İltihaplı Romatizmanın Vücuda Etkileri ve Alınabilecek Önlemler
İltihaplı Romatizma, uzun süreçte ölümcül hastalıklardan biri haline gelebilir. Bu yüzden gerekli olan tüm tedavi süreçlerinin başarılı bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
İçindekiler
İltihaplı Romatizma Hastalığı
Başlı başına bir hastalık olarak düşünülmemesi gereken romatizma hastalığının iltihaplı romatizma hastalığına dönüşmesi, oldukça tehlikeli bir süreci beraberinde getirmektedir. Tipik anlamda eklem kemikleriyle beraber el ve ayakları da etkileyen bu hastalık, aşırı yıpranma ve aşınmalar sonucunda oluşmaktadır. Şişme ve ağrılarla kendini belli eden iltihaplı romatizma, kemik erimesine sebep olabilir. Sadece bununla da sınırlı kalmayarak gözleri, akciğerleri ve deriyi de etkiledikten sonra doku ve organlara zarar verebilmektedir. 40’lı yaşlardan itibaren görülebilen bu durum kadınları daha çok etkileyebilir. Yazımızın devamında hastalığın belirtileriyle birlikte en çok araştırılan ‘iltihaplı romatizma öldürür mü’ sorusuna da yanıt veriyor olacağız. Bu anlamda hastalık için yapılması gereken tedbirleri de aktarmaya devam edeceğiz.
Belirtileri
Başlangıçta duyarlı ve hassas olan eklemler daha sonra şişerek hararetli bir hâl alabilmektedir. Bununla birlikte aşırı kilo kaybı, ateş, deride meydana gelen şişlikler ve eklemlerde ortaya çıkan ağrılar yaşanabilir.
Erken evrede el ve ayaklarda daha çok etkili olan iltihaplı romatizma, sürecin ilerlemesiyle beraber diz ve ayak bilekleriyle kalça, dirsek ve omuzlarda etkisini gösterebilir.
Genel belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- 1 aydan uzun süren eklem ağrıları
- Sabah uyanıldığında yarım saatten fazla devam eden harekette güçlük
- Eklemlerde şişme ve kızarma
- Farklı eklemlerin etkilenmesi
- Eklemlerin vücudun her iki yanında simetrik hale gelmesi
Nedenleri
İltihaplı romatizma nedenleri konusunda sunulacak bilgilere dikkat etmenizde fayda var. Daha çok kadınları etkileyen bu hastalığın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- İltihaplanmalar
- Hormonsal durumlar
- Genetik faktörler
- Sigara tüketimi
- Aşırı kırmızı et tüketimi
- C vitamininin yeteri kadar alınmaması
İltihaplı Romatizma Öldürür mü?
Yapılan araştırmalarda iltihaplı romatizmanın, insanın yaşam süresinin 10 yıl kadar kısalttığı saptanmıştır. Bazı damar ve kalp hastalıklarına benzer bir şekilde ölümcül olabilen bu hastalık, sigara tüketimiyle birlikte daha çok ortaya çıkabilmektedir. Yine yapılan araştırmalarda bu hastalığın ortaya çıkış sürecinin yüzde 40 çevresel durumlar ve yüzde 60 genetik durumlar olduğu belirtilmektedir. Ayrıca hastalığın ağır bir şekilde ilerlemesine neden olan en etkili faktörün sigara tüketimi olduğu da aktarılmaktadır.
İltihaplı romatizma teşhisinin konulmasının hemen ardından gerekli tedavi süreci mutlaka başlatılmalıdır. Çünkü bu hastalık oldukça tehlikelidir ve ölümcül sonuçlara davetiye çıkarabilir.
Romatizmal hastalıkların tamamı tehlikelidir ve tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir. Bu yüzden belirtilerle ilgili yaşanan süreçleri kontrol altına alarak hemen bir doktora görünmeli ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Pek çok organa zarar verdiği bilinen iltihaplı romatizma, tükürük bezleri ve gözyaşı hücreleri başta olmak üzere salgı bezlerini de etkilemektedir. Neredeyse tüm dokulara zarar veren bu hastalıkla birlikte sinir sistemi, tiroid bezi, kas sistemi, karaciğer, böbrek ve akciğerler de etkilenebilmektedir. Yetişkinlerde ağız ve göz kuruluğuna neden olabilen hastalık ayrıca tat duyusunda değişmelerle kendini gösterebilir. Gözlerde ise kaşıntı ve kızarıklık durumu yaşayan yetişkinlerin hızlı bir şekilde tedavi olması gerekmektedir.
İltihaplı Romatizma ile Nasıl Mücadele Edilir?
İltihaplı romatizma ile mücadele etmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken pek çok etken vardır. Öncelikle ağız kuruluğunu engellemek adına tükürük salgılarını artıran ilaçlar kullanılabilir. Buna ek olarak şekersiz sakızlar çiğnenebilir. Elbette bunlar doktorun önereceği durumlara göre tercih edilmelidir.
Düzenli olarak diş fırçalama, diş ipinin kullanılması, gargara yapılması ve ağız sağlığının kontrol altına alınması gerekir. Ayrıca ağızda meydana gelebilecek olan enfeksiyonları önlemek de, iltihaplı romatizmaya karşı alınacak tedbirlerden biridir. Yüksek hava akımının olduğu yerlerden uzaklaşmalı, nemsiz bölgelerde durmamalı ve sürekli temiz hava alınmalıdır. Son olarak cilt kuruluğuna neden olan tüm faktörlerden uzak durmalı ve aşırı sıcak su kullanılmamalıdır.
İltihaplı romatizma hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler bu şekildedir. Bu hastalığın tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçları beraberinde getirdiğini unutmayın.