Femur Kırığı Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar ve İyileşme Süreci

Halk arasında uyluk kemiği olarak bilinen femur kemiğinin kırılması nedenleri arasında kişilerin geçirdiği kazalar, yüksekten düşme ya da spor yaparken darbe alma sonucunda görülmektedir. Belirtileri arasında femur kemiği kırıldığı zamanlarda şiddetli ağrı ve kanama meydana gelebilir.

Vücudun en sağlam ve ayrıca en büyük kemiği olan femur yani uyluk kemiği kırılması sonucunda kişilerde femur kemiği kırılması nedeniyle görüntüsünde bir bozukluk meydana gelecek ve bunun neticesinde kişinin çok şiddetli ağrıları olacaktır. Açık kırık olması durumunda ise kişinin kan kaybı yaşaması söz konusu olacaktır.

Ameliyatı

Femur kemik kırılması, yaşlılarda ya da sıklıkla kemik erimesi yaşamakta olan D vitamini eksik kişilerin düşmesi sonucunda, bir yere şiddetli çarpması ya da bir kaza geçirmesi gibi sebeplerden dolayı görülmektedir. Kişi bacağını oynatamayacak ve üstüne basamayacak duruma geldiği zamanlarda kırık bölgesinde şişme ve zaman içerisinde deforme olma da görülmektedir. Bazı kırıklar ise açık kırık olmaktadır. Açık kırık olduğu zamanlarda ise kişilerde kan kaybı sıklıkla görülmektedir. Tanısını koymak için doktor tarafından fiziksel olarak yapacak olduğu bir muayene sonrasında koyacaktır. Bunu uzman olan ortopedi doktoru tarafından konulması gerekmektedir.

Bacağın filmi çekilir ve gerekirse bilgisayarlı tomografi çekilerek kişilerde dokularda ne gibi hasarlar meydana geldiği de emin olunur. Yetişkin bir insanda femur kemiği kırığı olduğu zamanlarda bunun tedavisi mutlaka cerrahi yöntem uygulanarak yapılması gerekmektedir. Ameliyat esnasında vida takılarak femur kemiğinin tamiri söz konusu olacaktır. Kişinin kemik sonrasında iyileşmesi 3 ile 6 ay arasında olacaktır. Bu kişilerin sigara kullanımı ya da şeker hastası olması gibi durumlarda ise bu iyileşme süresi daha da uzayabilir. Fakat hastaların yürümeye başlaması genellikle 6 ayı bulmaktadır. Ameliyat sonrası hastaların bir süre boyunca koltuk değneği ya da yürüteç kullanmaları zorunlu olacaktır. Ameliyat sonrasında 48 saat içerisinde fizik tedavi işlemleri olacaktır.

Bunlar kişilerin ayağa kalkıp yürümesine ve ayakta durmasına yardımcı olmak için bir fizyoterapist eşliğinde yapılması uygun olacaktır. 

Ameliyat Komplikasyonları

Ameliyat komplikasyonları kişinin yaşı ile alakalı olduğu görülmektedir. Ayrıca kişilerin beslenme düzeni bozuk olması durumunda da sıklıkla karşılaşılmakta olan sorunların başında gelmektedir. Beslenme düzeyi her zaman bir kişinin iyi olması gerekmektedir. Yapılacak ameliyat sırasında alınan anestezi de komplikasyonlar arasında olmaktadır. Kişilerde kalp yetmezliği olması da etki altında olmaktadır. Ameliyat komplikasyonlarına engel olmak amacıyla kişilerin doğru beslenme düzeyi olması gerekmektedir. Kişiler doktora kendileri hakkında doğru bilgileri vermeli ve daha önceden yaşadığı hastalıkları da söylemeleri gerekmektedir. Hasta tedavi edilirken mutlaka sigarayı bırakması gerekmektedir. Kişilerde sıklıkla ameliyat sonrasında tedavi süresi boyunca vücut ısısında sorunlar çıkmaktadır. Kişilerin ateşlenmesi üşümesi ve de titremesi söz konusu olacaktır. Ameliyat sonrasında kişiler tedavi edilirken baş ağrısı olması da görülmektedir. Yara yerinde kızarıklıklar ya da akıntının olması ve şişme meydana gelmesi her zaman için enfeksiyon belirtileri olacaktır. Ve bütün ameliyatlarda olduğu gibi femur kemik kırığı ameliyatlarında da sıklıkla görülmekte olan bir sorun olmaktadır. 

Uzun bir ameliyat olacağı için kişilerde kan pıhtısı olması görülmektedir. Bu nedenle de kişilerin bacaklarında kan pıhtısı olmaması için fizik tedavi işlemlerine uyması ve hastaya varis çoraplarının giydirilmesi gerekecek olduğu gibi kan pıhtısı tedavi içerisinde olmaması için kan sulandırıcı ilaçların verilmesi de söz konusu olacaktır.

Fizik Tedavi

Ameliyat sonrası yapılacak olan fizik tedavi işlemleri sayesinde kişilerin kemik iyileşmesi sırasında kasların güç kazanması için ve kişinin bacak üzerinde durabilmesi için mutlaka fizik tedavi uygulanması gerekmektedir. Başarılı bir ameliyat olabilmesi için kişilere fizik tedavi uygulaması şart olacağını da unutmamak gerekmektedir. Ayrıca kişilerde kilo sorunu olması durumunda fizik tedavi eşliğinde bacak hareketlerini yaparken diğer yandan da kişinin kilo vermesi son derece uygun olacaktır. Bu fizik tedavi işlemleri sizler ameliyattan çıktıktan hemen sonra başlayacaktır. Ve eski sağlığınıza kavuşana kadar da birçoğu kişilerde devam etmektedir. Çoğu insanın kemiklerinin iyileşmemesinin nedeni fizik tedavi egzersizlerini ise tam olarak yapmaması olmaktadır.

  1. Hareket: Duvara tutunarak sizler de eğilmelisiniz. Bacaklarınızın dik durması çok önemlidir. Belden yukarınız kırılmalı yani 90 derece bir pozisyona gelmelisiniz. Ameliyat olan dizinizi arkaya doğru hareket ettirmelisiniz. Bu işlemi yaparken diz kapağınızın kırılmamasına çok dikkat etmelisiniz. 10 saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz. Bu hareketi 2 set her defasında 10 defa yapmanız gerekmektedir. 
  2. Hareket: Yere sağlam ayağınızın üzerine uzanmanız gerekmektedir. Sağlam olan bacağınızı diz kapağından hafif bir şekilde kırmalısınız. Ameliyat olan bacağınız dik durmalıdır. Daha sonradan ameliyat olan bacağınızı kırmadan ileriye doğru hareket ettirmelisiniz. Yerle temas etmeden 10 saniye kadar beklemelisiniz. Ardından tekrardan başlangıç pozisyonuna dönmelisiniz. Diğer ayağınızın hareket etmemesine dikkat edin. 10 defa bu hareketi tekrar etmeniz gerekmektedir. 
  3. Hareket: Ameliyat olan bacağınızın üzerine olacak şekilde yan yatmanız gerekmektedir. Sağlam bacağınız üstte olması gerekiyor. Ameliyat olan bacağınızı diz kapağından kırın. Ve arkaya doğru olabildiği kadar getirmeye çalışın. Bu hareketi yaparken ağrı çekmemeye dikkat etmelisiniz. 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmeniz gerekmektedir. 
  4. Hareket: Ayakta dizlerinizi hafif kırarak durun. Ellerinizi belinize koyun. Bacaklarınızın ikisine de bir lastik geçirin. Diz kapağınız hizasında olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bacaklarınızı açın. 10 saniye kadar bekledikten sonra bacaklarınızı eski hizasına getirin. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle