Osteoartrit Hakkında Merak Edilenler

osteoartrit halk arasında kireçleme olarak bilinmektedir. İki kemiğin birbirine sürtmesi sonucunda eklemler arasında ki kıkırdağın yok olması sonucunda oluşur.

Osteoartrit

Osteoartrit

Halk arasında kireçleme olarak bilinmektedir. Daha çok 50 yaş üzerinde bulunan insanları etkilemektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde en sıklıkla görülen eklem hastalığı olarak bilinmektedir. Osteoartrit vücut üzerinde bulunan herhangi bir eklemde görülebilir. En sıklıkla etkilendiği eklemlerden biri eller, alça, diz ve omurgadır. Kireçleme olduğu zaman eklemlerde bulunan kıkırdak yapısında bir bozulma oluşması meydana gelecektir. Bunun sonucunda eklem kıkırdağı bulunmaktadır. Bunun altında bulunan bir kemik vardır. İşte bu sürtünme nedeniyle bir takım değişiklikler meydana gelecektir. Bu kemikte olan büyümeler eklem kıkırdağının çıkıntı oluşması eklemimizin normalde olan yapısının bozulmasına neden olacaktır. Ve böylelikle de hareketlerde kısıtlanma başlayacaktır.

Belirtileri

İnsanların vücudunda bulunan bir takım eklemlerde daha çok görülmektedir. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Kireçlenmenin oluşmasında bir takım etkenler bulunmaktadır. Özellikle de 40 yaşından önce görülmesi oldukça nadir olmaktadır. Yaşlanma neticesinde eklem kıkırdağının da değişiklikler olur. Kadınlarda her zaman için osteortrit görülme ihtimalinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Kireçlemenin oluşmasında ikinci faktör ise katılımsal olmaktadır. Kıırdağın özünde bulunan maddelerin katılımsal olarak biliniyor. Bu nedenle de el ekleminde kireçlemenin katılımsal olarak oluştuğu bilinmektedir. Yıpranma nedeniyle de aşınmalar meydana gelecektir.

Yıllar içerisinde oluşan küçük travmalar sebebi ile eklemin çok yük taşıması sonucunda yeteneğini bozacaktır. Kıkırdak yıkımına neden olacak ve kireçlemeye yol açacaktır. Bu durum özellikle de kilolu olan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Kemiği etkilemekte olan hastalıklar nedeniyle de kireçleme oluşmaktadır. Özellikle gut ve romatoid artrit osteoartrite hastalığının olmasında çok önemli rol oynamaktadır.

Teşhis

Vücudumuzun içerisinde bulunan herhangi bir eklemimizde eğer ki ağrı, tutukluk ya da şişlik gibi belirtiler olduğu zaman doktora gitmemiz gerekmektedir. Doktora şikayetler söylendikten sonra hastalığın neden kaynaklandığını bilmek için bir takım incelemelerde bulunmak isteyecektir.

Ağrımakta olan eklemin röntgen filmini çekmek isteyecektir. Hastaya Osteoartrit tanısı konulurken röntgen filmi çok yardımcı olacaktır. Fakat bazı kişilerde röntgen filmi sadece yeterli olmayacaktır. Bu durumda başka bulguları da incelemek isteyecektir. Hastalığı belirlemek için kan testi isteyebilir. Fakat Kireçlemenin teşhisini koyacak herhangi bir kan testi günümüzde bulunmamaktadır. Bu nedenle de iltihaplı romatizma hastalığı olup olmadığını incelemek için kan testi isteyebilir. En son olarak da osteoartrit tanısını koymak için ağrıyan eklemden bir miktar sıvı alınması gerekecektir. Bu alınan sıvı sayesinde her zaman için en iyi teşhisin konulması mümkün olacaktır. 

Tedavi

Tedavi hastalığın ne olduğuna ve boyutuna uygun olarak doktor tarafından hastaya verilecektir. TEdavide ki amaç her zaman için hastanın ekleminde olan ağrının dinmesi ve kısıtlı hareketlerinin kısıtlanmaması için gündelik yaşamında her zaman için zorlukları giderilmesi için uygulanacaktır. Ve en son olarakta hastalığın ilerlemesini durdurmak için bir tedavi uygulanacaktır.

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da ilk basamak hastaya hastalığını anlatmak ve hastanyı bilgilendirmek olacaktır. Hasta her zaman bilinçlenmesi gerekmektedir. Ağır egzersiz olan hareketlerden uzak durmalıdır. Eğer hastanın fazla kilosu varsa o zaman ideal kilosuna inmesi için diyete girmesi gerekmektedir. Ağrının azalması için dinlenmeninde çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Düzenli egzersiz: Buradaki amaç eklemi çevrlemekte olan kasların güçlenmesini sağlamak olacaktır. Bu sayede eklemin taşyatacak olduğu güç kaslar sayesinde azalacaktır. Fakat bu egzersiz mutlaka doktor tarafından verilmesi gerekmektedir.

Fizik Tedavi: Osteoartrit teşhisi konulmuş bir hastanın fizik tedaviye girmesi eğer ki önerildiği zaman sizlerde yapmalısınız. Doktorun ön görmesi sonucunda hastaya sıcak ya da soğuk uygulamalar yaptırılır. Ağrının kesilmesi için akım tedavileri de bunlardan biri olmaktadır.

İlaç Tedavisi: Her zaman için ağrı kesiciler ve iltihap dağıtıcılar kullanılması gerekmektedir. Bu ilaçlar doktor kontrolünde her zaman için kullanılmalıdır. Burada ki amaç kıkırdağı güçlendirecek ilaçlar son derece faydalı olmaktadır.

Eklem içi enjeksiyon: Eğer ki hekimizin sizlerin bütün yapılanlara rağmen ağrınız bir türlü inmiyorsa o zaman yapacağı eklem içine kortizon enjekte etmesi olacaktır. Kortizon ilacının dışında eklem içine kayganlığı sağlamakta kayganlaştırıcı sıvılarda enjekte edilmesi gerekmektedir. 

Cerrahi Müdahale:Cerrahi müdahale her zaman için en son tedavi şekli olmaktadır. Şiddetli bir ağrı olması durumunda ya da eklem kireçleme nedeniyle çok ciddi bir hasar aldığı zamanlarda ve yukarıda saymış olduğumuz bütün tedavi yöntemlerine rağmen bir türlü sonuç alınmadığı zamanlarda tercih edilmektedir. Eğer ki eklemde ciddi oranda işlev kaybı varsa o zman uygulanmalıdır. Diz ve kalça eklemlerinde kireçleme olduysa o zaman protez takılarak hastanın gündelik hayatında bir aksama olmadan yaşaması sağlanacaktır. 

Hastalara Öneriler

  • Oturuken ya da yatarken her zaman için sırtımızı ve boynumuzu korumamız gerekirse desteklememiz gerekmektedir;
  • Bir yere uzanacağınız zaman sizlerin zorlanmadan uzanmaya çalışın. Gerekirse ayaklarınızın altına bir şey alın;
  • Bükme ya da sıkma gibi eklemleri zorlayacak hareketlerden her zaman için kaçınmanız gerekmektedir;
  • Aşırı kilolu olan bir kişi iseniz sizler de bir an önce kilo vermeniz gerekecektir. Bu kilo vermeniz her zaman için ağrınızın dinmesini sağlayacaktır;
  • Her gün düzenli olarak egzersiz yapmanız şart olduğunu da bilmelisiniz. Her duyduğunuz egzersizi yapmamalısınız. Sadece uzman tarafından sizlere önerilmiş olan egzersizleri yapmanız gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle