Osteoartroz Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Günümüzde en sıklıkla görülmekte olan eklem hastalığına verilen isim olmaktadır. İlerleyen yaşlarda görülme olasılığı daha fazladır.
Osteoartroz
Eklem hastalıkları içerisinde en çok görülmekte olan hastalık türüdür. Halk arasında kireçleme olarak da bilinmektedir. İnsanların ilerleyen yaşlarında olduğu anlaşılmaktadır. Kemikleri birbiri ile tutmakta olan eklemlerin yumuşak ve akışkan bir dokusu bulunmaktadır. Zamanla bu doku kendiliğinden yok olacaktır. Ve bu nedenle iki kemik arasında sürtünme meydana gelir. İşte buna osteoartroz yani kireçleme denilmektedir. Eklemlerde oluşan bu kıkırdakların hasar görmesi sonucunda kemik dokusunda da değişiklikler olabilir. Kemiklerde büyüme ya da eklem kenarlarında çıkıntıların olması söz konusudur. İleri yaşlarda olan kişilerde görülme olasılığı daha fazla olmaktadır. 40 yaşından daha önce bir insanda görülmesi çok nadirdir. 70 yaşında olan insanların %75’inde bu rahatsızlık oluşacaktır. Bazı ailelerde hastalığın görülme olasılığı daha fazla olmaktadır. Dizlerde ve ellerde görülmekte olan kireçleme daha çok kadınlarda görülmektedir. Kalça eklemindeki kireçleme ise eşit oranda görülmektedir.
Nedenleri
Kilo fazlası olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Şişmanlık nedeniyle eklemlerin üzerine binen yükler kişinin hayatını son derece olumsuz yönde etkileyecek ve de kireçleme olmasına neden olacaktır. Bazı kişilerin eklemlerinde doğuştan olarak bozukluklar görülmektedir. Ya da kaza sonrasında bir travma geçirdiğinde kireçleme riskinin artacak olduğunu unutmamak gerekiyor. Osteoartrit hastalığı tek başına görüleceği gibi kendisine eşlik edecek olan iltihaplı eklem hastalıkları nedeniyle de oluşabilir.
İlk ortaya çıkmasında şişliklerin görüleceği gibi aynı zamanda da kızarıklıklarda olabilir. Bu nedenle de gut hastalığı ile karıştırılması olağandır. Osteoartrit ellerde ve ayaklarda sıklıkla görülüyor olsa bile boyun bölgesinde ve de bel bölgesinde de görülecektir.
Belirtileri
- Hareketlerde kısıtlanma olacaktır;
- Dayanılmaz denecek şekilde ağrısı olacaktır;
- Kemik çıkıntıları sebebi ile bulunduğu yerde şişlik meydana gelebilir.
- Hareket ettikçe çıtırdama sesi gelmesi mümkündür.
- Ağrı daha çok günün ilerleyen saatlerinde ve de hareket içerisindeyken görülmektedir;
- Kaslarda zayıflama;
- Güçsüzlük;
- Sık sık kramp oluşur.
Kas güçsüzlüğü nedeniyle kireçlemenin olacağı bilinmektedir; Bazı spor dallarından kaynaklı olarak görülmektedir. Daha önceden oluşan eklemlerin iltihaplanmasından kaynaklı olarak görülmesi mümkün olacaktır.
Teşhis
Hastalar hangi doktora gideceklerini genellikle bilmiyorlar. Kireçleme hastalığında her zaman için Fizik Tedavi hekimine gidilmesi gerekmektedir. Kişinin şikayetleri ve yapılacak olan muayene sonucunda tanının konulması son derece kolay olmaktadır. Fakat bunun yanı sıra eklemlerin filmlerininde çekilmesi osteoartrit tanısını koymakta yardımcı olacaktır. Kireçleme hastalığını ortaya çıkaracak herhangi bir kan testinin bulunmadığını da belirtmek istiyoruz.
Tedavisi
Kemiklerin birbirlerine değmesi sonucunda aşınan kıkırdakların tekrardan yenilenmesi günümüzde mümkün değildir. Bu nedenle de Kireçlemeyi geçirtecek olan bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Sadece kıkırdağın daha fazla zarar görmemesini sağlayacak tedavi şekilleri kullanılmaktadır. Osteoartrit ilk zamanlarında kıkırdak zedelenmesinin farkına varıldığı zaman bunun önüne geçmek için müdahalelerde bulunulacaktır. Şişman kişilerde daha çok görüldüğü için kilo kaybı olması gerekmektedir. Düzenli olarak kas egzersizlerininde faydası olacaktır. Ağrının çok fazla olması durumunda ağrı kesiciler kullanılabilir. Ama ilerlemiş olan Osteoartrit bu ağrı kesicilerin bir faydası olmayacaktır. Bu durumda da hastaya antienflamatuar ilaçları verilecektir. Ağrılar dayanılmayacak boyuta geldiği zamanlarda eklem içerisinde steroid enjeksiyonu yapılması gerekmektedir. Fizik tedavi her zaman için önerilmekte olan bir tedavi şekli olmaktadır.
Hastalık çok şiddetli ağrılar vermiyorsa o zaman kaplıca tedavileri de önerilmektedir. Hastalık çok ilerlediği zamanlarda protez kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu da yaşam kalitesini her zaman için olumlu tutacaktır.
Kaynaklar
- http://seldaoktem.com/osteoartrit/
- http://www.draysegulellialtioglu.com/tr/article/desc/17389/osteoartroz-kireclenme.html
- http://www.fizikon.com/hastalik-ve-tedaviler/osteoartroz-kireclenme.html
- http://www.ttb.org.tr/STED/sted0101/2.html
- http://ejfm.trakya.edu.tr/userfiles/2015/December/5-aylin-dikici.pdf