Artroskopik Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir?

Artroskopi, doktorların eklem içerisinde bulunan iltihaplanma ya da başka bir sorun olduğunda eklem yaralanmaları gibi eklemin hasar gördüğü bir durum olduğu zamanlarda bunları hem teşhis etmek için hem de tedavi etmek amacı ile kullanacak olduğu bir cerrahi yöntem olmaktadır.

Artroskopik Ameliyatı  

Artroskopi eklemlerin içerisinde bulunmakta olan sorunları incelemek amacı ile ve kişinin hastalığını teşhis etmek için tedavi etmek amacı ile kullanılmakta olan bir cerrahi yöntem olmaktadır. Doktor tarafından eklemlerde iltihaplanmalar, eklemlerde yaralanmalar ya da zaman çerisinde eklemlerde hasar görülmesi sonucunda Artroskopi yöntemini önermesi söz konusu olacaktır. Bütün eklemler üzerinde Artroskopi yapılabilir. Fakat günümüzde en çoklukla diz, onuz, dirsek, ayak bilekleri ve kalça bazı zamanlarda da bileklerde yapıldığı da bilinmektedir.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Doktor eğer ki artroskopik ameliyata karar verdiği zaman bunu hastanede yapması gerekmektedir. Bu ameliyatın son derece faydalarından bir tanesi de kişinin aynı gün evine gitmesi olmaktadır. Genellikle genel anestezi uygulanacağı gibi aynı zamanda da lokal anestezi altıda da yapılması mümkün olacaktır. Doktorun her zaman için anestezi konusunda lokal yapmayıp genel anestezininde yapması söz konusu olabilir. Bulunduğu eklem üzerinde küçük küçük kesikler açacaktır. Bunların vasıtası ile kelem gibi ince olan aletler ile eklemin içerisine girecektir. Bu altelerden bir tanesi de kamera olmaktadır. Kamera lensi ve de içeriyi aydınlatacak ışığı olacak artroskop denilen bir aleti kullanarak sizleri ameliyat edecektir. Bu sayede eklemin içerisini de görmesi söz konusu olacaktır. Kamera sayesinde eklemin görüntüsü de bir monitöre yansıyacaktır.

Cerrah tarafıından eğer ki menisküs ameliyatı yapılmaktaysa bu alanı genişletmek için eklemi streil bir sıvı ile dolduracaktır. Böylelikle görmesi daha da iyi olacaktır.

Doktor tarafından küçük kesilerden girilmiş olan kamera yardımı ile ekrana yansımakta olan görüntü içerisinde ki eklemlere bakacaktır. Ve doktor teşhisini koyacaktır. Buna göre hangi cerrahiye ihtiyacınız olduğuna da karar verecektir. Ameliyatın gidişine göre başka küçük kesiklerde açarak doktor tarafından özel aletler ile girilerek bu bölümler içerisinde belki traşlama yöntemi belki de özel dikişler atılarak tutulmasını sağlayacaktır. Eğer ki bu ameliyat sırasında doktor tarafından küçük kesiklerden yapılan ameliyatın yetersiz kaldığı zamanlar içerisinde açık cerrahiye de ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda doktor karar vermesi sonucunda artroskopik ameliyatı sonlandıracak ve ameliyatı açık ameliyata dönüştürecektir. 

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında kişilerde bir takım komplikasyonların gelişmesi mümkün olacaktır. Yapıldığı bölgeye göre kişilerde eklem üzerinde ciddi ağrıların olması söz konusu olacaktır. Eklemlerin ağrısını dindirmek amacı ile doktor tarafından kişilere ağrı kesici reçete edilmesi söz konucu olacaktır. Ayrıca her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyat esnasında da kan pıhtısı olması durumu olacağından aspirin gibi kan sulandırıcı bir takım ilaçlara da doktor tarafından reçete edilmesi söz konucu olacaktır. Ameliyat sonrasında genellikle maliyeti biraz yüksek olmaktadır. Ama hemen evinize gitmeniz söz konusu olacaktır. Bir süre boyunca sizler de koltuk değnekleri ya da askıya ihtiyaç duymanız söz konusu olacaktır.

Artroskopik cerrahiyi tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi de açık ameliyata oranla daha az bir şekilde eklem ağrısının olması ve de sertliğin olması söz konusu olacaktır. Ayrıca daha kısa süre içerisinde de yapılmaktadır. Bu aletler vücudumuza girmesi sonucunda vücut içerisinde bir takım patlak yaraların olması da söz konusu olacaktır. Bir iki gün içerisinde bu yaraların ameliyat bandajları alındığı zamanlarda çıktığı zamanlarda iyileşecektir. Doktor tarafından atılan dikişler ise iki hafta içerisinde alınacaktır. Yaranız iyileşmesi sırasında ameliyat bölgesini de olabildiği kadar kuru tutmanızda her zaman için fayda olacaktır. Sizlerin doktor kontrolünde olmanız ve sizlere söylediklerine de uymanız son derece önemli olacaktır.

Eğer ki sizlerde de yüksek ateş, her zaman için giderek artan ağrının olması, şiddetli bir şişliğin oluşması uyuşukluk ya da karıncalanma olduğu zamanlarda hemen doktorunuzu aramanız gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle