Dejeneratif Artrit Nedenleri Ve Tedavisi

Eklem kıkırdaklarının zedelenmesi nedeniyle eklemlerde yeni kemiklerin oluşması sonucunda oluşan bu rahatsızlık osteoartrit eklem hastalığı olarakta adlandırılmaktadır.

Dejeneratif Artrit

Dejeneratif Artrit diğer bir adıyla Osteoartit denmektedir. Halk arasında ise kireçleme olarak

Dejeneratif eklem hastalığı

bilinmektedir. Dejeneratif Artrit nedeni tam olarak bilinmese de yaşın ilerlemesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kıkırdak çevresinde yeni kemiklerin oluşması sonucunda ortaya çıkacak olan beraberinde ağrının ve kas güçsüzlüğününde belli olacağı bir hastalık olmaktadır.

Nedenleri

Dejeneratif Artrit 40 yaşından sonra görülmekte olan bir hastalıktır. Yaşlanma sonucunda eklem kıkırdaklarında bir takım değişikliklerin olması mümkün olacaktır. Erkeklere oranla kadınlarda Dejeneratif Artrit oluşması daha fazla görülmektedir. Kadınlarda neden daha çok görüldüğü konusunda birçok araştırma yapılmış olsa bile tam olarak günümüzde nedeni bilinmemektedir. Kilolu olan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Yıllar boyunca dizlerin aşırı kilolu olan insanları taşıması sonucunda ortaya çıkacaktır. Bazı yandaş hastalıkların sonucunda da ortaya çıkması görülmektedir. Gut, paget hastalığı, septik artrit ve kalça çıkıklığının olması bu hastalığın meydana gelmesinde önemli biçimde rol oynamaktadır.

Dejeneratif artrit hastalığında en çok şikayetlerden biride ağrıdır. ağrı daha çok zonklama şeklinde görülmektedir. Kişide dinlenme sonucunda ağrıların azaldığı gözlemlenmiştir.

Belirtileri

Doktora çok şiddetli ağrı nedeniyle başvurmaktadır. Hasta ilk başlarda dinlendiği zamanlarda bu ağrı ortadan kalkacaktır. Fakat hastalık ilerlediği zamanlarda dinlenme sırasında da kendisini gösterecektir. Tutukluk olduğu gözlemlenmiştir. Daha çok sabahları ortaya çıkacak ve uzun süren hareketsizlikten sonra ortaya çıkması gözlemlenmiştir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta gündelik işlerini aksatacak duruma gelecektir. Nadirde olsa şekil bozuklukları gözlemlenecektir. Dejeneratif artrit rahatsızlığına sahip olan bir insanda zaman içerisinde bu yakınmalar azalmış olsa bile yıllar içerisinde yeniden ağrılar oluşacaktır.

Risk Faktörleri

  • Obezite;
  • Genetik;
  • Diyabet tarzı hastalıklar;
  • Eklemlerde oluşan hasarlar.

Tanısı

Zonklama tarzında oluşan ağrılar geçmek bilmiyorsa bir doktora başvurmak gerekmektedir. Doktor Dejeneratif artrit tanısı koyabilmesi için röntgen filmi isteyecektir. Bazı durumlarda osteoartrite röntegen filminde görülmeye bilir. Bu nedenle de hekim kan testlerini de isteyecektir. Bu hastalığın kesin tanısını koyulması için bir test bulunmamaktadır. Sadece bazı romatizma hastalıklarının olup olmadığı konusunda bilgi verecektir. Hastada eklem şişliği olması sonucunda eklem sıvısının incelenmesi için eklem sıvısı alınarak mikroskop altında inceleme yapılabilir. 

Hangi Eklemlerde Daha Çok Görülür?

  • Bel;
  • Diz;
  • Ayak bilekleri;
  • Kalça Kemiği.

Tedavisi

Kilolu insanlarda daha sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle de hastanın ideal kilosuna inmesi için bir takım diyetler önerilmektedir.

Kireçlemesi olan kişiler her zaman için yürüyüş yapması gerekmektedir. Yürüyüş yaparken ağrınız olduğu zaman yürüyüşü sonlandırmanız önerilmektedir. Yürüyüş yaparken ağrınız oluyorsa her zaman için kondisyon bisikletleri ile egzersiz yapabilirsiniz. 

Kireçlemenin olduğu yerlerde eğer ki şişme belirgin değilse o halde hastanın sıcak uygulamaları ve kaplıcalardan faydalanmasında yarar görecektir. Eklemlere kayganlaştırıcı sıvı enjekte ederek, eklemlerdeki kireçlemenin azalmasını sağlayacaktır. Eğer eklemlerde şişlik meydana geliyorsa o zaman eklem içine kortizon enjekte edilebilir. Doktorun ön görmesi sonucunda her fizik tedavisi uygulanacaktır.Fizik tedavi her zaman için diz kapağında kireçleme olan kişilerde ve başlangıç evresinde etkili olmaktadır. Eğer kireçleme ilerleyen seviyelere ulaştığı zamanlarda etkisini kaybedecektir. Cerrahi müdahale ise hafif ve orta seviyede olan kireçleme yöntemlerinde son derece başarılı olmaktadır. 

Bütün tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen bir türlü olumlu sonuç alınamaması durumlarında diz protezinin takılması söz konusu olacaktır. Bu yöntem daha çok 65 yaş üzerindeki insanlarda daha etkili bir yöntem olarak uygulanmaktadır.

İlaç

  • Ağrı kesiciler şiddetli ağrının dinmesinde son derece etkilidir;
  • NSAID ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların steroid olmaması gerekmektedi;
  • Dıştan uygulanacak olan ilaçlar ağrıyı hafifletmek için deriye uygulanmalıdır. Kapsaisin, mentol, diklofenak gibi ilaçlar alınmalıdır;
  • Anti – inflamatuar ilaçlar.

Nasıl Beslenmek Gerekiyor?

Özellikle kilolu olan hastaların bir an evvel kilo vermesi için diyet yemekleri tüketmelidir. Daha çok sebze ağırlıklı beslenmeleri gerekiyor.

Kireçlemeyi Önlemek İçin Ne Yapmalısınız?

  • İdeal kilonuzu korumanız gerekmektedir;
  • Düzenli olarak egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz;
  • Yaş ilerlediği zaman riskli hareketlerden kaçınmalısınız.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle