Juvenil İdiopatik Artrit Tanısı ve Belirtileri Hakkında

Sistemik Jüvenil İdiopatik hastalığı; 0-16 yaş arasındaki çocukları etkilemekte olan bir romatizmal rahatsızlık olmaktadır. İlk kez 1800’lü yılların başında tanısı konulmuştur.

Juvenil İdiopatik Artrit

Ellerdeki Juvenil İdiopatik Artrit

Jüvenil idyopatik artrit (JİA) 0 ile 16 yaşlarında görülmekte olan romatizmal bir hastalık olduğu için yaşayan hastalaarın sakat kalma riskinin çok fazla olduğu bir hastalık türüdür. Hastalığın ilerlememesi için tanının erken koyulması gerekmektedir. Buna rağmen JİA hastalarının erişkinlik döneminde de bir takım sıkıntılar yaşaması söz konusu olacaktır. İltihabın çok erken fark edilerek tedavi edilmesi şarttır. 1800’lü yılların başında tanımlanmıştır.

Hastalık kendisini periferik eklem tutumu ile kendisini belli etmektedir. Eklemlerde oluşan iltihaplanma nedeniyle hastalarda hareketlerin kısıtlanmasına neden olur. Eklemlerde oluşan iltihabın kontrol altına alınması oldukça zordur. JİA hastalarının erken teşhisi önemlidir. 1000 çocuktan 2’sinde görülmektedir.

Bir tür romatizmal hastalık olduğu için bunun bir ekip halinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu ekip içerisinde çocuk romatoloğu, fizyoterapist, göz hekimi ve hastanın psikolojisini düzeltebilmesi için bir çocuk psikiyatristi ile iş birliği içerisinde olması gerekmektedir.

Hastalığın Türleri Nelerdir?

  1. Sistemik Jİ= yüksek ateş ve döküntü meydana gelmektedir. Kas ağrısı çok yoğun olmaktadır. Karaciğer ve dalakta büyüme olacağı gibi lenf bezlerinde de büyüme gözlemlenecektir. Kalp ve akciğer zarlarında iltihaplanma görülmektedir.
  2. Poliartiküler Jİ= Hastalığın ilk altı ayı içerisinde ateş görülmez. 5 ve daha fazla olan eklemlerin tutulması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda oldukça nadir görülmektedir. Daha çok 10 yaş sonrasında görülmektedir. Tedaviye yanıt vermesi, tedaviye ilk başlandığı zamanlarda ön görülmeyecektir. Her hangi bir eklemin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacaktır.
  3. Oligoartiküler Jİ= Hastalığın ilk altı ayı içerisinde belirtiler göstermeyebilir. İlk aylarda 5 civarında eklem tutulması ile görülmektedir. Daha çok büyük kemikleri etkilemektedir. Daha çok 6 yaştan önce görülmektedir. Kızlarda daha çok görüldüğü sağlanmıştır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında göz içerisinde bulunan damarlara baskı yapacaktır. Bu da ciddi görme sorununun olmasına neden olacaktır. Çok yavaş ve sinsice ilerlemektedir.

Belirtileri

Juvenil İdiopatik Artrit, sadece eklem ağrıları ve şişme sonucunda meydana gelmeyecektir. Anemiye yol açacağı gibi aynı zamanda da kalbi ve göz sağlığını da etkileyecektir. Bu belirtiler 6 haftadan uzun sürmesi sonucunda kronik olarak adlandırılmaktadır.

  • 39 dereceyi aşmakta olan yüksek ateş
  • Vücut üzerinde oluşan pembe lekeler
  • Eklem ağrısı
  • Hareketlerinde kısıtlanma
  • Eklemlerde gözle görülür biçimde şişme
  • Gözlerin iltihaplanması
  • Büyümenin durması
  • Topallama

Tanısı

Hastanın öyküsü dinlenmektedir. Gün içerisinde sürekli olarak ateşinin 39 dereceden fazla olması, vücudunda lekelerin olması, eklem yerlerinde şişliklerin oluşması ve geçmeyen ağrı tanısını koyulmasında yardımcı olacaktır. Fiziki muayene sonucunda ve bir takım tahliller yapılarak hastaya tanı konulabilir. Az gelişmiş ülkelerde kız çocuklarında daha çok görülüyorken, çok gelişmiş olan ülkelerde ise erkeklerde daha sıklıkla görüldüğü belirtilmiştir.

Göz muayenesi yapıldıktan sonra doktorun gerekli görmesi sonucunda bir takım laboratuvar testleri de istemesi kesin tanının ortaya çıkması sonucunu verecektir.

Tedavisi

Günümüzde hala JİA’nın tam olarak tedavisi mümkün değildir. Fakat yapılmakta olan tedavi yöntemi ile büyümenin sağlanması, var olan ağrıların azaltılması, halsizliğin ortadan kalkması ve kemik hasarlarının olmamasına dayalı bir tedavi yapılmaktadır. Ayrıca körlük meydana geleceğinden, göz doktoru tarafından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Tedavinin başarılı olması için her zaman uzman olan hekimler ile birlikte hareket edilmesi gerekmektedir. Tedavi sırasında aileye büyük oranda iş düşmektedir. Anne ve babanında tedaviye dahil olması gerekmektedir.

İlaçlar

Steroid olmayan iltihabın yok olmasını sağlayacak olan ilaçlar kullanılmaktadır. NSAİİ veya NSAİD olan ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçların etki edip etmemesi iki üç haftadan sonra ortaya çıkacaktır. Eğr çok ciddi ağrısı oluyorsa enjekte edilecek ilaçların bu ağrıyı dindirmesi mümkün olacaktır.

Yan Etkisi

NSAİİ ilaçların bazılarında karaciğer emzinlerinin yükselmesine neden olacaktır. Bulantı ve kusma başta olmak üzere iştah azalması da görülebilir.

Hastanın Günlük Hayatı

Hastanın günlük hayatını devam ettirebilmesi için beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Protein ağırlıklı beslenmelidir. Egzersiz ve fizik tedavinin amacı günlük yaşamsal faaliyetlerini giderebilmesidir. Fizik tedavinin ve doktor tarafından verilmiş olan egzersizleri yapmasının kasların daha güçlenmesi ve kas direncinin oluşmasıdır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle