Omuz Çıkığında Kullanılan Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süreci

Omuz çıkığı ile ilgili yaşanan sorunlar, günümüzde tercih edilen başarılı tedavi yöntemleriyle düzeltilebilir. Ayrıca ağrı ve diğer komplikasyonların azaltılması için doktor tavsiyesi dışında hareket edilmemelidir.

Omuz Çıkığı ve Tedavisi

Omuz çıkıkları son derece ağrıya neden olan bir durumdur. Ayrıca üst kol kemik bölgesinin omuz ile birleşme noktası olan bölgede, bu kemiğin yerinden çıkmasına verilen isimdir. Omuzda bulunan eklemler, vücut eklemleri arasında en hareketli olanıdır ve bu anlamda çıkık durumlarına maruz kalabilir. Çarpma ya da yaralanma gibi durumlarda omuz bölgesinde bir sorun yaşandığını düşünüyorsanız, en kısa sürede acil servise başvurmanızda fayda var. Yapılacak müdahalelerin ardından kısa sürede gündelik yaşamanıza bu sayede dönebilirsiniz. Yazımızın devamında omuz çıkığının gelen belirtileriyle beraber, nedenleri ve uygulanabilen başarılı tedavi yöntemlerini sizlerle paylaşıyor olacağız. Ayrıca hastaların dikkat etmesi gereken durumları da aktarıyor olacağız.

Omuz Çıkığı Belirtileri

Omuz çıkığı belirtilerine bakacak olursak öncelikle omuz bölgesinin deforme olması ya da yerinden oynatılamaması gibi durumlar söz konusudur. Ayrıca omuz çevresinde yaşanan şişliğe ek olarak morarma ve ciddi ağrılar da bu durumun belirtileri arasındadır. Omuz hareketlerinin gerçekleştiremeyen kişiler omuz çıkığından şüphelenebilir. Bununla beraber boyun veya kolun alt kısımlarında güçsüzlük, uyuşma ya da karıncalanma durumu söz konusu olabilir. Kemik aralarına sıkışan omuz kasları nedeniyle kas spazmı da görülebilmektedir. Bu durumların tamamı omuz çıkığı belirtileri arasındadır ve dikkat edilmelidir.

Omuz Çıkığı Nedenleri

Vücudun en fazla yerinden çıkan eklemi olan omuz eklemi, bazı yönlere doğru hareket edebilmesinden kaynaklı olarak sağa, sola ya da arkaya doğru çıkıklar yaşanabilir. Bununla beraber omuz bölgesindeki kemiklerde gerilme, çıkık ve yırtıklar da görülebilmektedir.

Omuz bölgesinde bulunan kemiklerin yerinden çıkması genel olarak güçlü ve ani bir hareket sonucunda gerçekleşir. Bununla beraber omuz ekleminin aşırı bir şekilde dönmesiyle üst kol kemiğin ile omuzun birleştiği eklem yerinden çıkmaktadır.

Omuz çıkığının en çok görüldüğü nedenler ise şu şekildedir;

  • Spor aktiviteleri sırasında yaralanma
  • Sporla ilgisi olmayan genel travmalar
  • Herhangi bir yerden düşme

Omuz çıkığının teşhis edilebilmesi için hassasiyet ya da şişlik durumlarına bakılır ve daha sonra omuz röntgeni çekilerek gerekli tedavi sürecine geçilir.

Omuz çıkığının bir takım komplikasyonları da vardır. Bunlar;

  • Omuz bölgesinde istikrarsızlık durumunun ortaya çıkması
  • Omuz ekleminin çevresinde yer alan kan damarı ya da sinir hasarlarının oluşması
  • Omuz bölgesini güçlendiren kiriş, bağ dokusu ve kasların yırtılması

Omuz Çıkığı Tedavisi

Omuz çıkığı tedavisi, doktorun muayenesinin ardından netlik kazanmaktadır. Ameliyat, ilaç ve rehabilitasyon gibi durumlarla tedavi edilebilen bu durum ayrıca kapalı redüksiyon ve omuz sabitleme işlemiyle de tedavi edilebilmektedir.

Ameliyat işlemlerinde omuz ekleminin güçlendirilmesi amaçlanır. Ayrıca çıkık probleminin tekrar etme riski var ise yine ameliyat yapılabilir. Bununla beraber omuz bölgesindeki sinirlerin zarar görmesiyle birlikte ameliyat yöntemlerine başvurulabilmektedir.

Kapalı redüksiyon uygulamasında yerinden çıkan kemiklere tekrar eski pozisyonuna getirilmektedir. Bununla beraber şişlik ve ağrı miktarına bağlı olacak şekilde genel anestezi de tercih edilebilir. Bu süreçte hastaya sakinleştirici ilaçlar veya kas gevşetici verilebilir. Daha sonra ağrı azaltılır ve yavaşça şikâyetler sona erer.

İlaç tedavisinde ise ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Bu sayede omuz bölgesi rahatlatılmaya çalışılır.

Sabitleme yöntemini tercih eden uzmanlar, 3 haftalık bir süre boyunca omuz bölgesinde yer alan kemiklerin hareket etmemesi için bazı yöntemlere başvurur. Bu yöntemler daha çok kol askısı ya da atel uygulamasıdır. Askı ya da ateli ne zaman çıkarmanız gerektiğini doktorunuz sizlerle paylaşacaktır.

Omuz çıkığı tedavisinde kullanılan son yöntem fizik tedavi rehabilitasyonudur. Askı ve atelin çıkarılmasının ardından omuz eklemine eski hareket durumunu kazandırmak amacıyla bir takım fizik tedavi seansları uygulanabilmektedir.

Bu yöntemlerin tamamı omuz çıkığı tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Elbette doktorunuzun tavsiyelerine de uyarak bu süreci hızlandırabilir ve iyileşme aşamasında gündelik aktivitelerinize devam edebilirsiniz.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle