Patella Kırığı Tedavisi, İyileşme Süreci ve Fizik Tedavi Egzersizleri

Dizleri; dışarıdan gelebilecek olan darbelere karşı korumakla görevli olan patellanın kırılması ameliyatsız olarak tedavi edilmesi çok zor olan kırıklardandır. Ameliyatta kullanılan vidalar ile diz kapağı sabitlenir ve kaynaması için uygun ortam sağlanır. Ameliyat sonrası süreçte fizik tedavi uygulamaları çok önemlidir.

Patella Kırığı

Diz eklemi üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlar; uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı kemiğidir. Patella; diz ekleminin bir parçası olan diz kapağına tıp dilinde verilen bir diğer isimdir. Diz eklemini dışarıdan gelebilecek olan darbelerden korumaya yarayan ve kırılması en zor olan patella kemiğinin kırılması halinde katlanılan ağrı çok şiddetlidir.

Patella kemiğinde bir kırıkla karşılaşılması durumunda ilk karşılaşılacak belirtileri şiddetli ağrılardır. Kişi ayağını oynatmaya çalıştığında karşılaşacağı ağrı yüzünden bunu başaramayacaktır. Bu sebeple yürümesi de imkansız hale gelmektedir.  Ağrı sadece patella bölgesinde yani diz kapağı etrafında olmayabilir aynı zamanda uyluk ve kaval kemiği etrafında da hissedilebilir. Cilt altındaki kırıkların neden olduğu morlukların görülmesi ise sık karşılaşılan bir durumdur. İlk bir saat içerisinde görülebilecek olan şişiğin inmesinin ardından diz kapağı etrafında morarmalar belirecektir.

Patella Kırığı Tedavisi

Dizinizin üzerinde düşme, trafik kazaları ya da silahlı yaralanma gibi durumlarda dizinizde bir ağrı hissetmeseniz bile uzman bir doktora görünerek gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Dizinizde herhangi bir ağrı, şişkinlik veya morarma hissediyorsanız ayağınız üzerine kesinlikle basmamalısınız. Ambulans çağırarak hastaneye ulaşmalısınız. Kırık ilk oluştuğunda herhangi bir ağrı hissetmiyor olabilirsiniz ancak kırık patella kemiğinin üzerine basarsanız daha kötü bir hale getirebilirsiniz. Bu sebeple böyle bir durumda derhal sağlık kuruluşlarını arayarak bilgi alın.

Ameliyat sonrası diz kapağı röntgeni

Doktorunuz; diz kapağında bir kırık olduğundan şüphelenirse, oluşan kırığın tam olarak nerede olduğu ve büyüklüğü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için röntgen filmi çektirecektir. Bazı küçük diz kapağı kırıkları röntgende görünmeyebileceğinden bilgisayarlı tomografi de istenebilir. Ayrıca kırılan kemik parçalarının diz kapağı etrafındaki dokuya zarar verip vermediği de bilgisayarlı tomografi aracılığıyla görülebilir. Kırık; küçük ve kaynaması mümkün ise ameliyat tercih edilmez ancak diz kapağı güçlü bir kemik olduğundan kırılabilmesi için büyük bir darbe almış olması gerekir. Bu nedenle de patella kırıklarının neredeyse tamamı ancak ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Ameliyattan önce aklınızdaki tüm soruları doktorunuza sorarak; gireceğiniz ameliyat hakkında her şeyi öğrenin.  Patella kırığı ameliyatında amaç; kırık kemiğin vida ya da çivi benzeri cisimle kemik içerisine sabitlenmesidir. Böylece patella kırığı ameliyatı sonrasında kırık parça boşta durmayacak, kırıldığı parçadan ayrılamayacaktır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Bacaktaki yan ve çapraz bağlar kırığın etkisiyle sertleşirler ve kaskatı bir hal alırlar. Diz kapağında meydana gelen kırık ameliyatla düzeltilmiş olsa da bu durumun iyileşmesi için ameliyat sonrası süreç çok iyi yönetilmelidir. Bu bağların sertleşmesi sebebiyle ameliyat sonrasında dahi bacakları bükmek zorlaşır. Bu zorluklarına rağmen bacakları egzersizlerle esnetilmezse sakat kalma durumu bile söz konusu olabilir. Bu sebeple doktorunuzun vereceği egzersizleri; canınızın acımasına rağmen yapmayı ihmal etmeyin. İlk başlarda yapması çok zor gelen fizik tedavi egzersizleri; yapmaya devam ettikçe kolaylaşacaktır.

Fizik Tedavi Egzersizleri

Sırt üstü yatarak bacaklarınızı uzatın. Ayak kaslarınızı kasarak güçlenmesini sağlayın. Bu hareket; ameliyat sonrası erken dönemde diz kapağını hareket ettirmeden bacak kaslarının güçlenmesini sağlar. Videoda daha dataylı olarak göreceğiniz bu hareketi gün içerisinde 3-4 saatte bir tekrarlayın.

Diziniz bükülmüş halde bir sandalyeye veya koltuğa ayağınız yere değecek şekilde oturun. Patella ameliyatı olduğunuz ayağınızı kaldırabildiğiniz kadar havaya kaldırın ve 3-5 saniye boyunca o pozisyonda tutup indirin. Bu fizik tedavi egzersizi bacaktaki tüm kasları çalıştırarak güçlenmesini sağlayacaktır.

Ameliyatın hemen ardından bu hareketi yapmak çok zor gelecektir. İlk anlattığımız egzersizi yaparak bacak kaslarınız biraz güçlendikten sonra buna geçebilirsiniz. Zamanla bunu yapmak da kolaylaşacaktır. O zaman da ayak bileklerinize hafif bir ağırlık ekleyerek devam edebilirsiniz.

Ayaklarınız yere değecek şekilde bir sandalyeye oturun. Ayağınızı; dizinizi oynatarak değil de uyluk kemiği aracılığıyla kaldırıp indirin. Yaklaşık bir dakika boyunca ve günde en az 2 kez tekrarlayacağınız bu hareket; ameliyat sonrası bacaklarınızın eski gücüne kavuşmasına yardımcı olacaktır. Diğer egzersizlerde olduğu gibi; egzersizi yapmak çok kolaylaştığında bir ağırlık ekleyerek kaslarınızın daha fazla zorlanmasını sağlayın.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle