İltihaplı Romatizma Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süreci

İltihaplı romatizma hastalığı tedavi edilmezse omurga, bel, kaslar, akciğer, gözler ve kalp gibi organları da etkileyecek olan ciddi ve de kronik olan iltihaplı bir hastalık olmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmiyor olsa da otoimmun hastalıkları sebebi ile meydana geldiği düşünülmektedir.

İltihaplı Eklem Romatizması

İltihaplı Eklem Romatizması

İltihaplı eklem romatizmasının olması nedenleri arasında sıklıkla kişilerin hayatı içerisinde yaşının ilerlemesi sonucunda ortaya çıkacak olanlar kemik erimesi çok etkili olmaktadır. Bu hastalığın nedeniyle kemik erozyonu meydana gelecektir. Bu da eklemlerde deforme olmaya ve ağrılı bir sürecin başlamasına neden olur.

Sıklıkla eklemlerde oluşan iltihap omurilik, kalp ve akciğer gibi organlara da zarar vermesi ile bilinmektedir. Ciddi zararları olanlar bu rahatsızlık kişilerde fiziksel olarak engellerin olmasına neden olmaktadır. Kişiler özellikle de eklem bölgesi üzerinde sıcaklık hissetmektedir. Bu sıcaklık nedeniyle birçok kişi rahatsızlık geçirmektedir. Eklemlerde şişme görülecektir. Bu şişlik ilerlemesi sonucunda kişilerin hayatı içerisinde bulunan hastalığın nedeni olarak kemiklerde deforme olmasına sebebiyet verecek ve aynı zamanda da kişilerin kemik kaybı yaşamaları da sıklıkla görülmekte olanlar bir sorun olacaktır. Bu hastaların ellerinde oluşmakta olanlar şekil bozuklukları görülmektedir. Sıklıkla küçük kemikleri tutmaktadır. Belirtileri arasında kişinin sabah uyandığı zamanlarda görülmekte olanlar eklemlerinde ki sertlik nedeniyle de sıkıntılı zamanlar geçirecektir. Bu eklemlerde ve kaslarda görülmekte olanlar sertlik belirtileri arasında genellikle ilk yarım saat içerisinde kaybolur. Bazı kişilerin belirtileri arasında bel kısmında sıklıkla ağrının olması belini hareket ettiremeyecek duruma gelmesine neden olur. Dizdeki iltihaplı romatizma hastalığı hem şekil bozukluğu gibi belirtiler gösterirken aynı zamanda da kişilerin dizlerinde hareket kaybının ve de deforme olmasına sebebiyet verecektir.

Ayakta olduğu zamanlarda hastalarda iltihaplı romatizma hastalığına kortizon gibi ilaçlar enjekte edilerek, kortizon tedavisi uygulanacaktır. Bu kortizon tedavisi diğer eklemlerde de yapılacaktır.

Tedavisi

İltihaplı romatizma hastalığını tedavi etmek amacıyla uygulanacak yöntemler için kişilerin ilk olarak tanısının konulması gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla hastalara belirtileri başlaması sonucunda her zaman için ilerlemesini önlemek amacıyla kesin bir tedavi yöntemi uygulanması gerekiyor. Bunun içinde bazı kan testleri ve de görüntüleme testlerinin uygulanması gerekmektedir.

İlaçlar

Kesin tanı konulduktan sonra kişilere bir takım ilaçlar doktor tarafından reçete edilecektir. Bu reçete edilmekte olan ilaçlar her zaman kesin tedavi yöntemi olmasa bile hastalığın ilerlemesini kesin olarak durduracak yöntemlerin başında gelmektedir. Bu nedenle de kişilere nonsterodial anti inflamatuar ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar kişilerde eklemlerinde bulunan ağrının giderilmesi amacıyla reçete edilmektedir. Sıklıkla doktor tarafından ilk olarak kortizon uygulanmadan önce bu tarz ilaçlar verilir. Ayrıca kişilere antiromatizmal ilaçlarda verilecektir. Bu sayede ilaçları düzenli olarak kullanması sonucunda kişilerin dokularında meydana gelecek olan ciddi hasarın önlenmesi hedeflenmektedir. 

Fizik Tedavi

Doktor tarafından kişilere uygulanacak olan ilaç tedavisinin daha iyi sonuç vermesi amacıyla uzman bir fizyoterapiste yönlendirileceksiniz. Bunun sonucunda kişilerin uygun olan fizik tedavi egzersizleri yapması eklemlerde bulunan hareket kabiliyetinde oluşan azalmanın aza inmesini sağlayacaktır. Kişilerin el eklemlerinde ya da ayak eklemlerinde ki oluşan ağrı nedeniyle gündelik aktivitelerinde azalma görülecektir. Uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapacak oldukları fizik tedavi egzersizleri sonucunda kişiler daha hızlı bir şekilde iyileşme gösterecektir.

Kortizon

Kişiler ilaç tedavisine ve de fizik tedaviye yanıt vermemesi durumunda en fazla 3 defa olmak şartıyla kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi hastalara doktor tarafından uygulanması gerekmektedir. Her zaman için hastaların en çok etkilenmekte olan eklemlerinde ki bu ağrı ve de şişliği azalması amacıyla iğne yolu ile enjekte edilecek kortizon tedavisi ağrının hafiflemesini ve diğer belirtilerin azalmasını sağlayacak olan bir tedavi yöntemi olmaktadır.

Cerrahi Yöntem

Eğer ki kişilerde uygulanacak olan tedaviye geç kalınması sonucunda ya da kişilerin eklemlerinde bulunan hasarın çok büyük olması neticesinde doktor tarafından eklemin onarılması için cerrahi yöntem uygulanması söz konusu olacaktır. Bunun için kişilerde etkilenmiş olan eklem astarının çıkarılması söz konusu olur ya da tendonların onarılması da mümkün olacaktır. Cerrahi yöntem uygulandığı zamanlarda kişilerde kaybolmuş olan eklemlerde ki hareket kabiliyetinin tekrardan kazandırılması söz konusu olacaktır. Cerrahi yöntemlerden birisi de ortak füzyondur. Bunun sonucunda eklemin normal bölgesinde tekrardan hizalanması söz konusu olacağı için kişilerde ağrının dinmesi hedeflenmektedir.

Eklem replasmanı ise cerrahi yöntem uygulanarak yapılan ve çok eklem kaybı ve kemik kaybı yaşamakta olan kişilere uygulanmakta olan bir yöntemdir. Bu sayede kişilere metal ya da plastikten yapılmış olan bir protez uygulanmaktadır. 

Sülük

İltihaplı eklem romatizması yaşamakta olan kişilere son zamanlarda sıklıkla sülük tedavisi önerilmektedir. Sülüğün tükürük bezlerinde bulunan bir salgının etkisi son derece eklemlerde olan tahribatı onarmak konusunda başarılı olduğu gibi aynı zamanda da kan pıhtılaşmasının da önüne geçecek ciddi bir durumdur. Hastaların kullanmakta olduğu kimyasal ilaçların, enjekte edilmekte olan kortizonun birçok yan etkisi bulunduğu gibi maliyetli bir tedavi süreci insanları beklemektedir. Sülük oldukça uygun maliyeti olan ve de birçok iltihaplı romatizma hastasının kullanması sonucunda herhangi bir komplikasyona neden olmaması için başarılı bir şekilde tedavilerinde ilerleme gözlemlenmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle