Belde İltihaplı Romatizma Belirtileri Ve Tedavisi

Belde iltihaplı romatizma boyundan bel altına kadar olan bölge içerisinde bulunan şiddetli ağrının ve de sertliğin olması sonucunda meydana gelecektir. Omurga kemikleri sertlik oluşturmaktadır. Erken teşhis edilmesi sonucunda kişilere uygulanacak tedavi sonucunda ağrı azalacaktır.

Belde İltihaplı Romatizma

Belde İltihaplı Romatizma

Beli ve de omurgaları etkilemekte olan eklemlerin üzerinde bulunan zarın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık türü olmaktadır. Kişiler sıklıkla bu rahatsızlığı yaşaması sonucunda sertlik daha çok kişilerde sabah uyandığı zaman yarım saat ya da yarım saatten daha da uzun sürecek olan sertliğin oluşmasına neden olur.

 Her yaşta insanı etkileyebilen bir rahatsızlık olsa da daha çok 20 ile 30 yaş arasında ki erkekleri etkilemekte olan kadınlarda daha az görülen bir romatizma çeşidi olmaktadır. Kişilerin vücutlarında otoimmun bağışıklık sisteminin eklemleri tanımaması sonucunda yabancı bir madde gibi görerek o bölgeye saldırması sonucunda ortaya çıkmakta olan ve iltihaplı olması sonucunda bu rahatsızlığın bazı virüs ya da bakteriler nedeniyle meydana gelmektedir. Kişilerde bulunan bu rahatsızlık sonucunda oldukça sıkıntılı zamanlar geçirmektedirler. Daha çok erkeklerde görülme nedeni tam olarak bilinmemektedir. Eklem hasarının oluşma nedeni eklemlerde bulunan astarın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu hastalık her zaman için kişilerde erken teşhis edilerek tedavisinin olması gerekmektedir. Yoksa iltihap nedeniyle kişilerde birçok rahatsızlıkta beraberinde çıkması görülmektedir. 

Belirtileri

Belirtileri arasında sıklıkla kişiler bel ağrısı yaşamaktadır. Sırt kısmında ve kalçalarında göülmekte olan üç aydan daha fazla sürülmekte olan bel ağrıları görülmektedir. Bu daha sıklıkla kişilerde sakroilyak eklem çevresinde başlaması ile bilinmektedir. Sakrum omurganın en büyük kısmı olan alt sırt bölgesinde pelvis kemiğine katılan bölge olmaktadır. Burada sıklıkla ağrı söz konusu olacaktır. Ağrı burada başlar. Sertlik sıklıkla kişilerde görülmektedir. Bel kısmını yaşamakta olduğu sertlik nedeniyle hareket ettiremeyecek duruma getirecektir. Kişilerde kemikli füzyon meydana gelmesi de görülmektedir. Bu hastalığı yaşamakta olan kişilerde sıklıkla kemiklerin anormal bir şekilde birleşmesi neticesinde kişilerin kemiklerinde büyüme belirecektir. Boyun, sırt ve de kalça kemiklerini etkilemekte olan füzyon kişinin günlük olarak rutin faaliyetlerinin de azalmasına neden olacak bir durum olmaktadır. Özellikle de kişilerde derin nefes alırken göğüs kemiğinin kabiliyetinin azalması da meydana gelecektir. Bel kısmında ya da deri kısmında bulunan eklemler üzerinde şişliğin olmasına neden olur. Bu iltihabın diğer organlara sıçraması sonucunda gözler, akciğer etkilenecektir. Gözlerde görme sorunu yaşanmasına neden olur. Bel kemiklerinde deforme görülmektedir. 

Kişilerin kemiklerine bağlamakta olan bir takım bağları ve de tendonlarında etkilenmesi sonucunda oluşacaktır. Kişilerin tendonları ağrıya ya da sertliğe neden olur. 

Tedavi

Kişilerde oluşan belirtiler sonucunda doktora başvurduğunuz zaman ilk olarak fizik muayenesi yapılması gerekmektedir. Kişilerin sırt ve pelvis bölgesinde röntgen çekilecek ve MR çekilerek dokularda bir zarar olup olmadığı da anlaşılacaktır. İltihaplı olup olmadığını anlamak amacıyla kişilerde sıklıkla kan testleri de yapılması gerekmektedir. Günümüzde kişilerde bu hastalık olduğu zamanlarda tedavisi mevcut olmamaktadır. Rahatsızlık azaltacak tedaviler söz konusu olacaktır. Kişilerin günlük faaliyetlerinde bir sınırlanma olmadan hayatına devam edebilmeleri söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kişilerin ağrı ve de yaşamakta olduğu sertliği azaltabilmek için bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar hem de hastalığın ilerlemesini durduracak ve diğer organların etkilenmemesi konusunda yardımcı olacaktır. Bir takım ilaçlar kişilerin hayatı içerisinde yaşamakta olduğu sorunların üstünden gelecektir. Birçok kişinin bel ağrıları ilerlemesi durumunda bu nedenle kişilerde hareket yeteneğinde azalma ve de kas güçsüzlüğünün olmasına neden olacaktır. Bu durumda ise kişilere fizik tedavi egzersizleri önerilmektedir. Bu egzersizler kişilerin sakat kalma ihtimalini önlemek amacıyla ve tekrardan kemiklerine esnekliğini kazandırmak amacıyla yapacak olduğu egzersizler olmaktadır. Kişilerin özellikle de göğüs kafesinde esnekliğini yitirecek olduğu için bu esnekliği tekrardan kazandırmak amacıyla yapılacak olan egzersizler kişilere fayda sağlamaktadır. Kişilerde ayrıca ilerlemesi durumunda ve kalça ya da dizlerini de bu hastalık çok etkiliyorsa o zaman suni eklem replasman cerrahisi uygulanması gerekmektedir. Bu eklemlerde ki olan iltihabında azaltılarak deforme olan kemikleri düzeltilmesini sağlayacaktır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle