Kalça Kırığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer ve Riskleri Nelerdir?
Kalça kırıkları sıklıkla uyluğun üst kısmında ya da kalça eklemi içerisinde düşme sonucunda ya da şiddetli bir darbe alınması sonucunda meydana gelen çok ciddi kırıklar olmaktadır. Kişi hareket edemeyecek durumda kalır ve şiddetli bir ağrının olmasına neden olmaktadır. Ameliyat ile tedavisi söz konusu olacaktır.
Kalça kırığı oluşmuş olan kişilerde kalça içerisinde eklem yapısının zedelenmesi sonucunda kişinin yaşamakta olduğu hareket kısıtlanması ya da yürümesinde zorluk çekeceği için uygulanmakta olan bir yöntem olmaktadır. Kalça kırılmasına yaşın ilerlemesi sonucunda meydana gelecek olduğu gibi kişilerde kireçlenme varsa ya da şiddetli bir şekilde yere düşmeleri sonucunda meydana gelecek olan bir sorun olmaktadır. Tek tedavi yöntemi ise kalça protezi ya da implant takılarak ameliyat edilmesi olacaktır.
Ameliyat
Kalça kırığı yaşamakta olan bir hastanın her zaman için yürümesinde sorun olacaktır. Bacağını hareket ettirmesi sonucunda şiddetli ağrısı olacağı için ortopedi doktorları tarafından ilk olarak fiziksel muayene yapılmalı ardından röntgen filmi çekilerek kırığın yeri tespit edilmesi gerekmektedir. Fakat bazı hastaların dokularında da zarar olacağı için en iyi yöntem kırıkların tespit edilmesi için bilgisayarlı tomografi olmaktadır. Kalça protezi takılacak olan hastanın bu ameliyat sırasında aşınmış ya da kırılmış olan kemiklerin yerinden çıkartılması neticesinde yerlerine yeni parçaların konulması neticesinde gerçekleşecek olan bir ameliyat türü olmaktadır. Her zaman için zarar görmüş olan bölümlerin çıkartılarak bunun yerine protez takılması ile ameliyat işlemi yaşanmaktadır. Ameliyat öncesinde hastanın çok şiddetli ağrıları olması nedeniyle hastaya uygun olan ağrı kesicilerin verilmesinin yanında kalça kısmından uyuşturucu iğneler yapılması da gündeme gelecektir. Ayrıca ameliyat sonrasında çok fazla iltihap görülmesi nedeniyle kişilerin kalça protezi takılmadan önce hastaya mutlaka antibiyotik tedavisi başlanması gerekmektedir.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Ortalama olarak günümüzde kalça ameliyatları iki ile dört saat arasında değişmektedir. Bu kişinin kırık büyüklüğüne ve yapılacak olan işleme göre biraz daha uzaması söz konusu olacaktır. Genellikle hastalar ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılmaktadır. Damar yolu açılacak ve hastanın bir takım ilaçları alması sağlanacaktır. Cerrahi prosedür gereği damar yolunun açılması mutlaka gerekmektedir. Kişilere cerrahi müdahale sırasında verilecek olan ilaçların kullanılması için gereklidir. Bu esnada sizlere nasıl bir anestezi verilecek olduğunu anestezi doktoru belirleyecektir. Genellikle hastalar genel anestezi altında ameliyat edildiği gibi belden yapılan bir iğne sonucunda sadece bel aşağısının uyuşturulması sonucunda da ameliyat olan hastalar günümüzde vardır. Ameliyat öncesinde daha sonradan oluşacak bacaklarda kan pıhtısını engellemek amacıyla varis çoraplarının giydirilmesi söz konusu olacaktır.
Ameliyat işlemi sıklıkla kırık olan kalçanın tespit edildiği zaman o bölgede bir kesik açılarak ameliyata ortopedi doktoru tarafından başlanacatır. Femur adı verilen ve halk arasında uyluk kemiği denilen kemiğin top olan yuvarlak ucu kesilmektedir. Bunun yerine yeni bir yuvanın takılması söz konusu olacaktır. Bu ameliyatı tıbbi çimentosuz ya da çimento kullanılarak yapılacaktır. Eğer ki bu yuva içerisinde zarar gören bir bölüm varsa yuvaya yeni protez sokulmadan önce tedavi amacı ile pürüzsüz hale getirilmesi gerekmektedir. Bu yuvaya yerleştirilmelidir. Bu sırada cerrah tarafından işlemin tamam olduğu düşünülüyorsa ve büyüklüğünü onaylaması sonucunda kesinin temizlenmesi sonucunda dikilir ve ameliyat işlemi de tamamlanması için hastaya gerekli olan sıvıların verilmesi gerekmektedir. Bunun dışında hastaya vücut içerisinde oluşan sıvıların boşaltılması için drenler takılacaktır.
Riskleri Nelerdir?
Tedavi olan hastalarda bir takım komplikasyonların görülmesi de söz konusu olacaktır. Bunlarda en sıklıkla karşılaşılmakta olan riskler arasında pıhtı oluşması söz konusu olacaktır.
Kişilerin bu nedenle bacaklarına varis çorapları giydirilmektedir. Fakat hareketsiz kalacak olduğu için kişilerin cerrahi müdahale sonrasında bir süre boyunca kan sulandırıcı ilaçlar alması neticesinde ameliyat olanlar da pıhtı oluşması aza indirgenecektir. Kalça protezi takılan kişilerde her ameliyat sonrasında görülecek olan tedavi sonrasında olan enfeksiyon görülme riski olmaktadır. Bunu aza indirgemek için ameliyathanenin yeri de kişinin kendi hijyenine önem göstermesi de son derece önemli olmaktadır. Kişilerde sıklıkla rastlanan bir diğer sorun ise tedavi sonrasında takılan protezin yerinden oynaması ya da erken bir şekilde kırığın kaynamadan beklenenden önce protezin gevşemesi de söz konusu olacaktır. Bunun dışında kişiler yürüteç ya da koltuk değnekleri ile de olsa yürümeye başladıktan sonra protezin kenarında tedavi sonrasında kırıklar olması da söz konusu olacaktır.
Kaynaklar
- https://www.hopkinsmedicine.org/gec/series/fixing_hip_fractures
- http://www.houstonmethodist.org/orthopedics/where-does-it-hurt/hip/hip-pinning-surgery/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17101-hip-fracture
- https://intermountainhealthcare.org/ext/Dcmnt?ncid=522833244
- https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/find-a-program-or-service/orthopaedics/trauma-and-fracture/geriatric-hip-fracture-program/common-hip-fracture-injuries-and-types-of-surgery