İltihaplı Romatizma Tanısını Koyabilmek İçin Kullanılan Tahliller ve Sonuçları

İltihaplı eklem romatizması çok ciddi bir hastalık olmaktadır. Kişilerin diğer organlarına sıçraması ve bu organlar üzerinde ciddi kalıcı hasar bırakacak tehlikeli hastalık olduğu için her zaman erken teşhis edilebilmesi için doktor tarafından bazı testler istenmektedir.

İltihaplı Romatizma

Laboratuvar Testleri

İltihaplı romatizma hastalığı yetişkin olan bir bireyde %80 oranında kan tahlilleri sonucunda ortaya çıkmakta olan bir hastalık olmaktadır. Bu testler iltihaplı romatizma hastalığının tanısını koymak amacıyla kullanılmaktadır.

Bazı kişilerin otoimmün hastalıkları olması sonucunda bu durum kişilerin kan testi yapıldığı zamanlarda ortaya çıkacak olan rutin bir kan testi sonucunda da kanda ölçülebilen antikordur. Antikorlar her zaman için bağışıklık sisteminin en önemli parçası olarak kanımızda bulunmakta olan proteinler olarak ortaya çıkacaktır. Bu hastalığın normal aralığı bulunması için kullanılacak olan testlerde normal aralık her zaman için 14 IU/ml’den düşük olması gerekmektedir. 14 IU/ml veya üstü değerlerde her zaman için anormal yüksek olacağı için kişilerde pozitif yani hastalığın tanısı konulacaktır. Bir doktora iltihaplı eklem romatizması hastalığı şikayetleri ile baş vurduğunuz zaman eklemlerinizin şişliğini kontrol edecektir. Hareket ettirdiğiniz zaman aslında kolaylıkla değerlendirecek ve sizlerin cildinizi inceledikten sonra bir takım kan testleri ve röntgen filmi de isteyecektir. Kan testleri sonucunda bütün diğer olasılıklar ortadan kalkacaktır. Röntgen filmleri ile de kemiklerde bir hasarın olup olmadığı ortaya çıkacak, kişilerde kemik erimesi ya da kemik arasında boşlukların olup olmadığını ve kalsiyum yerleşip yerleşmediğini de röntgen filmleri sonucunda ortaya çıkacaktır.

Bazı kişilerde bu hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan da yapılmakta olan testlerde pozitif çıkma olasılığı bulunmaktadır.

Tahliller

İltihaplı romatizma hastalığı kişilerin sıklıkla eklemlerini etkilemekte olan ama diğer organlarını da yakından etkileyecek bir kronik otoimmün hastalık olması nedeniyle romatolog tarafından ilk olarak fiziksel muayene sonucunda klinik değerlendirmenin yapılabilmesi için kan testleri sonucunda kişilerin bu hastalığa sahip olup olmadığının doğruluğu için kullanılacak olan bir test olmaktadır. Hastalığın kişi vücudunda ne kadar yoğunlukta olup olmadığını da anlamak için doktor tarafından kan testleri istenecektir.

Anti-sitrülinatlı Peptit Antikoru (ACPA)

Hastalığın tanısını koyabilmek için kullanılmakta olan çok yaygın bir test olmaktadır. Kişilerin diğer romatizma hastalıklarından ayrılması için tanıyı koymak amacıyla iltihaplı romatizma hastalığı mı yoksa başka bir hastalık mı yaşadığını koymak için kullanılmaktadır. Bu test uygulanan kişilerde antikorları ve anti-mutasyona uğramış olan sitrülinmemiş olan antikorları için uygulanan test birkaç değişik türü bulunmaktadır. Bu testin eğer ki sonucu pozitif çıkması sonucunda kişilerin kullanacak olduğu anti-romatizmal ilaçlar sonucunda ve kişilere yapılacak olan biyolojik tedaviler sonucunda kan tahlilinin de bir süre sonra düşme meydana gelecektir.

Eritrosit sedimentasyon hızı (ESR)

ESR testi, eritrositlerin yani kırmızı kan hücrelerinin plazmadan ne kadar hızlı bir şekilde düştüğünü kanın renksiz olan sıvı kısmını test etmekte olan bir laboratuvar testi olmaktadır. ESR, plazmalarda bulunmakta olan bütün hücrelerden ve kimyasallardan etkileneceğinden sonuçların kesin olmaması mümkündür. Fakat bu test ile ilişkilendirme sınırlamalarına rağmen testin oranlarında genellikle iltihaplı romatizma hastalığı yaşamakta olan kişilerde yüksek olmaktadır. Röntgen filmi çekildikten sonra ortaya çıkmakta olan ve hastalığın kişinin aktiviteleri neticesinde artarak şiddetlenmesi neticesinde var olan eklem hasarının arması sonucunda riski ön görecek olan bir test olmaktadır. Bu nedenle de hastalığın tedavisine kişinin olumlu bir şekilde yanıt verebilmesi için çok önemli bir test olmaktadır.

Sizlerden kan örneği alarak yapılmaktadır. Bu hastalık sonucunda kişilerin tanısı konulabilmesi için farklı yaş gruplarında ki kişilere göre belirlenir. Fakat yapılan laboratuvar teknikleri sonucunda değişiklik gösterir. 

Eritrosit sedimentasyon hızı (ESR)  
50 yaşın altındaki erkekler 15 mm
50 yaşın üzerindeki erkekler 20 mm
50 yaşın altındaki kadınlar 20 mm
50 yaşın üzerindeki kadınlar 30 mm
Çocuklar 3 – 13 mm

 

 C-reaktif protein (CRP)

CRP insan kanında bulunan bir protein olmaktadır. Vücutta iltihaplanma neticesinde CRP seviyeleri her zaman için yükselecektir. Romatizma hastalığının iltihaplı olup olmadığını anlamak için yararlı ve de çok önemli olan bir test olmaktadır. Kişilerde iltihaplanma tespit edilmesi sonucunda bu iltihabın tam olarak nerede olup olmadığını anlamak için test yeterli olmayacaktır. Yüksek olan ESR ve CRP birlikte alındığı zamanlarda tek başına CRP kan testine göre eklem hasarının daha iyi bir sonucunu verecektir. Bununla birlikte erken iltihaplı romatizma hastalıklarının bir yıldan daha kısa bir süre içerisine belirtilerini röntgen filminde görülmesini sağlayacak eklem hasarına neden olan bu hastalığın ilerlemesini azaltacaktır. Kan testi sonuçlarında ortaya çıkacaktır.

Tam kan sayımı (CBC)

CBC kan testleri kırmızı ve beyaz kan hücrelerini, trombositleri ve böbrek fonksiyonlarını belirleyecek olan ve kanda ki ürik asit miktarının da ortaya çıkacak olan kimyasal seviyeleri ölçmek amacıyla kullanılmakta olan bir test olmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle