İltihaplı Romatizma Belirtileri ve Teşhis

İltihaplı eklem romatizması kişilerde eklemlerinde iltihabın olmasına neden olan çok ağrılı ve de bulunduğu eklem üzerinde şişmenin yanı sıra şiddetli ağrının ve de tutulmaların meydana gelecek olduğu yaygın ve de kronik olan bir hastalık olmaktadır.

İltihaplı Romatizma

İltihaplı Romatizma

İltihaplı romatizma eklemlerde bulunan sinovyum yani zarın iltihaplanması sonucunda oluşacak bir rahatsızlık türü olmaktadır. Kişilerin eklemleri üzerinde şişlik, sıcaklık hissi ve de sıklıkla ağrı meydana gelmesi söz konusu olacaktır.

Eklem zarının kızarması sonucunda bu bölge içerisinde kan artışında ciddi oranda bir artma meydana gelecektir. Bunun sonucunda iltihaplı eklem romatizmasında kişiler bölge üzerinde her zamankinden daha da sıcaklık hissetmeleri söz konusu olacaktır. Ayaklarda, ellerde, bacaklarda ve dizde sıklıkla görülen bu durum her yaşta insanı etkileyecek ciddi bir hastalıktır. Bebeklerde ya da yetişkin bir insanda görülmesi durumunda sadece bulunduğu eklemin iltihaplanması ile kalmayacaktır. Aynı zamanda da diğer organlara da zarar verecektir. Deri, gözlerde görme kaybı, akciğer de nefes sorunları, kalpte sorun gibi nedenlere olacağı için tedavisi için bir romotolog doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Kişilerde sinovyum yani eklem zarının hücrelerinin iltihaplanması sonucunda ve bu iltihabın orada birikmesi neticesinde kaynaklanacak bir durum olmaktadır. Eklem ağrısı sinir uçlarının iltihap tarafından tahriş olması sonucunda ya da eklemlerde bulunan kapsülün şişerek gerilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Eklemlerde bulunan kapsül bu durum içerisinde gergin kalacaktır. Bunun sonucunda sizler ekleminizi uygun bir şekilde hareket ettiremeyecek duruma gelebilirsiniz. İlerleyen durumlar içerisinde bakıldığında kişilerde deforme olduğu için şekil bozuklukları meydana gelmesine neden olur. 

Belirtileri

İltihaplı romatizma yaşamakta olan bir kişinin sıklıkla belirtileri zaman içerisinde şiddetlenmiş olsa da bir süre sonra geçer ve bir süre sonra tekrar başlayacaktır. Kişilerde normal durumdan daha da kötüleşmesi sonucunda bir alevlenme olur. Ve kişinin birazdan yazacak olduğumuz belirtileri giderek daha da kötüleşmesi söz konusu olacaktır. Eklemlerinde ciddi bir ağrı olacağı gibi aynı zamanda da şişmenin de meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Bu eklemlerde ki ağrı eklem zarının kızarması sonucunda müdahale edilmediğinde daha da iltihaplanır. Bu nedenle de iltihabın her artması giderek daha da şiddetlenen ağrının olmasına neden olacaktır. Şişlik zaman içerisinde kendisini eklem üzerinde giderek daha da hissettirecektir. Kişilerde özellikle de sabah uyandığı zaman içerisinde ilk yarım saat kadar sürecek olan eklemlerinde ki sertlik hissi zaman içerisinde ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle de sertlikten kaynaklanarak kişiler eklemlerini oynatamayacak duruma geleceklerdir. Kişilerde yorgunluk sıklıkla görülmektedir. Bu yorgunluk bir insanın dinlendiği zamanda geçmeyecek olduğu kadar yorucu olacaktır. Hastalığa bağlı olarak bazı kişilerde depresyon ve de sinirlilik hali gözlemlenecektir. Kişilerde ilerleyen evreleri içerisinde anemi hastalığı görünmektedir. Genel olarak kendisini hasta hissetmesi, sıcak ve de terleme gibi grip tarzında belirtileri olacaktır. Kilo kaybı bazı kişilerde görülmektedir. İltihaplı eklem romatizmasına bağlı olarak kişilerde gözlerinde iltihaplanma görülmektedir. Ve körlüğe kadar gidebilir.

Akciğer ve kan damarı ya da kalbin çevresinde ki zarın iltihaplanması durumu da bazı kişilerde olmaktadır. İltihaplı eklem romatizmasının belirtileri genellikle yavaş başlamaktadır. Çoğu kişilerde belirtileri arasında sabahları yarım saat ya da yarım saatten daha uzun süren sertlik ve ağrı ile başlamaktadır. 

Teşhis

Teşhisin konulabilmesi için yukarıda yazmış olduğumuz belirtileri yaşamakta olan kişiler Romatologlara gitmesi gerekmektedir. Doktorun ilk olarak şikayetlerinizi dinledikten sonra yapacak olduğu ilk fiziksel müdahale olmaktadır. Ardından kişilerin eklem içerisinde herhangi bir sorun olup olmadığını ve kesin teşhisin konulabilmesi için bir takım kan testleri ve bir takım görüntüleme testleri isteyecektir. Bunların sonucunda kişilerde kesin tanı konulmaktadır. Yapılmakta olan kan testleri sıklıkla Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) ve de C-reaktif protein (CRP) olmaktadır. Bu kan testi kişiden alınan kanın laboratuvarda incelenmesi sonucunda eğer ki değerler her iki testte de yüksek çıkarsa kişilerin vücudunda iltihap olduğu anlaşılacaktır. Fakat bu testler iltihabın nerede ve nasıl olduğunu anlatmaya yetmeyecekti. Bu durumda da bunları anlayabilmek için kişilerden bir takım görüntüleme testleri istenecektir. Bu testler içerisinde ilk olarak röntgen filmi bulunmaktadır. İltihabın kemiklere ne oranda zarar verdiğini anlamak amacıyla yapılacak olan bu test yeterli olmayacaktır. Çünkü iltihaplı eklem romatizması birçok dokuya ve de sinirlere zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle de kişilerin her zaman bilgisayarlı tomografi ya da sıklıkla MR çekilmesi sonucunda dokularda ve sinirlerde bir zarar olup olmadığı anlaşılacaktır. Ayrıca bazı kişilerde son zamanlarda gelişen tıp teknolojisinde ultrasondan da yararlanılmaktadır. Bu kişilerin daha hızlı bir şekilde eklemlerinde ki sorunların ortaya çıkarılması amacıyla kullanılacaktır.

Doktor tarafından tanının konulabilmesi için bu testlerin yapılması gerekmektedir. Bu sayede romatizma hastalığınızın da diğer hastalıklardan ayırt edilerek gerçek tanısının konulması söz konusu olacaktır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle