Kalça Artroskopisi Nedir ve Nasıl Çekilir?
Kalça artroskopisi kalçanızın etrafında çok küçük kesiklerin yapılması sonucunda bu kesiklerden minik bir kameranın kullanılması sonucunda içeriye girilerek kalça ekleminin incelenmesi sonucunda tedavi etmek amacı ile yapılacak bir ameliyat türü olmaktadır.
Kalça Artroskopisi
Doktorlar tarafından kalça eklemini görüntüleyebilmek için cilt ve diğer yumuşak dokuları yoluyla küçük bir kesi yapılarak görüntülenmesini sağlamakta olan cerrahi bir prosedür olmaktadır. Bu işşlem sayesinde kalça sorunlarının geniş bir bölümünü kişilerde teşhis etmek için ve kişilerin hastalıklarını da tedavi etmek amacı ile kullanılmakta olan bir yöntemdir. Kalça artroskopisi esnasında doktorlar tarafından artroskop olarak adlandırılmakta olan çok küçük bir kamera sistemi kalça kısmınıza yerleştirilecektir. Bu esnada kemradan resimleri ya da bir videonun monitöre görüntüler aktarması sonucunda cerrah minyatür cerrahi aletler yönlendirecek olduğu bu görüntüleri de kullanacaktır.
Artroskop ve kullanılmakta olan cerrahi aletlerin çok ince olmasından dolayı doktorun açık ameliyat için gerekli olan birçok büyük insizyon yerine çok küçük olan insizyonları kullanması söz konusu olacaktır. Bu da demek oluyor ki kullanılmakta olan hastalar için çok az daha ağrının ve daha az eklem sertliğinin olduğu bir ameliyat ile sonuçlanacaktır. kişinin severek yapmakta olduğu aktivitelere ise geri dönmesi çok kısa zamanını alacaktır.
Kalça artroskopisi uzun yıllar boyunca kullanıldığı gibi günümüzde de hala uygulanmakta olan bir yöntem olmaktadır. Fakat diz veya omuz artroskopisi kadar günümüzde yaygın olmamaktadır.
Kimlere Önerilir
Daha önceden ameliyat olmayan ve yapılan bütün tedaviyilere de cevap vermemiş olan ağrılı bir durum içerisinde olduğunuz zaman doktorunuz sizlere kalça artroskopisini önerecektir. Bunun dışında cerrahi dışında olan tedavi yolları ise kişilerin dinlenmesi, fizik tedaviye girmesi ve iltihaplanmasını durduracak bir takım ilaçları da içermesi söz konusu olacaktır. Kalça artroskopisi, labrum adı verilen kemiğin, eklem kıkkırdağı veya eklemi çevrelemekte olan yumuşak dokulara zarar veren bir takım sorunların ağrılı belirtileri olduğu zamanlarda bunları hafifletmek amacı ile kullanılacaktır. Eğer ki bu saymakta olduğumuz hasarlar başka bir yaralanmadan kaynaklı olması durumunda kişilerin ağrılarını hafifletmek için başka ortopedik koşullarda değerlendirilmesi söz konusu olacaktır.
Femoroacetabular çarpma: asetabulum boyunca fazladan bir kemiğin geliştiği durumlarda görülmekte olan bir hastalık olmaktadır. Kişinin hareket sırasında kalçasında yumuşak dokunun hasar vermekte olan kemik büyümesi görülmektedir.
Displazi: Kalça soketinin anormal bir şekilde sığ olması durumuna denilmektedir. labrumun yırtılması sonucunda duyarlı hale gelmesini sağlamaktadır.
Kalça sendromlarının takılması: Tendonların eklemin dışına ovulması sonucunda meydana gelmektedir. Bazı durumlarda tekrarlanması sonucunda sürtünmeye neden olacağından tendonlar hasar görecektir.
Cerrahi
Ortopedi cerrahi tarafından ameliyat öncesinde bir sağlık durumu değerlendirmesi yapılacaktır. Bu nedenle de prosedürü değerlendirmek için bazı riskleri değerlendirmek için bazı testler yapacaklardır. Ameliyat öncesinde sizlerin anestezi ekibinden bir üye ya da üyesi tarafından da değerlendirilecektir. Kalça artroskopisi genel ameliyat için uygun olup olmadığınızı anlamanız için sizlere bazı sorular soracaktır. bu ameliyat her zaman için genel anestezi altında yapılacaktır. Bazı durumlar spinal epidural gibi bölgesel olarakta anestezininde uygulanacak olduğunu da bilmelisiniz. Eğer ki bölgesel anestezi ile yapıldığınız zamanlarda uyanık olacaksınız.
Prosedür sayesinde bacağın bir kısmı çekilecektir. Kalçanızın cerrahi alet takmasına ve tüm eklemi görüntülenmesini sağlayacaktır. Cerrahlar genellikle artroskop için insizyon yerleşimlerini ve portalları gibi spesifik anatomi yapılacaktır. Kemikleri, sinirleri ve kan damarlarını belirtlemek için kalçaya bazı çizgiler çekilecektir.
Çekme işlemi uygulandıktan sonra cerrah tarafından kalçanın ilk bölümünde küçük bir delik açılacaktır. bu sayede kalçanın iç kısmını görüntüleyecektir. Ve hasar tespiti yapılacaktır. Artroskoptan alınan görüntüler sonucunda video ekranında cerrahın kalçanın içerisinde herhangi bir sorun olup olmadığını göstermek için görüntü verecektir. Cerrah bu sırada tedaviye başlamadan önce eklem üzerinde hasarı değerlendirecektir.
Komplikasyonlar
Kalça artroskopisinin komplikasyonları çok nadir olmaktadır. Bu ameliyat sırasında sinirleri ya da kan damarlarını yaralama riski her zaman için olacaktır. Bacaklarda hissizleşme meydana gelebileceği gibi kan pıhtılaşması da görülmesi söz konusu olabilir.
Kaynaklar
- https://www.hss.edu/condition-list_hip-arthroscopy.asp
- https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/hip-arthroscopy
- https://medlineplus.gov/ency/article/007500.htm
- http://clohisyhipsurgeon.com/treatment-options/hip-arthroscopy
- https://www.rothmaninstitute.com/specialties/treatments/hip-arthroscopy