Diz Kapağı Ameliyatı Nasıl Olur ve İyileşme Süresi Nedir?

Diz kapağı ameliyatı dizlerde geçmeyen sürekli olan ağrıların olması belirtileri olması durumunda, kişilerde yürüme zorluğu olduğu zamanlarda ya da kireçlenme hastalığı yaşamakta olan kişilere uygulanan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Diz kapağı protezi takılarak kişilerin tedavisi yapılmaktadır

İnsanların yürümesini engellediği için, dizlerinde sürekli olarak ağrısının olması nedeniyle ya da kireçlenme hastalığını yaşamaları nedeniyle diz kapağı ameliyatı günümüz şartlarında hem kolay hem de birçok insan tarafından tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Yıpranan eklem bu ameliyat sırasında çıkarılmamaktadır. Bunun yerine dize protez takılarak ameliyat edilmektedir.

Diz Kapağı Ameliyatı

Kişilerin merdiven çıkarken ya da yürürken zorlanması nedeniyle yıpranmış olan eklemin çıkarmak yerine metal ya da plastik olan protezi adı verilen implantların konulması sonucunda yapılan bir ameliyat türü olmaktadır. Bu yöntem ile yapay bir eklem elde edilmektedir. Bazı yapılan protezi kemiğe sabitlenmesi için tıbbi olan çimento kullanılması söz konusu olacaktır. Fakat günümüz şartlarında tıbbi çimentosuz protez ameliyatları da yapılmaktadır. Protezi türünün ne olacağına her zaman için hastanın durumuna bakan uzman olan hekim tarafından karar verilmesi gerekmektedir. İki dizinde de sorun yaşamakta olan hastaların ilk olarak daha çok ekleminin zedelendiği dizin ameliyat yapılır. İki diz birden ameliyat yapılması kişinin hareketlerini kısıtlayacak olduğundan tercih edilmez. Diz kapağı protezi takıldıktan sonra kişinin iyileşmesi sonucunda diğer diz kapağından da ameliyat olur.

Diz kapağı ameliyatının herkese yapılmamasının nedenleri arasında bu protezlerin ömrü 20 ile 25 yıl arasında olması nedeniyle her insana yapılmayıp altmış yaş üzerinde olan kişilerde yapılmaktadır. Ameliyat olan hasta toplamda dört ile beş gün arasında değişen süreler ile hastanede yatması gerekmektedir. Hastaya ilk gün sonrasında tedavinin içerisinde olan yürüyüş ya da fizik tedavi egzersizleri hastane de yatarken kişilere başlaması için uzman olan doktor tarafından eğitim verilecektir. 

Bu ameliyatın başarılı olması için mutlaka doktorun söylediklerine kişinin uyması gerekmektedir. Özellikle de verdiği egzersizlere harfiyen uyması sonucunda ameliyat her zaman için başarılı olur. Ama uymadığı zamanlarda başarısız bir ameliyat geçirmiş olacaktır. 

Ameliyat Sonrası Yapması Gerekenler

Kişilerin tedavisi başarılı olması için dizinde olan adelelerin güçlenebilmesi gerekmektedir. Protezi kaynaması için bu çok önemlidir. Bu nedenle de doktor tarafından söylenen egzersizler mutlaka zamanında ve aynı gösterildiği gibi yapılması gerekmektedir. Kişi yüksek yerlerde oturmak yerine daha alçak yerleri tercih etmesi gerekmektedir. Her zaman için alafranga tuvaletler tercih edilmelidir. Kişilerin alaturka tuvalette ilk zaman için sakıncalı olmaktadır. Kişinin diz kapağını zorlayacak herhangi bir hareket etmesi şiddetli ağrılara ve ameliyatın başarısız olmasına neden olur. Bu nedenle de kişinin sadece doktor tarafından gösterilen egzersizleri yapması gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi

Doktora merak ettiği bütün sorular sorulması gerekmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında kişinin fazla kilolu olması nedeniyle dizlerinde ağrı oluşmaktadır. Bu nedenle de fazla kilolu olan hastaların diz protezi ömrünün kısalmasına da neden olacağı için ameliyat olan kişilerin iyi olması için kilo vermesi önerilmektedir. Obez olan hastaların protezi takıldıktan sonra sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan bir tanesi de kireçlenme olmasıdır. Ameliyatın iyi bir sonuç vermesi için kişinin diyete girmesi gerekmektedir. Kemik erimesi ise diğer karşılaşılan sorunlardan bir tanesi olmaktadır. Bu tarz sorunların kadınlarda olduğu daha çok bilinmektedir. Ameliyat sonrasında iyi olma aşamasına gelene kadar kişilerin diğer ameliyat olan dizlerinin üzerine tedavisi devam edene kadar basmaya çekindikleri için tüm yük diğer dizlerine vermeleri sebebi ile iyi olana kadar bu dizin de ağrıması söz konusu olacaktır. Eğer ki diğer dize de tedavisi için protezi takılması gerektiği durumlarda arızalı olan dizinizin iyileşmesi için en az altı ay boyunca beklemeniz sonucunda diz kapağının tedavisi olmanız gerekmektedir. 

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle