Bacak Eklem Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer? – İyi Gelen Bitkisel Çözümler

Bacak eklemlerindeki kemik uçlarının birleşme noktalarının yaralanması, tahriş olması veya iltihaplanması nedeniyle oluşabilen ağrılar; tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bitkisel tedavi yöntemleriyle iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Bacak Eklem Ağrısı Neden Olur?

Bacak eklem ağrısı; çeşitli hastalıklar, spor aktiviteleri, kilo problemleri veya kazalardan kaynaklanabilen ve özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalarda; kişideki psikolojik sorunların dahi diz ve kollarda eklem ağrılarına neden olduğu görülmüştür. Ayrıca vücut bütünlüğünü etkileyen kazalar, spor aktiviteleri esnasında olabilecek yaralanmalar, obezite gibi durumlar da ağrılara neden olabilir.

Tıbbi destek alındığı takdirde tedavisi mümkün olan bu ağrılar; bitkisel tedavi yöntemleri ile de iyileştirilebilir.

Artrit (Romatoid – Septik)

Çoğunlukla orta yaş ve üzerindeki kişilerde görülen romatoid artrit; otoimmün bir hastalıktır. Bunun anlamı; bağışıklık sisteminin vücutta bulunan hücrelere saldırarak yok etmeye çalışmasıdır. Romatoid  artrit adıyla bilinen otoimmün rahatsızlıkta bağışıklık sistemi; özellikle ayakları, dizleri ve bacakları etkileyerek orada bulunan hücrelere zarar verir. Bacaklardaki bu hücrelerin zarar görmesi de bacak eklem ağrısına neden olabilir.

Septik artrit adıyla bilinen türde ise; normalde bacak eklemlerinde bulunmayan zararlı maddeler ve mikropların kan dolaşımı aracılıyla veya yaralanmalar aracılığıyla eklemlere bulaşması söz konusudur. Özellikle hareket ettikçe bacak eklem yeri ağrısı dayanılmaz bir hal almaktadır. Her iki rahatsızlığın da tedavisi mümkündür.

Bursit ve Tendinit

Bu iki rahatsızlık da bacaklar başta olmak üzere ayak, kalça ve dirseklerde eklem ağrısına neden olabilir. Bursit aynı zamanda kesecik iltihabı ismiyle de bilinir ve eklemlerde bulunan tendonları koruyan sıvı dolu keseciklerin şişmesi veya tahriş olması durumudur. Yaralanmalar, aşırı kilo almak veya başka hastalıklardan kaynaklanabilir. En büyük belirtisi ise eklemlerde hissedilen şiddetli ağrıdır. Söz konusu olan eklen ve bacak ağrıları; tedaviye başladıktan sonra birkaç hafta içinde iyileşme gösterecektir.

Tendinit ise eklemleri birbirine bağlayan tendonların tahriş olması veya herhangi bir nedenle iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Yaşlanma, eklemlerdeki esneklik kaybı, kaslara aşırı yük binmesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Tendinit söz konusu ise bacak ve kol eklem ağrıları hareket ettikçe şiddetlenir.

Kireçlenme

Bacaklardaki eklemlerin aşınması, deforme olması veya yaralanması sonucu oluşan ve tıp dilinde osteoartrit adıyla bilinen kireçlenme de bacak eklem ağrısı hissedilmesine neden olabilir. Kireçlenmede bacaklarda bulunan kemik uçlarındaki kıkırdak yapı zarar görür ve ağrıya neden olur. Ayrıca zarar gören kemikten veya kıkırdaktan parçalar eklemlerde bulunan sıvıya karışarak iltihaplara neden olabilir. Bu iltihaplanmalarda bize bacak eklem yeri ağrısı olarak geri döner.

Kireçlenmeye neden olabilecek faktörler arasında; yaralanmalar, aşırı kilolu olmak ve genetik etkenler sayılabilir. Tedavisi için sağlık kuruluşlarından destek alınması gerekir.

Bacak Eklem Ağrısı Nasıl Geçer?

Kol ve bacak eklem ağrılarından şikayetçiyseniz ilk yapmanız gereken şey en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bacak eklem ağrısı tedavisine başlamanızdır. Doktorunuzun reçete edeceği ilaçları kullanmanız ve tavsiyelerine uymanız halinde diz ve bacak eklem yerindeki ağrılardan kurtulacaksınızdır. Doktora gitmeye gerek görülmeyen hafif ağrılarda veya doktorunuzun başlattığı tedaviye ek olarak birazdan anlatacağımız eklem ağrılarına iyi gelen bitkisel kürleri de uygulayabilirsiniz. Bacak eklem ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap olabilecek seçenekleri anlatmaya başlayalım.

Biberiye Çayı

Biberiye Çayı

Biberiye içerisinde bulunan ursolik asit özellikle üst bacak eklem ağrısına iyi gelir. Herhangi bir yan etki göstermeden kol, diz ve bacak eklemlerindeki veya etrafındaki kıkırdak yapıda oluşmuş olan iltihaplarla savaşır.

1 bardak suyu kaynattıktan sonra içerisine 100 gram biberiye ekleyip 7-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Günde 3 defaya kadar tüketebilirsiniz.

Zencefil Çayı

Zencefil Çayı

Neredeyse vücudumuza ilgilen tüm rahatsızlıklara iyi gelen zerdeçal; eklem ağrılarının da düşmanıdır. Eklemlerinizde ağrı hissettiğiniz anda içeceğiniz bir bardak zerdeçal çayı bütün ağrıyı alıp götürecektir.

Kaynayan bir bardak suya 100 gram zencefil atıp 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Hazırladığınız çaya eğer isterseniz 1 yemek kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Zerdeçal Çayı

Zerdeçal Çayı

Yapılan araştırmalarda; zerdeçalin gösterdiği etkilerin bir ağrı kesici ilaç olan ibuprofen ile benzerlik gösterdiği görülmüştür. Bu sebeple eklem ağrıları da dahil olmak üzere vücudunuzda hissettiğiniz herhangi bir ağrı için zerdeçal tüketmeyi ihmal etmeyin. Ağrı kesici olmasının yanı sıra iltihap sökücü ve antioksidan etkiler gösteren zerdeçal vücudun zararlı toksinlerden arınmasına da iyi gelir.

1 litre suya 2 tatlı kaşığı kadar zerdeçal ekleyip 7-8 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra demlenmesini bekleyin.  Ardından isteğe göre bal ekleyip tüketebilirsiniz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle