İltihaplı Romatizma için Bitkisel Tedavi Yöntemleri ve Canan Karatay Tavsiyeleri

İltihaplı romatizma tedavisinde; ilaç tedavisi ve fizik tedavi egzersizlerinin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Canan Karatay ve İbrahim Saraçoğlu’nun iltihaplı romatizma tedavisine yönelik tavsiyeleri vardır.

İltihaplı Romatizma için Bitkisel Tedavi Yöntemleri

İltihaplı romatizma; vücudun herhangi bir yerindeki eklemleri etkileyebilen, eklemlerin dış etkenlerden korunmasını sağlayan bursae (bursa) adı verilen sıvı dolu keseciklerin iltihaplanması durumunda çıkar. İltihaplanmanın gerçekleştiği bölgede bulunan eklemlerde şiddetli ağrılara ve şişmeye neden olabilir. Sabah erken saatlerde ve gece yatmaya yakın saatlerde daha şiddetli olarak hissedilen bu iltihaplı romatizmanın neden olduğu kemik ve eklem ağrıları sıcak bir duş alarak veya belirli egzersizleri yaparak geçici bir süreliğine iyileştirilebilir.

İltihaplı romatizma tedavisinde romatologlar tarafından amaçlanan şey; iltihaplanmayı durdurarak ağrıların hafiflemesini sağlayarak kişinin yaşam kalitesini yükseltmektir. Uzmanların reçete ettiği ilaç tedavilerinin yanı sıra romatizma için fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması da iyileşme sürecini hızlandıracaktır. İltihaplı romatizma hastalığında bitkisel tedavi yöntemlerinin kullanılması da tedavi sürecini hızlandırmak hatta kimi zaman ilaç tedavisine gerek kalmadan belirtilerde iyileşme sağlayarak belirtilerin hafiflemesini sağlar.

İltihaplı romatizma tedavisinde ilk önce yapılması gereken uzman bir doktora görünerek; onun önereceği tedavisinin uygulanmasıdır. Bitkisel tedavi yöntemlerini doktorun önerdiklerini ek olarak uygulanmalıdır.

Bitki Çayları

Zerdeçal Çayı

Bitki çayları; iltihaplı romatizma hastalığının tedavi sürecini hızlandıran önemli bir seçenektir. Bilindiği gibi; zerdeçal vücudumuzdaki neredeyse her problemin çözümünde önemli rol oynamaktadır. İltihaplı romatizma hastalığının tedavi sürecinde zerdeçal çayı içmek; hastalığın neden olduğu belirtilerin hafiflemesinde rol oynayacaktır. İçerdiği anti-inflamatuar etki sebebiyle; hastalığa neden olan iltihaplanmanın iyileşmesini sağlayacaktır. Zerdeçal çayının tarifi ise oldukça basittir. Kaynamakta olan 2 su bardağı kadar suya 1 yemek kaşığı zerdeçal eklenir. Zerdeçal eklendikten sonra 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Hazırlanan bu çay sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere içilir. Bu bitki çayının taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Bu yüzden bir günde tüketebileceğinizden daha fazla yapmayınız.

İbrahim Saraçoğlu – Isırgan Otu ve Kiraz Sapı Kürü

Isırgan Otu ve Kiraz Sapı

İltihaplı eklem romatizmalarına iyi gelen bir diğer tarif Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun vermiş olduğu ısırgan otu ve kiraz sapı kürüdür. Kullanacağımız malzemeler; ısırgan otu, kiraz sapı ve sudan ibarettir. Saraçoğlu; bu hazırlayacağımız kür ile iltihaplı romatizma belirtilerinde iyileşme görebilmek için 21 gün boyunca tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir. Isırgan otu ve kiraz sapı kürünün nasıl yapılması ve tüketilmesi gerektiğini anlatmaya başlayalım. Yarım litre suya; kaynamaya başladıktan sonra 25-30 adet kiraz sapı ekleyip kısık ateşte 3-4 dakika kısık ateşte kaynatalım. Ardından 1 tatlı kaşığı kadar ısırgan otu ekleyip 5 dakika demlenmesini bekleyelim. Hazırlanan bu karışım; süzüldükten sonra yarısı kahvaltıdan 1 saat önce, diğer yarısı akşam yemeğinden 1 saat önce tüketilmesi gerekmektedir. Kürün tam olarak etkisini gösterebilmesi için 21 gün boyunca ara vermeden tüketilmesi gerekmektedir. Bu sürenin sonunda bir hafta ara vermeden yeni bir küre başlanmaması da tavsiye edilir.

Isırgan otunun renginin beyazlamış olması veya nemli olması taze olmadığı anlamına gelir. Aktarlardan alırken buna dikkat edilmesi gerekir.

Canan Karatay Tavsiyeleri

Canan Karatay; iltihaplı romatizma ağrıları ve ileriki yaşlarda eklem ve kemiklerde meydana gelen ağrıların en önemli tedavisinin vücudu hareket ettirerek sıcak tutulmasını sağlamak olduğunu belirtmektedir. Vücudun hareket ettirerek ısınmasını sağlamak romatizma ağrılarının hafiflemesini sağlayacaktır. İltihaplı romatizma ağrıları özellikle geceleri daha da hissedilir olacaktır. Bunun nedeni; vücut sıcaklığının geceleri daha da düşmesi ve sıcaklığın düşmesi sonucunda eklemlerin sertleşerek iltihaplı romatizma ağrılarının daha fazla hissedilir olmasıdır. Canan Karatay eklem ve kemik ağrılarına neden olan iltihaplı romatizma tedavisinin çözümü olarak sıcak su banyosu yaparak veya vücudun hareket ederek sıcak tutulmasını sağlayarak gerçekleşeceğini belirtir. Karatay; vücudun özellikle geceleri sıcak tutulmasını sağlamak için ülkemizde üretilen yün battaniyelerinin alınıp yataklarındaki çarşafların altına sermelerini tavsiye eder. Siirt’te üretilen saf yün veya tiftik yün battaniyeler mevsim fark etmeksizin vücudu sıcak tutarak romatizmal veya kronik eklem ağrılarını hafifletecektir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle