Kalça Çıkığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Riskleri Nelerdir?

Ortopedi doktorları tarafından yapılan ve genel ya da lokal anestezi altında yapılmakta olan bu ameliyat yapılmadığı zamanlarda yetişkinlerde 8 santime kadar varan bacak kısalığına neden olmaktadır.

Kalça çıkıklığı yetişkin bir insanda görüldüğü zaman 6 ya da 7 santime kadar bacak kısalmasına neden olan bir durumdur. Kalça çıkığı çift taraflı olduğu zamanlarda kişinin boyunun kısa kalmasına neden olmaktadır. Kalça çıkıklığı olan bir kişide yürüme sorunu, topallama görülmektedir.

Kalça Çıkığı Ameliyatı

Kalça çıkığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorun olmaktadır. Eğer ki tedavi edilmediği zamanlarda ilerleyen aşamalarında kişilerin kalça kısmında, dizlerinde ve belinde kireçlenme hastalığı görünmesi ile bilinmektedir. Ameliyat kararı almak için ortorontgenografiler kullanılarak kişilerin bacak boylarının ölçülmesi gerekmektedir. Hastanın doktorlar tarafından ameliyat edilmesi kararlaştırıldığı zamanlarda genel anestezi ya da spinal anestezi kullanılarak kişilerin ameliyat edilmesi söz konusu olacaktır. Ameliyat aşamasında ilk olarak kasların, tendonların bağ dokularının ve kapsül adı verilen dokuların gevşetilmesi gerekmektedir. Bu gevşetilme işleminin normal kalçanın yerine oturtulması için çok önemli olduğu bilinmektedir. Burada ki amaç kişinin hareket kısıtlığını büyük ölçüde azaltmak olacaktır. Kalça ekleminin tam olarak olması gereken yere oturtulur.

Kaçla çıkıklığı ameliyatı olanlar kalça kemiğine implant yerleştirilmektedir. Kalça kemiği ve uyluk kemiğinin her iki tarafına da bu implantların yerleştirilmesi sonucunda bacak ölçümü tekrardan yapılır. Eğer bacak kemiği bir diğerinden uzun ya da kısa olması durumunda bacak kemiğine müdahale edilerek bacak kısaltılması söz konusu olabilir.

Genellikle kişilere estetik dikişler yapılarak ameliyat sonrasında kalan izler azaltılarak kişilere ameliyat sonrasında dikiş izlerinin kalması azaltılacaktır. Kalça çıkığı ameliyatı genellikle iki ya da dört saat arasında yapılmaktadır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat olduktan iki gün kadar sonra kişilere konulan drenlerin ve sondanın çıkarılması ile hastanın gündelik hayatına dönmesi sağlanmaktadır. Kişinin hastanede olduğu süre içerisinde fizik tedavi hareketlerine başlanması gerekmektedir. Hastaya bu konuda doktorlar tarafından bilgi verilecektir. Uygulanacak olan fizik tedavi işlemleri sayesinde kişilerin kaslarının güçlenmesi ve eklem hareketlerinde düzelmenin olması hedeflenmektedir. Hastalar yaklaşık olarak 5 ile 7 gün hastanede yatış süresi bulunmaktadır. Kişilere yaklaşık olarak 2 ay boyunca desteksiz olarak yürütülmesine izin verilmediği için kişilerin yürüteç yardımı ile yürümeleri sağlanmaktadır. Yaklaşık olarak 1 ay sonra hastanın röntgen filmleri çekilerek bir takım tetkikler yapılmalıdır. Hastanın eğer ki 2. ayı sonucunda çekilen röntgen filmi ve de tetkikleri sonucunda uygun olması durumunda hafif işlerde çalışmasına izin verilmektedir. Eğer ki bacağında kısalma olması nedeniyle bacağının kemiğine takviye yapılması sonucunda kişinin bu kemik kaynayıncaya kadar yürüteç yardımını kullanması gerekmektedir.

Kalça Çıkığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Hastalara uygulanmakta olan her cerrahi yöntemlerin bir takım riskleri bulunmaktadır. Kalça çıkığı ameliyatı sırasında en bilinen komplikasyonların başında implantların gevşemesi gelmektedir. Bu durum nedeniyle bacak uzunluğu olduğu gibi bacak kısalığı olması da söz konusu olabilir.

Kan Pıhtıları

Hastaların bacak damarlarında görülmekte olan kan pohtıları kişilerin kalça çıkıklığı ameliyatı sonrasında karşılaşılan riskler arasında olmaktadır. Bu nedenle de ameliyatı yapmakta olan doktor tarafından bir takım önlemler alınacaktır. Bu önlemlerin içerisinde kan sulandırıcı ilaçların verilmesi, bacakların sürekli olarak hareket ettirilmesi, kişilere varis çorapları giydirilmesi ya da dolaşımı hızlandıracak bir takım egzersizlerin yapılması gibi önlemler alınacaktır. 

Enfeksiyon

Çok sık rastlanmasa da enfeksiyon riski her zaman için hastaların korktuğu riskler arasında olmaktadır. Kişilerin idrar yollarından geçebileceği gibi kana karışacak bakterilerin neden olacağı birçok komplikasyon görülmektedir. Kalça çıkıklığı ameliyatı sonrasında kişilerin bir süre antibiyotik kullanmaları daha doğru olacaktır.

İmplant Kırığı

Ağır ya da kilolu olan obez hastalarda implant kırıklığı görüleceği gibi aynı zamanda da fiziksel aktiviteyi abartan hastalarda da görüldüğü rapor edilmiştir. Bu nedenle implant kırığının olmaması için doktor tarafından söylenmekte olan her şey dikkatle dinlenmeli ve de uygulanması gerekmektedir.

Diğer Komplikasyonlar Nelerdir?

Çok sık görülmese nadiren görülse bile kişilerde metal alerjisi olması durumunda bu kişilerin alerjiye reaksiyonları bildirilmektedir. Kemik implantlarında kişilerin düşmesi sonucunda ya da şiddetli bir şekilde bir yere çarparak darbe alması sonucunda kişilerin implantları yerlerinden oynayacak ve gevşeyecektir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle