıklıkla eklemlerinde ki esneklik kaybolacak ve kıkırdaklarında zarar görecektir.

Belirtileri

Kireçlenme hastalığının erken belirtileri arasında da ağrı olmaktadır. En yaygın semptomu bu olmaktadır. Derzlerde şiddetli olarak ağrının olacağı eklem ağrısının olacağı ve kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Eklem ağrısı belirtisi yanı sıra sertliğinde görülmesi söz konusu olacaktır. Günün ilerleyen zamanlarında daha da kötüleşmesi de söz konusu olacaktır. Kişilerin derzlerinde belirtileri arasında şişme görüleceği gibi aynı zamanda da sıcaklığında olacağı ve hareket halinde olduğu zamanlarda gıcırdamanında duyulacağı bilinmektedir. Ayakta olduğu zamanlarda topuk üzerine basamayacak olduğundan topallama meydana gelecektir. Kişiler tiyatro gibi bir yere giderek uzunca bir süre oturdukları zamanlarda hareketsiz kaldıkları zamanlarda şiddetli bir şekilde ağrının olması söz konusu olacaktır. Eğer ki erken teşhis konulmadığı zamanlarda ve ileri ki evrelerinde olduğu zamanlarda kıkırdak kaybı da tamamen görülecektir. Bunun tedavisinde bir takım bitkisel otu kullanarak da sizler tedavi edeceğiniz gibi bu alternatif tıp sadece yardımcı olacaktır. 

Teşhis

Kireçlenme tanısını koymak için günümüzde yapılacak bir kan testi bulunmamaktadır. Fakat yapılacak bir takım kan testleri ile kişilerin kireçlenme mi yoksa başka bir hastalık olup olmadığını anlamak mümkün olacaktır. Bunun dışında kıkırdak kaybının ne kadar olduğunu anlamak için röntgen filmleri çekilecektir. Bunun dışında kemik uçlarında bulunan yumuşak dokuların kaybı olup olmadığını anlamak için MR çekilecektir. Bunlar sonucunda tanı tam olarak konulacaktır.

Tedavi

Hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için erken tedavi son derece önemli olacaktır. Kemiklerde ki derzlerin uçlarında ki kıkırdakların kaybı sonucunda iki kemik birbirine sürtünmesi sonucunda iltihaplanacaktır. Bu da çok şiddetli bir şekilde acı verecektir. Doktor tarafından bir takım egzersizleri yaparak sizlerin kilo vermenizi tavsiye edecektir. Ve yeme alışkanlıklarınızın değişiklik yapmanızı da istemesi mümkün olacaktır.

Boynumda kireçlenmeye neden olacak birçok neden olduğu gibi bunların tedavisi içinde doktor tarafından bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu reçete edilecek ilaçlar analjezikler olmaktadır. Kemiklerin birbirine sürtünmesi sonucunda oluşacak iltihaplanmaları azaltmak için ve ağrınında ortadan kaldırılması için var olan ilaçlar olmaktadır. Fakat bu ilaçları kullanmakta olan kişiler arasında karaciğer hastalarının kullanmaları riskli olacaktır.

Doktor tarafından antienflamatuar ilaçlar iltihaplanmanın azalacak olduğu ve ağrının azalacak olduğu ilaçlar olacaktır. Bu ilaçlar mide rahatsızlığının oluşmasına ve kanamaya neden olacak bir takım ilaçlar olmaktadır. Doktor tarafından eklemde deriye sürülmesi için bir takım kremler ve merhamler sürülmesi de tavsiye edilecektir. Bunlar beyne bir takım sinyaller gönderilecek ve ağrının dinmesini de sağlaması konusunda yardımcı olacaktır. 

Kortizon hastaya en fazla üç defa verilmesi gerekmektedir. Bunlar eklemin içerisine enjekte edilerek verileceği gibi bazı zamanlarda da tablet olarakta verilmesi gündeme gelebilir. Yan etkileri çok fazla olması nedeniyle de doktorlar tarafından çok tercih edilmemektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle